28 Οκτωβρίου 2023

Μια κρύο μια ζέστη

 

H Barcelona κατάφερε να ξεπεράσει τις πολλές και σοβαρές απουσίες της (ενδεικτικές αυτές των Pedri και De Jong). Κατάφερε να προηγηθεί πολύ νωρίς - πριν καν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο. Κατάφερε να μην επιτρέψει ούτε ένα σουτ προς την εστία της σε ολόκληρο το Α' ημίχρονο (συνέβη για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια). Και τελικά κατάφερε να χάσει έναν αγώνα στον οποίο για μία ώρα ήταν κυρίαρχη. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου φυσικά δεν διαρκεί 60' αλλά 90'. Η δυναμική επίσης, στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, το λεγόμενο momentum, αλλάζει συχνά πλευρά. Ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες top επιπέδου όπου οι διαφορές είναι μικρές.

Η εκτίμηση μου είναι ότι ο Xavi πριν τη σέντρα διάβασε καλά την αναμέτρηση, ίσως αιφνιδίασε μερικώς τον Ancelotti και το αποτέλεσμα ήταν στο 60' το σκορ να είναι 1-0 για τους Καταλανούς, που είδαν και 2 φορές τη μπάλα να σταματάει στα δοκάρια του Kepa.

Ήταν τα 60' κυριαρχίας μιας ομάδας που κατέβηκε να παίξει με τη Μαδρίτη χωρίς τα 2/3 του κέντρου της - όχι εύκολη αποστολή. Μιας κυριαρχίας όμως που δεν μετουσίωσε σε αυτό που είναι η πεμπτουσία του αθλήματος: Στη μετατροπή δηλαδή των ευκαιριών σε γκολ.

Ο Cancelo χθες έπαιξε σε άλλη θέση για να βοηθήσει την ομάδα να αμυνθεί ψηλά, στο ξεκίνημα του build up της Μαδρίτης. Η Barca εχασε τα 1v1 του, αλλά ήταν κοντά στον Kroos που παίρνει τις πρώτες μπάλες χαμηλά αριστερά και ταυτόχρονα έκοψε τα overlapping του Mendy, με αποτέλεσμα ο Araujo να ασχολείται μόνο με τον Vinny. O Gundo έπαιξε pivote πρώτη φορά. Και όλο αυτό λειτούργησε μια χαρά για μία ώρα.

Κλασικό 3-2-4-1 Xavi σε φάση επίθεσης και πρωτοβουλία κινήσεων στο γήπεδο. Όταν δεν κεφαλοποιείς με γκολ τις ευκαιρίες σου στο διάστημα που κυριαρχείς, συχνά το πληρώνεις. Δεν είναι απαραίτητα θέμα τύχης ή ατυχίας αυτό.

Μετά το 60’ ήταν όλα λάθος. Και η αντίδραση της ομάδας και οι αλλαγές του Xavi που σε καμία περίπτωση δεν απάντησαν στις εξαιρετικές κινήσεις του Ancelotti - αντιθέτως έκαναν τη ζωή της Μαδρίτης πιο εύκολη.

Ο JB που ξεκίνησε αριστερά στο κέντρο και για μια ώρα ο Gavi τον είχε καταπιεί, ανέβηκε κεντρικά λίγο πίσω από την επίθεση κ με την είσοδο του Joselu βρήκε χώρους και έκανε τη ζημιά.

Ένας αγώνας έχει πολλά διαφορετικά διαστήματα και προσαρμογές. Η ροή ενός παιχνιδιού αλλάζει και με κινήσεις από τον πάγκο και από την ατομική ποιότητα παικτών. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τον Xavi, ούτε για να τον δικάσω. Έχω αντιρρήσεις σε αρκετά από αυτά που εφαρμόζει, σε κάποιους τομείς βλέπω βελτίωση, σε άλλους (όπως την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των counters παρόλο που η ανάκτηση μπάλας επί θητείας του γίνεται -με βάση τους αριθμούς- όλο και πιο γρήγορη και πιο ψηλά στο γήπεδο, από την ημέρα που ανέλαβε) όχι.

Μετά το 60' λοιπόν, ήταν η σειρά του Ancelotti και της Μαδρίτης να πάρουν το momentum της αναμέτρησης. Οι αλλαγές του Ιταλού ήταν to the point, οι blancos κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο, κράτησαν περισσότερο τη μπάλα, άρχισαν να απειλούν.

Σε όλα αυτά η Barcelona δεν είχε απάντηση καθώς οι κινήσεις του Xavi από τον πάγκο, μάλλον βοήθησαν την (έτσι κι αλλιώς βελτιωμένη μετά το 60') Μαδρίτη.

Όπως είπα και πιο πάνω, υπάρχει το momentum, οι καλές και οι κακές στιγμές στη διάρκεια ενός αγώνα. Και αυτό αφορά και τους προπονητές.

Η Μαδρίτη πήρε μια μεγάλη, για την ίδια, νίκη με γκολ σχεδόν στην εκπνοή, του Jude Bellingham. Ο ίδιος είχε ισοφαρίσει νωρίτερα. 2 μήνες στη LaLiga, 2 γκολ στο πρώτο του clasico, 10 γκολ ήδη στα πρωτάθλημα. Ο Bellingham εντυπωσιάζει και καθόλου άδικα.

Το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος, οπότε απαιτεί υπομονή. Η Μαδρίτη είχε διαχρονικά την έφεση και τη δυνατότητα να αγοράζει τους λαμπερούς, ποιοτικούς "Bellingham",αντλώντας από τη παγκόσμια δεξαμενή των superstars.

Όσο όμως η Barcelona θα καταφέρνει να διατηρεί τη δική της έφεση στη παραγωγή ποιοτικών superstars from the inside, όπως είναι για παράδειγμα ο Gavi, οι οπαδοί της δε χρειάζεται να ανησυχούν.

Υ.Γ1 Μη μου γράψετε για διαιτησία, ένας αγώνας έχει τόσα τεχνικά και τακτικά στοιχεία, που δεν μου περισσεύει χρόνος ώστε να ασχολούμαι με αποφάσεις που παίρνονται στη διάρκεια τους και οι οποίες δεν αλλάζουν, είτε είναι λανθασμένες είτε σωστές. Για άλλους λόγους βλέπω ποδόσφαιρο και σίγουρα όχι για να μανουριάζω. Αν ήθελα να μπω σε αυτό το γαϊτανάκι, θα βολευόμουν και με...SL
Υ.Γ2 Ο Vinicius θα γίνει ακόμη καλύτερος, αν καθίσει να δει σε replay τον classy τρόπο που πανηγύρισε ο συμπαίκτης του τα 2 γκολ που πέτυχε σήμερα.
Υ.Γ3 Χωρίς να έχω πάρει κλίμα ακόμη, είμαι βέβαιος ότι ξεκίνησε ξανά η στοχοποίηση παικτών. Κουράσατε, παιδιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου