Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Ποιος ήταν ο πραγματικός Rocky Balboa


Αν γινόταν μια έρευνα, για το πόσοι άντρες παγκοσμίως δεν έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες στις οποίες ο Sylvester Stallone, υποδύθηκε τον Rocky Balboa, το πιθανότερο είναι πως αυτοί που θα απαντούσαν αρνητικά, δεν θα γέμιζαν ούτε ταξί.

Ο πασίγνωστος κινηματογραφικός πυγμάχος, μεγάλωσε γενιές και γενιές ανδρών (μη εξαιρουμένης της αφεντιάς μου). Η ιστορία του αουτσάιντερ που μέσα από δυσκολίες τελικά θριαμβεύει, γοήτευε και θα γοητεύει για πάντα το ευαίσθητο σε τέτοια θέματα ανδρικό κοινό.

Ποιο ήταν όμως το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Stallone και τον οδήγησε στη συγγραφή του Rocky; Το όνομα του λοιπόν, ήταν Chuk Wepner. Γεννημένος στην Bayonne του New Jersy (και όχι στη Philadelphia) ο 63χρονος σήμερα Chuk, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του (ορφανός από πατέρα). Όλοι στην  πόλη του, τον ξέρουν σαν τον “ματωμένο της Bayonne.” Όχι τυχαία.
Αφού υπηρέτησε για 3 χρόνια στους πεζοναύτες, το 1959 αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία. Δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο. Ήταν αργός και άτεχνος. Είχε όμως πολύ δυνατό δεξί (και όχι αριστερό..) και ένα πηγούνι φτιαγμένο θαρρείς από ατσάλι. Το ευαίσθητο σε κοψίματα όμως δέρμα του, δεν τον βοηθούσε και ήταν αυτό, που του έδωσε το προσωνύμιο "ματωμένος". Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε πάνω από 300 κοψίματα στο πρόσωπο του, τα 79 από τα οποία, κληρονόμησε μόνο σε έναν αγώνα, αυτόν εναντίον του George Forman. Είχε γραφτεί μάλιστα σε εφημερίδα της εποχής ότι: «Ο Wepner έχει τόσα ράμματα στο πρόσωπο του, που με τόση κλωστή θα μπορούσε να ράψει κανείς τέσσερα κοστούμια»

Τον Chuk όμως, δεν τον ενδιέφεραν τέτοιες λεπτομέρειες. Ήθελε απλά να γίνει διάσημος πυγμάχος. Η ευκαιρία του δόθηκε στις 24 Μαρτίου του 1975. Ήταν η ημέρα που ο ήρωας μας, θα αγωνιζόταν εναντίον ενός θρύλου. Του Mohamed Ali. Ο Stallone βρισκόταν εκείνη την ημέρα στις κερκίδες του Clevelnad Colosseum. Είχε πάει για να δει τον αγαπημένο του Ali, αλλά ήταν τελικά ο αντίπαλος του, εκείνος που θα ενέπνεε τον Sly να γράψει και να υποδυθεί στη συνέχεια τον Rocky. 


Ο Wepner, αν και ξεπερασμένος τεχνικά, αγωνίστηκε γενναία μέχρι να πέσει λιπόθυμος στον 15ο γύρο, από μια γροθιά του αξεπέραστου Ali, 15 μόλις δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το καμπανάκι που θα έδινε τέλος στον αγώνα. Είχε στο μεταξύ προλάβει να ρίξει και αυτός στο ρινγκ, έστω και για λίγο, τον μεγάλο του αντίπαλο στον 9ο γύρο. Ο ίδιος αργότερα εξομολογήθηκε: «Έκανα ότι μπορούσα, αλλά ήταν αδύνατο να αντιδράσω. Οι γροθιές που δεχόμουν, ήταν περισσότερες και από τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι μου!»
 
Ο Chuk μπορεί να έχασε εκείνο τον αγώνα, κέρδισε όμως την αναγνώριση του κόσμου και τον θαυμασμό του Stallone που μετά την προβολή του πρώτου Rocky δήλωσε: «Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα, αλλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να την κάνω ταινία, μέχρι που είδα τον Chuk εναντίον του Ali»

Aποσύρθηκε από την πυγμαχία την ίδια χρονιά που προβλήθηκε το Rocky. Ασχολήθηκε χωρίς επιτυχία με την επαγγελματική πάλη, ακολούθησαν καταχρήσεις, ποτά, ναρκωτικά ακόμη και φυλάκιση και από το 1991 βρίσκεται στην αγαπημένη του Bayonne μαζί με την γυναίκα του Linda, όπου πλέον αναλογίζεται πόσο δύσκολη αποδείχθηκε η προσαρμογή του στην πραγματική ζωή, μετά την απόσυρση του από την πυγμαχία. Στην ταινιοθήκη του σπιτιού του, εξέχουσα θέση κατέχουν φυσικά τα DVD με τις ταινίες του Rocky.
Εμείς πάντως θα τον ευγνωμονούμε παντοτινά. Χωρίς αυτόν, ο Rocky Balboa θα έμενε κλεισμένος στη φαντασία του Stallone και εμείς θα χάναμε έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της παιδικο-εφηβικής (και όχι μόνο) ηλικίας μας. Ευχαριστούμε λοιπόν Chuk Wepner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου