11 Νοεμβρίου 2011

Οι απώλειες της Pep team


Φτάσαμε λοιπόν αισίως στο Νοέμβριο. Η Μπάρσα παρά τα πολλά (κάποια αναμενόμενα, κάποια όχι) προβλήματα τραυματισμών, έχει καταφέρει να διατηρηθεί ψηλά τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Champions League.

Και μπορεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, οι Καταλανοί να έχουν συγκάτοικο στην 1η θέση της βαθμολογίας την Milan του Ibrahimovic και στην Ισπανία να βρίσκονται έναν πόντο πίσω από την Μαδρίτη, αλλά νομίζω ότι η ζημιά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Κι’ αυτό γιατί η διαχείριση τραυματισμών από πλευράς τεχνικού επιτελείου, είναι σαφώς μέσα στις αρμοδιότητες του, ωστόσο νομίζω ότι ο αριθμός των παικτών που για διάφορους λόγους απουσίαζαν τον τελευταίο μήνα από τις υποχρεώσεις της ομάδας, ήταν τέτοιος, που απαιτούσε εκτός των άλλων και μαγικές ιδιότητες από τον Pep και τους συνεργάτες του.

Και πράγματι από το μαγικό καπέλο του Pep ξεπήδησαν για άλλη μια φορά λαγοί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Isaac Cuenca. Δεν θα μου προξενούσε καμία απολύτως εντύπωση, αν ο πιτσιρικάς αίφνης καθιερωθεί στις αποστολές, ακόμη και στην ενδεκάδα της Μπάρσα. Κινδυνεύω ίσως να γίνω υπερβολικός; Πιθανόν ναι. Αν θυμηθούμε όμως τον τρόπο που, για παράδειγμα, καθιερώθηκε στην ενδεκάδα της ομάδας πριν λίγα χρόνια ο Sergi Busquets, θα καταλάβουμε ότι τίποτα σε αυτήν την ομάδα δεν είναι απίθανο. Οι εκπλήξεις είναι στην ημερήσια διάταξη και είναι και αυτός ένας λόγος, για τον οποίο παρακολουθώντας την Μπαρσελόνα, είναι αδύνατο να πλήξεις.   

Όσο για το καλοκαιρινό αίνιγμα Thiago και στο κατά πόσο θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής μετά την απόκτηση του Cesc, φαίνεται να λύνεται και αυτό (ο Thiago βρήκε και θέση και ρόλο) αφήνοντας κακεντρεχή και μη δημοσιεύματα  του Αυγούστου, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η επικείμενη επιστροφή του Alexis, του Iniesta, του Pique και του Puyol, λύνουν (μέχρι νεωτέρας) τα χέρια του Guardiola και προσθέτουν απλά εξισώσεις στο μυαλό του, όσον αφορά στα σχήματα με τα οποία θα παρατάσσεται η Μπάρσα στους προσεχείς αγώνες.

Ο Νοέμβριος με μια πρώτη ματιά δεν δείχνει ότι θα είναι ένας δύσκολος αγωνιστικά, μήνας για τους Καταλανούς. Έχει βέβαια δύο άκρως επικίνδυνες εξόδους (μία στο Μιλάνο και μία στο San Mames) αλλά έως εκεί. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν η Μπάρσα περάσει χωρίς απώλειες το προσεχές Σαββατοκύριακο από τον λάκο των λεόντων, την έδρα της περήφανης Αθλέτικ Μπιλμπάο, μπορεί να προετοιμάσει την εκστρατεία της στο Μιλάνο, που θα ακολουθήσει προς τα τέλη του μήνα, χωρίς μουρμούρες και κλυδωνισμούς. Γιατί η Μαδρίτη, που φέτος είναι σαφώς καλύτερη από πέρυσι, δεν δείχνει διάθεση να πετάξει βαθμούς και η κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου σχεδόν απαγορεύει στραβοπατήματα.    

Το πρώτο τσουνάμι λοιπόν τραυματισμών, φαίνεται να μην επηρέασε το οικοδόμημα της σπουδαίας αυτής ομάδας. Βοήθησαν βέβαια σ’ αυτό και η εκπληκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται από την αρχή της περιόδου ο Messi, η αυταπάρνηση του Mascherano που έχει εξελιχθεί σε πολυεργαλείο ολκής, αλλά και η αγωνιστική φιλοσοφία της Μπάρσα που παραμένει αμετάβλητη, ανεξαρτήτως του ποιοι ποδοσφαιριστές στελεχώνουν την ενδεκάδα της. Ας είμαστε όμως όλοι έτοιμοι. Η πιθανότητα να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα τραυματισμών, δεν είναι διόλου μικρή. Όσο όμως ο κυματοθραύστης που ακούει στο όνομα Pep Guardiola , παραμένει ήρεμος, η Μπάρσα δεν έχει να φοβάται και πολλά. Αρκεί τα αυτιά στο σύλλογο, να μένουν κλειστά στις προκλήσεις  δηλώσεων και γκρίνιας, που ακούγονται από Μαδρίτη μεριά. Και ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου