04 Ιουνίου 2019

Παραχάραξη στο τετράγωνο


Το πρώτο σοκ, ήρθε το 2015. Ήταν η σεζόν που η Barça εγκατέλειπε, μετά από έναν αιώνα, τις παραδοσιακές κάθετες ρίγες στη φανέλα της. Είχα τότε αναφερθεί αναλυτικά, στους λόγους για τους οποίους διαφωνούσα… κάθετα (sic) με εκείνη την αλλαγή. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ, αυτό που θα συνέβαινε φέτος.

Μετά τις οριζόντιες ρίγες του 2015 λοιπόν, ήρθε η στιγμή να ζήσουμε και τη φανέλα με τα τετράγωνα – τύπου σκακιέρας, σχέδιο - πιστή αντιγραφή, της εμφάνισης της εθνικής Κροατίας, η οποία δεν δίστασε να τρολάρει την Barcelona, με σχετική ανάρτηση της, μόλις χθες, στο Twitter.

Στην ιδρυτική διακήρυξη του συλλόγου, στο φύλλο της 13ης Δεκέμβρη του 1899 της εφημερίδας Los Deportes, υπάρχει μια φράση που προσδιορίζει ξεκάθαρα το σχέδιο της φανέλας : "perpendiculares rayas" δηλαδή "κάθετες ρίγες". Ακόμη και στο σήμα του FCBarcelona, οι ρίγες είναι κάθετες και παρότι κάποια άλλα τμήματα είχαν, στο παρελθόν, εμφανιστεί με οριζόντιες ρίγες, το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν το είχε πράξει ποτέ.

Η διοίκηση Bartomeu, κατάφερε ό,τι δεν τόλμησαν να κάνουν όλες οι υπόλοιπες διοικήσεις του συλλόγου, για παραπάνω από έναν αιώνα: Να καταπατήσει το καταστατικό δηλαδή, δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια. Εύγε λοιπόν και από εμένα… Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα περισσότερο, θα σας παραπέμψω όμως στο άρθρο που είχα γράψει το 2015, για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο οποίο εξηγώ επαρκώς τα πάντα. Διαβάστε το εδώ. Επιπρόσθετα, συνοδεύω αυτό το κείμενο με τρεις φωτογραφίες. Είναι οι φανέλες που φόρεσε η ομάδα, υπό προεδρίας Laporta, Rosell και Bartomeu. Γιατί μια εικόνα, είναι πολλές φορές καλύτερη, από χίλιες λέξεις.
Οι εμφανίσεις της περιόδου Laporta. Συμπεριλαμβάνω την σεζόν 2010-11 γιατί παρουσιάστηκε πριν φύγει ο Laporta


Οι εμφανίσεις της περιόδου Rosell

Οι εμφανίσεις της περιόδου Bartomeu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου