12 Νοεμβρίου 2011

Ronaldinho. Ένα πάρτι αλλοιώτικο από τα άλλα


30 Οκτωβρίου 2011. Στο Estadio Olimpico Monumental του Porto Alegre, η Gremio πρόκειται να αντιμετωπίσει την Flamengo. Το γήπεδο είναι κατάμεστο. Παντού υπάρχουν πανό, ομοιώματα, μπλουζάκια και από τις κερκίδες ακούγονται συνθήματα, όλα αφιερωμένα σε ένα μόνο πρόσωπο. Τον Ronaldo Asis de Moreiera. Ευρύτερα  γνωστό ως  Ronaldinho.

Μόνο που αυτή την φορά, ίσως την πρώτη στη καριέρα του, ο Ronnie δεν έχει τον ρόλο του ήρωα αλλά αυτόν του αρνητικού πρωταγωνιστή. 

Μπορεί στο παρελθόν στις κακές του μέρες στην Βαρκελώνη και στο Μιλάνο, να άκουσε μουρμούρες για την απόδοση του, ποτέ όμως δεν είχαν πάρει τη μορφή άγριων αποδοκιμασιών, σαν αυτές που άκουγε αυτό το βράδυ το χαμογελαστό παιδί του ποδοσφαίρου, στο γήπεδο μάλιστα από το οποίο ξεκίνησε την λαμπρή του καριέρα. 

Έχοντας παλαιότερα χειροκροτήθηκε φορώντας μάλιστα την φανέλα της Barcelona, από το κοινό του Bernabeu, βρισκόταν τώρα στο μάτι του κυκλώνα. Γιατί όμως; Τι οδήγησε τους οπαδούς της Gremio σε μια τέτοια συμπεριφορά;


Λέγεται ότι κάθε δράση έχει και αντίδραση και αυτό φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του Ronnie. Ο Gabriel, οπαδός της Gremio, εξηγεί στον δημοσιογράφο J Oliver: «Όταν  ο Ronaldinho έπαιζε σε εμάς, η ομάδα είχε δεχτεί πολλές προτάσεις με υψηλά χρηματικά ποσά για την πώληση του, αλλά εκείνος έλεγε ότι δεν ήθελε να φύγει από τον σύλλογο. Ακόμη και όταν το συμβόλαιο του έληγε, δεν άλλαξε στάση. Τελικά πήγε στην PSG σαν ελεύθερος, αφήνοντας στην ομάδα που τον ανέδειξε, ένα τεράστιο μηδενικό»

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση της Gremio αιφνιδιάστηκε όταν στην επίσημη ιστοσελίδα της γαλλικής ομάδας ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ronaldinho. Γι‘ αυτούς και για τον κόσμο, ήταν μια προμελετημένη κίνηση από την πλευρά του βραζιλιάνου σταρ και του μάνατζερ (και αδερφού του) ώστε να καρπωθούν όσα περισσότερα χρήματα ήταν δυνατό, αφήνοντας την ομάδα του Porto Alegre εκτός εξίσωσης.

Ο Gabriel συνεχίζει: «Η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Έγινε ακόμη χειρότερη. Όταν τα πράγματα στην Milan (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2011) δεν πήγαιναν καλά, ο αδερφός του αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα της μεγάλης επιστροφής στην Βραζιλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ronaldinho επιθυμεί να επιστρέψει στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε, δηλαδή στην Gremio. Τότε και ενώ ήμασταν έτοιμοι να τον συγχωρήσουμε και να του υποδεχτούμε ξανά, άλλαξε ξαφνικά γνώμη και υπέγραψε στην Flamengo, αφήνοντας μας στα κρύα του λουτρού. Πλέον μας είχε προδώσει δύο φορές»

Είναι γεγονός ότι τα, σχεδόν 27.000.000€  που πρόσφερε στον Βραζιλιάνο η Flamengo, τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Στην Gremio βέβαια πίστεψαν πως ο παλιός τους ήρωας δεν θα τους πρόδιδε ξανά και είχαν μάλιστα οργανώσει πάρτι υποδοχής στο γήπεδο τους. Ένα πάρτι στο οποίο φυσικά ο Ronnie δεν εμφανίστηκε ποτέ και έτσι οι οπαδοί  προδομένοι (για δεύτερη φορά) και ταπεινωμένοι από την απόρριψη του παλιού τους ειδώλου, του ετοίμασαν μια διαφορετική υποδοχή όταν επισκέφθηκε το Monumental το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, ως αντίπαλος πλέον, με την φανέλα της Flamengo.

Χιλιάδες ψεύτικα χαρτονομίσματα με τη μορφή του Βραζιλιάνου τυπωμένη πάνω τους, πετάχτηκαν στο γήπεδο κατά την είσοδο του ενώ εμετικά συνθήματα ακόμη και για την μητέρα του, έσκιζαν τον αέρα ματώνοντας το είδωλο ενός ποδοσφαιριστή που κάποτε, όχι πολύ παλιά, αντιπροσώπευε τη χαρά του παιχνιδιού.

Ο Ronldihno δεν αντέδρασε, το ξέσπασμα του όμως όταν η ομάδα του σκόραρε, ήταν ενδεικτικό της ψυχολογικής του φόρτισης και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του. Ο αγώνας τελικά τελείωσε με θρίαμβο (4-2) των γηπεδούχων, οι οποίοι πήραν έτσι μια άτυπη εκδίκηση από τον άνθρωπο ο οποίος όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, τους πρόδωσε όπως ο Ιούδας τον Χριστό.

Για τους ψύχραιμους παρατηρητές ήταν μια κακή μέρα για το ποδόσφαιρο. Μπορεί το άστρο του Ronaldinho να μην είναι πλέον λαμπερό, ωστόσο οι μαγικές στιγμές που στο πρόσφατο παρελθόν μας χάρισε, δεν γίνεται να σβηστούν από την μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου