02 Νοεμβρίου 2011

Γιώργος Σαμαράς: Doctor Jekyll ή Mr Hyde;


Αγωνίζεται στη θέση του επιθετικού και έχει σκοράρει μόλις 4 φορές στις τελευταίες 56 εμφανίσεις του με την φανέλα της Celtic. Παρόλα αυτά, οι οπαδοί της ομάδας και ο προπονητής του, Neil Lennon, πίνουν νερό στο όνομα του. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν με τον Γιώργο Σαμαρά;

Ο Σαμαράς έφτασε για πρώτη φορά στη Γλασκώβη τον Ιανουάριο του 2008, δανεικός από την Machester City, η οποία νωρίτερα (2006) τον είχε αγοράσει από την ολλανδική Heerenveen έναντι 7.000.000€. Θεωρούνταν τότε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Το πρώτο τετράμηνο του με τη φανέλα των καθολικών ήταν ονειρικό. Πέτυχε 6 γκολ σε 19 αγώνες και βοήθησε την Celtic να κερδίσει το τρίτο συνεχόμενο (τότε) πρωτάθλημα Σκωτίας. Το ίδιο καλοκαίρι (2008) οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα του από τους Άγγλους και ο Σαμαράς συνέχισε εντυπωσιακά, σκοράροντας 9 φορές στα 6 πρώτα παιχνίδια της επόμενης περιόδου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 όμως άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα. Για τον Σαμαρά δεν υπάρχουν ημίμετρα. Όταν είναι καλός,  είναι χάρμα ιδέσθαι. Όταν είναι κακός όμως δεν βλέπεται. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, το απαιτητικό βρετανικό κοινό να τον αποδοκιμάζει και χάρτινα ομοιώματα του να καίγονται στις εξέδρες του Celtic Park, την ώρα που η διοίκηση θα αγωνιούσε να φθάσει το περασμένο καλοκαίρι (2011) που το συμβόλαιο του έληγε, για να τον ξεφορτωθεί.

Κι όμως. Τον περασμένο Μάρτιο το συμβόλαιο του ανανεώθηκε μέχρι το 2014 και ο προπονητής του δήλωνε: «Ο Σάμυ είναι εξαιρετικός, ταλαντούχος και τεχνικά εξαίσιος. Απλά δεν παίζεται» Όσο για τους οπαδούς, αρκεί να ακούσει κανείς τις επευφημίες τους σε κάθε άγγιγμα της μπάλας από τον Έλληνα επιθετικό.

Ο αρθρογράφος (ειδικός σε θέματα της Celtic) Graeme MacPherson, σχολιάζει: «Είναι μια περίεργη κατάσταση. Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν σκοράρει όσο θα έπρεπε, ωστόσο προσφέρει πράγματα που δεν μπορούν να δώσουν οι άλλοι επιθετικοί της ομάδας. Έχει γρήγορα πόδια, διορατικότητα, είναι καλός στο κεφάλι και τεχνικά άρτιος»    

Ο Σαμαράς σε πολλούς αγώνες μοιάζει σαν ελέφαντας πάνω σε πάγο. Όχι όμως όταν αγωνίζεται εναντίον του προαιώνιου εχθρού της Celtic, των Glascow Rangers. Οι εμφανίσεις του στα Old Firm, όπως ονομάζεται το σημαντικότερο ντέρμπι του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, είναι πραγματικά επικές. Τις περισσότερες φορές σε αυτούς τους αγώνες σκοράρει και ακόμα και όταν δεν το κάνει, βρίσκει τον τρόπο να ξεσηκώνει τους οπαδούς της ομάδας του, είτε με συμβολικές κινήσεις, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν με τη λήξη ενός τέτοιου αγώνα, σήκωσε την φανέλα του για να φανεί το μήνυμα που είχε γράψει και έλεγε “Just Do It”, προκαλώντας παραλήρημα στην εξέδρα, είτε με τις βιρτουόζικες ενέργειες του.

Ένας άλλος αρθρογράφος, ο Scot Flemming λέει για τον Σαμαρά: «Μπορεί να παρακολουθήσω έναν αγώνα που η Celtic χωρίς τον Έλληνα θα κερδίσει πανηγυρικά με 4 -0 και παρόλα αυτά να νοιώθω ότι κάτι μου λείπει. Είναι αυτή η μαγεία, το κάτι διαφορετικό που προσθέτει ο Σαμαράς με την παρουσία του» Μάγος λοιπόν ή απλά κάποιος που με ψεύτικα κόλπα ξεγελάει το πλήθος;  Όπως και να ‘χει, ο Γιώργος Σαμαράς παραμένει μάλλον ο σημαντικότερος και σίγουρα ο πιο ταλαντούχος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται αυτή την στιγμή στο εξωτερικό.

Αν καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση του σε υψηλά επίπεδα, τόσο το καλύτερο. Πρώτα για τον ίδιο, μετά για την δική μας εθνική ομάδα (που τον έχει ανάγκη) και τελικά και για τους οπαδούς της τωρινής ομάδας του, που τον λατρεύουν και τον στηρίζουν. Το δικό τους κριτήριο ίσως να είναι αλάθητο. Έχοντας απολαύσει με τη φανέλα της ομάδας τους, για πολλά χρόνια, τον απολαυστικό Σουηδό Henric Larsson, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που εμφανίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κάτι παραπάνω θα ξέρουν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου