14 Οκτωβρίου 2023

Το μπλε κορίτσι

 

Θυμήθηκα σήμερα μια ιστορία για την οποία είχα γράψει πριν από 4 χρόνια. Θυμήθηκα το μπλε κορίτσι… The blue girl… Έτσι αποκαλούσαν την Sahar Khodayari, εξαιτίας της αγάπης της για την Esteghlal FC, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου του Ιράν, που το χρώμα της είναι το μπλε.
Η Sahar όμως είχε έναν καημό. Δεν μπορούσε να βλέπει από κοντά τους αγώνες της αγαπημένης της ομάδας, γιατί στο Ιράν δεν επιτρεπόταν η προσέλευση γυναικών σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Έτσι, άρχισε να ντύνεται με αντρικά ρούχα και να βάζει ψεύτικα γένια, να μεταμφιέζεται δηλαδή, για να μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο.
Τον Μάρτιο του 2019, το μπλε κορίτσι ετοιμαζόταν να μπει στο εθνικό στάδιο της Τεχεράνης για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Esteghlal FC με αντίπαλο την Al Ain, στο πλαίσιο του Ασιατικού κυπέλλου. Οι αρχές όμως αντιλήφθηκαν πως ήταν γυναίκα.
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή Gharchak, ένα πρώην εκτροφείο πουλερικών όπου κρατούνται γυναίκες υπό άθλιες συνθήκες. Έμεινε εκεί για λίγες ημέρες και βγήκε με εγγύηση μέχρι την ημερομηνία της δίκης της, που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, έξω από το δικαστήριο και μετά την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, το μπλε κορίτσι περιλούστηκε με πετρέλαιο και αυτοπυρπολήθηκε. Εφτά ημέρες μετά, η 29χρονη Sahar υπέκυψε στα βαριά της εγκαύματα που κάλυπταν το 90% του κορμιού της.
Η κατακραυγή που ξεκίνησε από ανώνυμους χρήστες των social media πήρε διαστάσεις. Το FC Barcelona και άλλοι οργανισμοί στηλίτευσαν δημόσια την πολιτική του Ιράν που δεν επιτρέπει σε γυναίκες να παρακολουθούν από κοντά αγώνες ποδοσφαίρου.
Έναν μήνα αργότερα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αναγκάστηκε να εκδώσει 3.000 εισιτήρια αποκλειστικά για γυναίκες, στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης του Ιράν για τα προκριματικά του παγκόσμιου κυπέλλου. Στο αχανές γήπεδο των 78.000 θεατών, τον αγώνα παρακολούθησαν μόλις 3.000 άνθρωποι. Ήταν όλες γυναίκες. Ήταν εκείνες που είχαν προμηθευτεί τα σχετικά εισιτήρια, καθώς οι άντρες αρνήθηκαν να παρεβρεθούν στις ίδιες κερκίδες μαζί τους…
Τον Αύγουστο του 2022, δόθηκε από το Ιράν για πρώτη φορά άδεια σε γυναίκες ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά και αγώνα σε συλλογικό επίπεδο. Ήταν μια αναμέτρηση της αγαπημένης ομάδας του μπλε κοριτσιού, της Esteghlal FC, η οποία μάλιστα ανέβασε στον λογαριασμό της στα socials, σχετική φωτογραφία από τις κερκίδες, γυναικών ντυμένων στα μπλε, συνοδεύοντας την με τη φράση «χαιρόμαστε που είστε στο γήπεδο».

Το μπλε κορίτσι έφυγε για πάντα, το μαχητικό της πνεύμα όμως συνεχίζει να αγωνίζεται μέσα από τις ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών όλων των χρωμάτων, στον πόλεμο μιας ισότητας για την οποία πολλοί μιλούν, λίγοι την πιστεύουν, και ακόμη λιγότεροι κάνουν κάτι ουσιαστικό για να επιτευχθεί.
Το μπλε κορίτσι μετατράπηκε τραγικά και όχι επειδή το ήθελε, σε κορίτσι της φωτιάς. Αν είχα μία ευχή, αυτή θα ήταν οι φλόγες της να κάψουν συθέμελα τον σκοταδισμό, και κάθε προκατάληψη της θλιβερής κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου