22 Ιουνίου 2022

Οι αλλαγές στην πρωταθλήτρια Ισπανίας


Σήμερα θα κάνουμε ένα update της τρέχουσας επικαιρότητας, για την ομάδα που κατέχει το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε αγώνα ποδοσφαίρου (σε άντρες και γυναίκες) στην Ευρώπη, για τη σεζόν που τελείωσε. Για τις νταμπλούχες Ισπανίας και δευτεραθλήτριες Ευρώπης. Αναφέρομαι φυσικά στην ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Barcelona.

Ο σύλλογος ανανέωσε το συμβόλαιο του προπονητή Jonatan Giráldez καθώς και εκείνα μιας σειράς σημαντικών παικτριών. Η κάτοχος της χρυσής μπάλας Alexia Putellas, η Mapi Leon, η Asisat Oshoala, η Marta Torrejón, η Gemma Font και η Patri Guijarro επέκτειναν έως το 2024 και η Aitana Bonmati μέχρι το 2025.

Με τις κινήσεις αυτές, η ομάδα των τόσων επιτυχιών την τελευταία τετραετία, κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να διατηρήσει στο ρόστερ της σπουδαία γρανάζια του βασικού της κορμού.

Ενός κορμού που περιλαμβάνει φυσικά και τις Irene Paredes, Caroline Hansen, Claudia Pina, Jana Fernandez και Bruna Vilamala. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως τα συμβόλαια αυτών των 5 ποδοσφαιριστριών λήγουν το 2023 και η ανανέωση τους θα αποτελέσει βαρόμετρο για την διατήρηση της δυναμικής των blaugranas. Το 2023 λήγουν και τα συμβόλαια των Ingrid Engen και Fridolina Rolfö.

Πριν μιλήσουμε για τις παίκτριες που αποκτήθηκαν, οφείλουμε να αναφερθούμε σε εκείνες που αποχώρησαν. Και ήταν αρκετές και με πολυσχιδή προσφορά.


✔️ H απόφαση της Melanie Serrano να αποσυρθεί, μετά από μια σπουδαία καριέρα, ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς και οι συμμετοχές της είχαν γίνει σποραδικές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις άλλες 3 αθλήτριες που αποτελούν πλέον παρελθόν.


✔️ Η 29χρονη Leila Ouahabi δεν θα βρίσκεται πλέον στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς υπέγραψε στην Man City. Είναι αλήθεια πως η σεζόν που ολοκληρώθηκε την βρήκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με λιγότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς ο Giráldez προτιμούσε συχνά στη θέση της την Rolfö. Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελικό του Champions League η Leila δεν αγωνίστηκε ούτε ένα λεπτό. Παραμένει όμως μια σταθερή και έμπειρη παίκτρια και δεν είμαι βέβαιος ότι δεν θα λείψει από την ομάδα.


✔️ Πάμε τώρα στα δύσκολα. Η 30χρονη Lieke Martens μετά από μια πενταετία στη Βαρκελώνη, αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι. Η Ολλανδή ακραία επιθετικός, ήταν η πρώτη ηχηρή μεταγραφή στην ιστορία της Barcelona, πίσω στο 2017. Η απόκτηση της είχε σηματοδοτήσει την πρόθεση του συλλόγου να αλλάξει επίπεδο και είναι γεγονός πως η Lieke συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό. Παρούσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές, ήρθε την εποχή της ανυποληψίας και φεύγει αφήνοντας πίσω της χρυσόσκονη 10 κερδισμένων τίτλων, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Champions League το 2021, όπου πραγματοποίησε μαγική εμφάνιση. Η Barcelona ήθελε να την κρατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ματσάρει τα χρήματα που της προσέφερε η PSG σε συνδυασμό με προσωπικούς της λόγους, που την οδήγησαν στην εθελούσια έξοδο. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η αποχώρηση της είναι αγωνιστικό πλήγμα. Η ομάδα χάνει μία παίκτρια που είχε τη δυνατότητα να αλλάζει τις ισορροπίες στη διάρκεια των αγώνων και το κυριότερο: μία προσωπικότητα με εξαιρετικό χαρακτήρα.


✔️ Μιλώντας όμως για προσωπικότητα και χαρακτήρα, τι να πρωτοπούμε για την ψυχή των αποδυτηρίων, το γελαστό παιδί, την πρώτη σκόρερ στην ιστορία της Barcelona. Αναφέρομαι φυσικά στην Jenni Hermoso που στα 32 της φεύγει για το Μεξικό, αφήνοντας πίσω της τα 181 γκολ της σε 224 συμμετοχές με τα blaugrana. 4 φορές πρώτη σκόρερ στο πρωτάθλημα, πρώτη σκόρερ και στο Champions League τη σεζόν που η Barcelona το κατέκτησε. Η σημαντικότερη επιθετικός στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, ένας υπέροχος άνθρωπος και μια σπάνια μαχήτρια. Μπορεί να έχει χάσει την έκρηξη και τη δύναμη που είχε κάποτε, αλλά η εκπληκτική τεχνική της κατάρτιση και η αίσθηση του γκολ, δεν την έχουν εγκαταλείψει.

Συνοψίζοντας στο κομμάτι των αποχωρήσεων, με την φυγή των Leila, Martens και Jenni, θα έλεγα ότι η Barcelona χάνει περισσότερο στο κομμάτι της συνοχής και των ισχυρών προσωπικοτήτων που είναι απαραίτητες σε ομάδες κορυφής, παρά στον αγωνιστικό τομέα (εξαιρώντας ίσως την Martens, που θα λείψει εξίσου και στους δύο τομείς).

Ας δούμε όμως και τις παίκτριες που αποκτήθηκαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, γιατί είναι βέβαιο πως θα γίνουν και άλλες κινήσεις.


✔️ Επέστρεψε μετά τον δανεισμό της στην Milan (και ανανέωσε έως το 2024) η 22χρονη Laia Codina. Μια δυναμική κεντρική αμυντικός με εξαιρετικά χαρακτηριστικά αλλά και ένα μειονέκτημα: Είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις κάρτες.


✔️ Αποκτήθηκε η 23χρονη Nuria Rábano που αγωνίστηκε πέρυσι στη Real Sociedad. Θεωρείται μια από τις καλύτερες παίκτριες στην Ισπανία στη θέση της (LWB) και τα χαρακτηριστικά της είναι επιθετικογενή. Απαραίτητη και κατά την γνώμη μου εξαιρετική κίνηση, μετά την αποχώρηση της Leila.


✔️ Παίκτρια της Barcelona θα είναι και η 24χρονη Geyse Ferreira από τη Βραζιλία, που αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στο πρωτάθλημα Ισπανίας (20 γκολ) μαζί με την Oshoala, με την οποία μοιάζει και σε αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Η ικανότητα της είναι δεδομένη, αλλά και στην δική της περίπτωση, προβληματισμό προκαλεί η έφεση της στις κάρτες.


✔️ Χωρίς αμφιβολία, η κίνηση που τάραξε τα νερά στο μεταγραφικό παζάρι όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης, ήταν η απόκτηση της 30χρονης Lucy Bronze. Βραβευμένη ως η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια του κόσμου το 2020, έχοντας στην κατοχή της 3 τίτλους Champions League, έρχεται στη Βαρκελώνη με τη φιλοδοξία να συνθέσει ένα εκρηκτικό δίδυμο με την Hansen στη δεξιά πτέρυγα της ομάδας. Μοναδικός αστερίσκος η κατάσταση των γονάτων της, καθώς την περασμένη σεζόν υποβλήθηκε για 5η φορά στην καριέρα της σε χειρουργική επέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της Barcelona, αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι ελπιδοφόρο πως ο σύλλογος διατήρησε τον βασικό κορμό της ομάδας, ενώ οι παίκτριες που αποκτήθηκαν έχουν και την ηλικία αλλά και τις δυνατότητες να προσφέρουν άμεσα στο γήπεδο.

Με την μεταγραφή της Lucy Bronze (εφόσον είναι υγιής) προστίθεται ποιότητα στην άμυνα και είναι ξεκάθαρο πως επιχειρείται να επιστρέψει λίγη από τη χρυσόσκονη (ok μ' αρέσει αυτή η λέξη) που πήραν μαζί τους φεύγοντας οι Martens και Hermoso, αλλά για να αναπληρωθούν και τα 236 γκολ και οι αμέτρητες ασίστ που προσέφεραν μαζί αυτοί οι δυο θρύλοι, τότε απαιτούνται ορισμένες κινήσεις ακόμη. Τουλάχιστον στην επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου