05 Μαΐου 2018

Επαίτες για τα προφανή


Ένα από τα πρώτα κείμενα σε αυτό το ιστολόγιο, ήταν ένα άρθρο τον Μάιο του 2008, όταν η Barcelona είχε κάνει pasillo στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Bernabeu, λίγους μήνες πριν αναλάβει την ομάδα ο Pep Guardiola. Μπορείτε να το θυμηθείτε εδώ. 

Λίγο πριν το φινάλε μιας ακόμη σεζόν στη La Liga, με την Barcelona να έχει γιορτάσει ήδη την κατάκτηση του double και την Μαδρίτη μπροστά στην πρόκληση της κατάκτησης του τρίτου συνεχόμενου Champions League, λίγα πράγματα -για την ακρίβεια σχεδόν τίποτα- δεν διακυβεύεται στο αυριανό clasico. Τίποτα εκτός από το πασίγιο (pasillo).

Το «τούνελ της τιμής» σε ελεύθερη μετάφραση, έχει άτυπα καθιερωθεί στο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την Athletic του Μπιλμπάο, όταν το 1970 οι παίκτες της αποφάσισαν να χειροκροτήσουν τους συναδέλφους τους, της Atletico Μαδρίτης, για να τους συγχαρούν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη παράδοση –σήμα κατατεθέν- της La Liga που από τότε τηρήθηκε ευλαβικά για σχεδόν 40 χρόνια, αλλά από φέτος κινδυνεύει με αφανισμό, εξαιτίας μάλιστα των δύο μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας.

Αρχικά η Barcelona αρνήθηκε βλακωδώς να κάνει pasillo στη Μαδρίτη τον περασμένο Δεκέμβρη και ενώ οι blancos είχαν κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Η επίσημη δικαιολογία των blaugrana ήταν πως οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στη διοργάνωση που κέρδισε η ομάδα του Zidane, οπότε δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποδώσουν τιμές στην αιώνια αντίπαλο τους με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ένα επιχείρημα που έπεισε ελάχιστους και έδωσε φυσικά στη Μαδρίτη ένα εξαιρετικό πάτημα ώστε να ανταποδώσει με την ίδια -αν όχι και μεγαλύτερη- μικρότητα το unfair της Barcelona.

Δια στόματος του προπονητή της, η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκαθάρισε εδώ και τρεις εβδομάδες πως δεν πρόκειται να κάνει pasillo στην Barcelona όταν θα επισκεφθεί το Camp Nou, τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Zidane μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι Καταλανοί ήταν εκείνοι που έσπασαν πρώτοι την παράδοση.

Δύο τεράστιοι σύλλογοι με παγκόσμια απήχηση που θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο του ευ αγωνίζεσθαι, διολισθαίνουν σε ένα θλιβερό γαϊτανάκι μικρότητας την ώρα που εκατομμύρια παιδικά μάτια επίδοξων ποδοσφαιριστών, περιμένουν να διαμορφώσουν χαρακτήρα παρακολουθώντας τα ινδάλματα τους.

Ο Ernesto Valverde έδωσε την δική του εκδοχή για το ζήτημα, τονίζοντας πως το pasillo έχει χάσει εδώ και χρόνια την αξία του «Το pasillo από φόρος τιμής μετατράπηκε εδώ και καιρό σε ταπείνωση, ειδικά όποτε χρειάστηκε να το κάνει η Μαδρίτη στη Barcelona» είπε ο προπονητής των Καταλανών, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στη σεζόν 2007-08, όταν οι blaugrana έχοντας χάσει τον τίτλο του πρωταθλήματος, κλήθηκαν να σχηματίσουν το τούνελ της τιμής στο Bernabeu. Την ημέρα εκείνη η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας, η MARCA, κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο της κόκκινες κουκίδες και οδηγίες για το που ακριβώς θα έπρεπε να στηθούν οι παίκτες της Barcelona.

Την εβδομάδα που πέρασε, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Καταλωνίας αυτή τη φορά, η Mundo Deportivo, ξεκίνησε μια εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων προτρέποντας τη Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει το pasillo ως ένδειξη τιμής στον Andres Iniesta που θα αγωνιστεί αύριο για τελευταία φορά σε clasico. Μια -κατά την εκτίμηση μου- γελοία κίνηση, όχι επειδή ο Iniesta δεν αξίζει όλες τις τιμές του κόσμου, αλλά γιατί δεν μπορεί να γίνεσαι επαίτης για τα προφανή.

Εγώ τουλάχιστον δεν αντιλαμβάνομαι ως αξιοπρεπή μια προσπάθεια να εκμαιεύσεις χειροκρότημα από τον άνθρωπο που κάποτε χαστούκισε τον Carles Puyol. Ούτε φυσικά πείθομαι από τις δηλώσεις του Zidane για τον Iniesta και τη χρυσή μπάλα. Ας τα έλεγε αυτά όταν συνέβαιναν. Τώρα δεν έχουν καμία αξία και εκπλήσσομαι μάλιστα που πολλοί culers έκαναν σημαία τις σχετικές του δηλώσεις.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως οι αβρότητες μεταξύ των δυο συλλόγων έχουν περάσει πλέον στη λήθη του χρόνου, κάτι που μοιάζει και παράδοξο, συνυπολογίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των παικτών των δυο ομάδων έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μετά και την απομάκρυνση του Mourinho από την Μαδρίτη.

Η ιστορία πρόλαβε να καταγράψει τρία pasillos σε αναμετρήσεις της Barcelona με την Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το πρώτο έλαβε χώρα το 1988 από την Barcelona, ακολούθησε η Μαδρίτη το 1991 και η όμορφη παράδοση έκλεισε (;) το 2008 πάλι από την Barcelona.

Μένει να δούμε αν αύριο το βράδυ η Μαδρίτη κάνει την έκπληξη επιδεικνύοντας ανωτερότητα και εκθέτοντας ταυτόχρονα τους χειρισμούς της διοίκησης των blaugrana που κάνει ό,τι μπορεί για να πλήξει τις αξίες ενός συλλόγου που μπορεί να μην έχει μια ντουζίνα Champions League στην τροπαιοθήκη του, αλλά δεν είχε αφήσει ποτέ περιθώρια αμφισβήτησης των αξιών του. Σε κάθε περίπτωση, εύγε Bartomeu…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου