21 Ιουνίου 2022

Ο μίτος της Αριάδνης


 

Η Barcelona διάγει μία από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες περιόδους της ιστορίας της. Μετά την καταστροφική θητεία της διοίκησης Bartomeu που τελείωσε στην εποχή της πανδημίας (η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα) ο σύλλογος ψάχνει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο την άκρη του νήματος, ώστε να ορθοποδήσει ξανά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει σημαντικές επιτυχίες σε αγωνιστικό επίπεδο από άλλα τμήματα του συλλόγου, αλλά άπαντες γνωρίζουν πως ο πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης του FC Barcelona, είναι η ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών. Όταν αυτή δεν πηγαίνει καλά, απειλείται όλο το οικοδόμημα. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι μια ευχάριστη παραδοχή, αλλά είναι η απόλυτη πραγματικότητα.

Από τη στιγμή που στη Βαρκελώνη αρνούνται κατηγορηματικά (και πολύ καλά κάνουν) το ενδεχόμενο να περάσει ο σύλλογος στα χέρια βαθύπλουτων επίδοξων αγοραστών, οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν εκ των έσω, με ελεγχόμενες παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων και την λήψη ιδιαίτερα επίπονων, σε κάποιες περιπτώσεις τραγικών (βλέπε Messi) αλλά (δυστυχώς) αναγκαίων αποφάσεων τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι όποιες παραχωρήσεις ναι μεν θα δεσμεύσουν μερικώς το μέλλον του συλλόγου, αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το υπονομεύσουν, όπως ακριβώς συνέβη με αποφάσεις που πάρθηκαν από την απελθούσα διοίκηση και ρίχνουν τώρα τη βαριά σκιά τους πάνω από το Camp Nou.

Προσπαθώντας, όσο είναι εφικτό, να μιλήσουμε με απλά λόγια (και χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης ή καταστροφολογίας) για την τρέχουσα κατάσταση, αυτή έχει ως εξής:

✔️ Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταγραφές υψηλού κόστους. Ο λόγος είναι πως στο ρόστερ υπάρχουν τουλάχιστον 6 παίκτες που δεσμεύονται με συμβόλαιο, έχουν υψηλούς ετήσιους μισθούς, δεν υπολογίζονται από τον προπονητή και δεν έχουν διάθεση να φύγουν, αν δεν βρουν αντίστοιχες απολαβές. Πρόκειται για τους Neto Murara, Samuel Umtiti, Clément Lenglet, Martin Braithwaite, Miralem Pjanić και Francisco Trincão. Ειδικά οι περιπτώσεις των Neto, Braithwaite και Pjanić είναι οι πλέον δύσκολες. Για τους Umtiti, Lenglet και Trincão υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

✔️ Η μερική παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του merchandising του συλλόγου που έχει ήδη δρομολογηθεί και για τα οποία τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, θα δώσουν χώρο στο budget και θα επιτρέψουν κινήσεις στη μεταγραφική αγορά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όμως πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα πάνε στην ανακατασκευή του Camp Nou και την αποπληρωμή του συνολικού χρέους. Με λίγα λόγια, δεν θα γίνει ξαφνικά πλούσια η Barcelona. Θα καλύψει δάνεια και θα έχει μια σχετική άνεση σε επίπεδο μεταγραφών. Επαναλαμβάνω, σχετική...

✔️ Οι εργασίες της ανακατασκευής του Camp Nou (aka Espai Barca) θα ξεκινήσουν από αυτή την αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα θα συνεχίζει να αγωνίζεται στην ιστορική της έδρα, αλλά από την αγωνιστική περίοδο 2023-24 θα μετακομίσει προσωρινά στο Estadi Olímpic Lluís Companys, στον λόφο του Montjuic. Πρόκειται για το ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης, πρώην έδρα της Espanyol, χωρητικότητας μόλις 55.000 θέσεων.

✔️ Η πώληση σημαντικών παικτών που υπολογίζονται από το τεχνικό επιτελείο, έτσι ώστε να βρεθεί περισσότερος "χώρος" για μεταγραφές υψηλού κόστους, είναι πιθανή. Αναφέρομαι φυσικά στον Frenkie de Jong, για τον οποίο η Barcelona φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Manchester United. Και μπορεί ο Xavi να είχε δηλώσει πως υπολογίζει στον Ολλανδό μέσο, αλλά πολλαπλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο προπονητής των blaugrana επιθυμεί την απόκτηση του Bernando Silva από την Man City και είναι ενήμερος και σύμφωνος πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πωληθεί ο de Jong. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν τελικά ο Ολλανδός φύγει, θα πρόκειται για αγωνιστική επιλογή της ομάδας, και όχι εξ ανάγκης. Είμαι δε βέβαιος, πως για να αποκτήσει τον Silva η Barcelona θα πρέπει να ματώσει οικονομικά, καθώς ο Soriano δεν πρόκειται να κάνει καμία... έκπτωση στον πρώην φίλο του, Joan Laporta.

✔️ Ο κόσμος οφείλει να αντιληφθεί πως ο σύλλογος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή (και δεν θα μπορεί για κάποιες σεζόν ακόμη) να κοντράρει άλλους συλλόγους σε ό,τι αφορά την απόκτηση hot ονομάτων. Ο 22χρονος Haaland κατέληξε στο Manchester, o συνομήλικος του, Nunez, στο Liverpool και η Barcelona παλεύει για να αποκτήσει τον (εξαιρετικό κατά τα άλλα) 34χρονο Lewandowski. Αυτό είναι το πλαίσιο των δυνατοτήτων του FCB και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, απλά αιθεροβατούν. Επίσης, δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό.

✔️ Οι αρχηγοί της ομάδας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δικαίων και αδίκων. Τα ΜΜΕ γράφουν πως η Barcelona τους χρωστάει απίστευτα ποσά, κάτι που δεν ανταποκρίνεται επακριβώς στην πραγματικότητα. Ναι, τους οφείλονται πολλά χρήματα, αλλά όχι αυτά που διαρρέουν σκόπιμα στον Τύπο, συγκεκριμένα μέσα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι (και οι μόνοι από το σύνολο των παικτών) που δέχθηκαν 2 φορές μείωση μισθού. Μία με την προηγούμενη διοίκηση και ακόμη μία με την τωρινή. Ετοιμάζονται δε, να το πράξουν ξανά. Είναι επίσης αυτοί που λοιδορούνται αισχρά και βλέπουν τις προσωπικές τους ζωές στα πρωτοσέλιδα και φυσικά, φταίνε για όλα. Ναι, έχουν δοθεί δικαιώματα (Pique), αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την απόλυτη απαξίωση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Συμβαίνει βέβαια διαχρονικά αυτό στη Βαρκελώνη.

Επειδή τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά, εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

Κλείνοντας όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο οξύμωρο των περιπτώσεων Frenkie de Jong και Dembele.

Ο Frenkie de Jong όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει πως βρίσκεται στον μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου και δεν θέλει να φύγει ενώ ταυτόχρονα η ομάδα του μοιάζει να θέλει να τον πουλήσει.

Ο Dembele, που κόστισε το μισό... ΑΕΠ της Barcelona για να αποκτηθεί χωρίς να έχει προσφέρει (για διάφορους λόγους) τα αναμενόμενα, έχει την ομάδα στην αναμονή εδώ και έναν χρόνο. Απορώ με την επιμονή του Xavi και αναρωτιέμαι πως μπορεί να τον αποδεχτούν οι φίλαθλοι, μετά την τόσο υποτιμητική στάση του απέναντι στον σύλλογο. Κατά τα άλλα, μας φταίνε οι αρχηγοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου