21 Δεκεμβρίου 2011

Άλλο ρατσισμός και άλλο υποκρισία


Μια από τις πιο σκληρές τιμωρίες, στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ανακοινώθηκε χθες (20 Δεκ 2011) από την FA (αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου). Η τιμωρία αφορά τον αποκλεισμό από 8 αγώνες (σχεδόν 2 μήνες) του Ουρουγουανού επιθετικού της Liverpool, Luis Suarez, ο οποίος καλείται επίσης να πληρώσει και πρόστιμο 40.000 λιρών Αγγλίας.

Ο Suarez κατηγορήθηκε από τον διεθνή Γάλλο αριστερό οπισθοφύλακα της Man Utd, ότι στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, στις 15 Οκτώβρη στο Anfield, του έκανε φραστική ρατσιστική επίθεση. Το θέμα πήρε διαστάσεις, οι δύο παίκτες κλήθηκαν να καταθέσουν και η ετυμηγορία έσκασε σαν βόμβα πάνω από το κεφάλι του Kenny Dalglish και της Liverpool, μα πάνω από όλα, στην οικογένεια του Suarez, όπως και ο ίδιος έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες το βράδυ.

Η Liverpool και ο προπονητής του Ουρουγουανού, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και μέσω ανακοίνωσης, η διοίκηση έδειξε οργισμένη από την εξοντωτική απόφαση της FA, που «τιμώρησε τον παίκτη μας, μόνο βάσει της μαρτυρίας του Patrice Evra, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο».

Η υπόθεση αυτή τελικά ίσως να είναι πολύ πιο απλή, από ότι δείχνει. Ο Suarez, παιδί φτωχής οικογένειας και έχοντας έναν παππού μαύρου χρώματος, έχοντας περάσει σχεδόν όλη την ποδοσφαιρική του ζωή παρέα με συμπαίκτες διαφορετικών φυλετικών εθνοτήτων, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί ακόμη φιλικές σχέσεις, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το εξιλαστήριο θύμα μιας υποκριτικής, σχεδόν γελοίας προσπάθειας της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι αμείλικτη σε θέματα που αφορούν ρατσιστικά φαινόμενα στα γήπεδα.

Όμως τελικά ποιος είναι ο ρατσιστής στην συγκεκριμένη υπόθεση; Ο Suarez, που ακόμη και αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς του Evra, λογόφερε (ίσως και με βαριές εκφράσεις) πάνω στην ένταση του αγώνα με έναν αντίπαλο ή ο Gordon Taylor και η διμελής επιτροπή της FA, που τιμώρησαν έναν, όχι γηγενή αλλά Λατινοαμερικανό παίκτη, χωρίς φίλους στα ΜΜΕ, προβάλλοντας τον (και καταρρακώνοντας την ηθική και την ψυχολογία του) ως παράδειγμα προς αποφυγή;

Γιατί δεν μας λέει η ομοσπονδία, ποια ακριβώς τιμωρία επιβλήθηκε στον John Terry της Chelsea, που κατηγορήθηκε από τον Andon Ferdinand (αδερφό του γνωστού Rio) για ρατσιστική φραστική επίθεση; Μήπως ΔΕΝ τιμωρήθηκε; Μήπως είναι τυχαίο ότι ο Terry είναι Άγγλος και επίσης τυχαία είναι και αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του; Μήπως τελικά ο Suarez είναι θύμα ενός αστείου θεάτρου σκιών που στήθηκε από την FA;
Ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε ότι ο Suarez, προς τιμήν του, στην απολογία του δεν ανέφερε τις πάσης φύσεως ισπανικές βρισιές που του ξεστόμισε ο Evra όταν εκτυλίχτηκε το εν λόγω περιστατικό, καθώς η πεποίθηση του είναι ότι κατά την διάρκεια των αγώνων, πολλά μπορεί να λέγονται μεταξύ αντρών που οι σφυγμοί τους εκείνη την ώρα βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά πρόκειται για πράγματα που γίνονται στα γήπεδα και μένουν εκεί, μόλις ο διαιτητής σφυρίξει την λήξη. Έχω υπάρξει ερασιτέχνης αθλητής και μπορώ να επιβεβαιώσω τα παραπάνω.

Ωστόσο ο Evra (που στο παρελθόν έχει απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα με παρόμοιες ιστορίες) προτίμησε να δώσει έκταση στο θέμα, γνωρίζοντας πολύ καλά την “ευαισθησία” της UEFA, σε θέματα σαν αυτό. Ο Evra που πέραν της δεδομένης υψηλής ποδοσφαιρικής του ποιότητας, θυμίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο παιδί, αφού πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν προέβη σε σκληρά και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα αντιπάλων - συναδέλφων του. Ο Evra που επίσης θυμίζω, αγωνίζεται στην Man Utd, μια ομάδα που η FA έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι σέβεται υπέρ του δέοντος.   

Όχι, δεν είμαι ρατσιστής όπως ίσως κάποιοι θα σκεφτείτε και φυσικά απορρίπτω κάθε μορφή ρατσισμού. Όμως για σκεφτείτε λίγο, μήπως κάποιοι χρησιμοποιούν το χρώμα του δέρματος τους, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη στο επίπεδο των εντυπώσεων;      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου