29 Δεκεμβρίου 2011

Οι «μετανάστες» δικαιώνουν τις προσδοκίες;


Λίγες ημέρες πριν το 2011 μας αποχαιρετήσει, ας επιχειρήσουμε έναν μικρό απολογισμό για 4 σημαντικές μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρομαι στον Juan Mata, τον Bojan, τον Pablo Osvaldo και τον Oriol Romeu, παίκτες δηλαδή ομάδων της ισπανικής Primera Division που μετακόμισαν σε ομάδες της αγγλικής Premier League και της ιταλικής Serie A.

Ξεκίνημα από την σημαντικότερη (και μέχρι στιγμής πιο επιτυχημένης) μετακίνησης, αυτής  του γεννημένου στο Burgos της βόρειας Ισπανίας, Juan Mata. 28,5 εκ.€ βγήκαν από την “τσέπη” του Abramovic για να ντυθεί στα μπλε της Chelsea το αστέρι της Valencia, ποσό σίγουρα σημαντικό, που πάντως φαίνεται να δικαιολογεί απόλυτα μέχρι στιγμής  ο 23χρονος Ισπανός μεσοεπιθετικός, καθώς η γρήγορη προσαρμογή του τόσο στο νότιο Λονδίνο όσο και εντός γηπέδου, είναι αξιοσημείωτη. Μετράει ήδη 7 τελικές πάσες στο πρωτάθλημα, έχει σημειώσει εντυπωσιακά τέρματα και με την υψηλή του τεχνική μοιάζει πλέον αναντικατάστατος στην ενδεκάδα των μπλέ. Το μόνο που δεν κατάφερε, είναι να “αναστήσει” τον Fernando Torres..

Στην Chelsea μετακόμισε και ένας ακόμη (αμυντικός) μέσος. Γαλουχημένος στην περίφημη Masia, την ακαδημία της Barcelona, ο Oriol Romeu δεν μπορούσε να περιμένει την σειρά του, πίσω από Xavi, Busquets, Thiago και τα υπόλοιπα αστέρια των Καταλανών. Ο 20χρονος Καταλανός φόρεσε τα μπλε έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, με την Barca να διατηρεί το δικαίωμα να δώσει 10εκ.€ το 2012 ή 15 το 2013, για να τον πάρει πίσω. Αυτό και μόνο λέει πολλά για την αξία του νεαρού ο οποίος δεν ξεκίνησε ζεστά την χρονιά, ωστόσο οι συνεχείς απουσίες του Οβι Μικελ του έδωσαν χρόνο συμμετοχής και σε μια Chelsea που ο προπονητής (Vilas Boas) αρέσκεται να παίζει με την άμυνα του τοποθετημένη πολύ ψηλά, η παρουσία στο γήπεδο του ψηλού και ακούραστου με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, αμυντικού μέσου από την Ταραγόνα, δείχνει να αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία.

Από την Βαρκελώνη αλλά το αντίπαλο στρατόπεδο, την Espanyol δηλαδή, μετακόμισε στην Ιταλία και την Roma, ένας επιθετικός με σπουδαία χαρακτηριστικά αλλά και κάποια ερωτηματικά.. Ο Pablo Osvaldo, παίκτης με ευχέρεια στο σκοράρισμα (όταν η ομάδα που αγωνίζεται παίζει κυρίως με αντεπιθέσεις) αγοράστηκε για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ και ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δεν είναι και ο ιδανικός. 7 γκολ αλλά και μια...μπουνιά στον φουκαρά τον πιτσιρίκο (και συμπατριώτη του) Lamela ο οποίος έκανε το λάθος σε μία φάση του αγώνα με την Udinese, να μην δώσει πάσα στον Osvaldo, προκάλεσαν την τιμωρία του από την ιταλική ομοσπονδία με 50,000 ευρώ πρόστιμο (το υψηλότερο που προβλέπουν οι κανονισμοί) και τον προβληματισμό της διοίκησης και του προπονητή του, για την καλοκαιρινή επιλογή τους.

Προβληματισμός και αισιοδοξία όμως ταυτόχρονα, υπάρχει στην Roma και για άλλον έναν επιθετικό που αποκτήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο. Και αυτός από την Βαρκελώνη, από την Barca όμως, ο 21χρονος Bojan με 3 (σχεδόν) γεμάτες χρονιές με την blaugrana φανέλα, τα 12 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι Ρωμαίοι στους Καταλανούς για να τον αποκτήσουν (με την Barca να διατηρεί και εδώ το δικαίωμα να δώσει 17εκ.€ το 2012 και 13 το 2013 για να τον πάρει πίσω) δεν φαινόταν τον περασμένο Αύγουστο πολλά. Τα πεπραγμένα του μέχρι στιγμής όμως δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. 3 γκολ σε 11 εμφανίσεις για τον συμπαθέστατο πιτσιρικά δεν αποτελούν και…τίτλο τιμής, ωστόσο τα δεδομένα προσόντα του, όσο φυσικά η υπομονή του κοινού στην Ρώμη το επιτρέπει, ίσως ανατρέψουν την κατάσταση που ούτως ή άλλως για την Roma είναι ταραχώδης , αφού η αλλαγή φιλοσοφίας που επιχειρεί ο Luis Enrique να περάσει στον “ναό του Totti” είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και με υψηλό ρίσκο.

Juan Mata, Oriol Romeu, Pablo Osvaldo, Bojan. Μετανάστες του ονείρου ή προσδοκίες που θα πέσουν στο κενό; Το μέλλον μόνο θα δείξει αν τα δείγματα γραφής που μέχρι στιγμής έδωσαν οι ήρωες του σημερινού μας άρθρου, θα αποδειχτούν αξιόπιστα.   

3 σχόλια:

  1. Hello there, I do think your blog may be having browser compatibility issues.
    Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues.
    I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, wonderful
    blog!

    Stop by my web-site: flagship

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hello there! Thank you for inform me and also for your good words. I'll take care of it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I've been surfing online more than 3 hours lately, but I by no means discovered any interesting article like yours. It's pretty price enough for me.
    Personally, if all website owners and bloggers made good
    content as you did, the net shall be a lot more helpful than
    ever before.

    Here is my webpage - http://wakacyjneprzygody.pl/index.php?do=/blog/21311/best-tactics-to-ultimately-get-rid-impotence-ignore-the-medicinal-drugs-sin/

    ΑπάντησηΔιαγραφή