06 Οκτωβρίου 2023

Ένα μεγάλο γιατί


Μέσα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το FC Barcelona, υπάρχει ένα τμήμα που καταφέρνει να παρουσιάζει κάθε χρόνο θετικό ισοζύγιο εσόδων-εξόδων και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του συλλόγου: Το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών.
Επικεφαλής του, (κάτω από τον Xavier Puig) και υπεύθυνος για όλες τις επιτυχίες του, από τα χρόνια που το τμήμα δεν ήταν καν επαγγελματικό, μέχρι και σήμερα που κάνει sold out στο Camp Nou, ήταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες ο Markel Zubizarreta.
Είναι ο άνθρωπος που έδωσε το χρίσμα του προπονητή στον Luis Cortes, με τον οποίο η ομάδα χρίστηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Είναι αυτός που αργότερα έδωσε τα ηνία στον Jonatan Giraldez υπό την καθοδήγηση του οποίου η Barcelona κέρδισε και 2ο Champions League. Είναι υπεύθυνος για όλες τις εξαιρετικές (και εκτός λογικής low cost) μεταγραφές της ομάδας από το 2015 μέχρι και αυτό το καλοκαίρι.
Οι κακές φήμες ακουγόταν από πέρυσι και τελικά επιβεβαιώθηκαν τώρα. Λίγο μετά την έναρξη της σεζόν και ενώ το συμβόλαιο του τελείωνε κανονικά το καλοκαίρι του 2024, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως ο Zubizarreta αποχωρεί και "θα ανακοινωθεί η νέα αθλητική δομή" προσεχώς.
H τελευταία πράξη του ως τεχνικός διευθυντής, ήταν να ταξιδέψει μαζί με τις αθλήτριες της ομάδας στην πρώτη και επεισοδιακή συγκέντρωση της Εθνικής ομάδας μετά το μουντιάλ, συνοδεία ψυχολόγου, ώστε να τις συμπαρασταθούν στα μεθεόρτια της υπόθεσης Rubiales.
Θυμίζω πως το επόμενο καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια 9 πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστριών (μεταξύ των οποίων και της Alexia) αλλά και του προπονητή, Jonatan Giraldez. Και η ομάδα απομακρύνει (ή τέλος πάντων δεν κρατάει) τον αρχιτέκτονα όλων των επιτυχιών, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, χωρίς καν να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το ποιος και πότε θα τον αντικαταστήσει.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά αν η διοίκηση έχει αποφασίσει να "βάλει χέρι" στο μοναδικό κερδοφόρο και μακράν πιο επιτυχημένο τμήμα της την τελευταία πενταετία, τότε θα μιλάμε για εγκληματική ενέργεια.
Εδώ θα είμαστε, να τα λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου