03 Ιουνίου 2019

2018-19. Οι μεταγραφές της Barça


Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, ήρθε η ώρα να προσθέσουμε στο ογκώδες αφιέρωμα, (θυμηθείτε το εδώ) που έχουμε κάνει για τις μεταγραφές της Barcelona από το 1978 και έπειτα, το αντίστοιχο άρθρο για τη σεζόν που τελείωσε.

Ξεκινώντας από τα θετικά, η φετινή σεζόν, ήταν η πρώτη μετά από 14 χρόνια, που το ισοζύγιο των μεταγραφών για τους blaugrana ήταν θετικό. Τα χρήματα που διέθεσαν στην μεταγραφική αγορά δηλαδή, ήταν λιγότερα από τα χρήματα που εισέπραξε ο σύλλογος, κάτι που -ιστορικά- συμβαίνει σπάνια.

Αυτό οφείλεται -κυρίως- στην πώληση του Yerry Mina και του Lucas Digne στην Everton, για τους οποίους ο σύλλογος εισέπραξε 52.700.000€. Η επιστροφή του Paulinho στην Κίνα, ήταν μια περίεργη υπόθεση, καθώς για τον Βραζιλιάνο εισπράχθηκαν, ακριβώς όσα χρήματα είχαν δαπανηθεί τη σεζόν 2017-18, για την απόκτηση του.

Σημαντικό ήταν το ποσό που καρπώθηκαν οι blaugrana από την πώληση του Delofeu στην Watford (13.000.000€) και του Aleix Vidal (8.500.000€) στη Σεβίλλη, ενώ και για τους παίκτες που αποχώρησαν με τη μορφή δανεισμού, όπως οι Andres Gomes και Denis Suarez, η Barcelona κέρδισε ένα σημαντικό ποσό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κακές επιλογές παρελθόντων ετών, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν φυσικά την ομάδα, καθώς λίγοι θα θυμούνται πως οι Arda Turan και Douglas Pereira, συνέχισαν να πληρώνονται και φέτος από την Barcelona, αγωνιζόμενοι με τη μορφή δανεισμού στην Τουρκία. Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου τελειώνει φέτος, αλλά ο Τούρκος έχει έναν ακόμη χρόνο, στην πανάκριβη συμφωνία που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2015 με την διοίκηση Bartomeu.

Οι αποχωρήσεις των Paco Alcacer και Munir, εκ του αποτελέσματος δεν «βγήκαν», καθώς ο Paco έκανε μια εξαιρετική σεζόν με την BvB, ενώ και ο Munir, που πουλήθηκε τον Γενάρη (απλά για να μην φύγει ελεύθερος το καλοκαίρι) θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο την επίθεση της ομάδας, από τον Boateng που πέρασε και δεν ακούμπησε, ότι δηλαδή συνέβη και στην άμυνα, με τον Jeison Murillo.

Στο πεδίο των παικτών που αποκτήθηκαν, η μεταγραφή του Arthur Melo (που έκλεισε από τον απελθόντα τεχνικό διευθυντή, Robert Fernandez) και του Clement Lenglet, κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες. Βοήθησε και ο Arturo Vidal, που μπορεί να μην ήταν επιλογή του Valverde, αλλά χρησιμοποιήθηκε πολύ και προσέφερε στην ομάδα. Αντιθέτως, η αγορά του Malcom, που ήταν και η πιο ακριβή μεταγραφή της  σεζόν 2018-19, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς ο Βραζιλιάνος (που επίσης δεν ήταν επιλογή Valverde) δεν βρήκε τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε.

Μεγάλο λάθος, κακή εκτίμηση -πείτε το όπως θέλετε- ήταν και η παραχώρηση με τη μορφή δανεισμού, του Marc Cucurella στην Eibar, η οποία μάλιστα μπορεί να αγοράσει τώρα τον ποδοσφαιριστή, έναντι 8.000.000€. Η ομάδα έμεινε ουσιαστικά χωρίς εναλλακτική λύση στη θέση του αριστερού μπακ και αυτό βαρύνει κυρίως τους Segura και Valverde, που επέλεξαν να κρατήσουν τον Miranda για να κάνει τα ρεπό του Jordi Alba, με κύριο γνώμονα την καλύτερη σωματοδομή του, στοιχείο με το οποίο είναι εμμονικός ο Pep Segura.  

Για τον Segura όμως και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, θα τα πούμε σε άλλο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου