24 Ιουλίου 2013

Καλά τα λέει ο Faus, αλλά..


Ο αντιπρόεδρος οικονομικών του FCBarcelona, Javier Faus, παρουσίασε χθες τον οικονομικό απολογισμό για την περίοδο 2012-13. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο σύλλογος έκλεισε την σεζόν παρουσιάζοντας κέρδη 32.000.000, το δεύτερο υψηλότερο ποσό στην ιστορία του συλλόγου, μετά τα €49.000.000 που πλεόνασαν πέρυσι στα ταμεία.

Ο Faus εμφανίστηκε αισιόδοξος και αναφέρθηκε σε αρκετές οικονομικές λεπτομέρειες, που αφορούν σε όλα τα αγωνιστικά τμήματα. Μίλησε επίσης για τις μεταγραφές των Villa και Neymar, την πρόσληψη του Martino, το γήπεδο, αλλά και το συμβόλαιο του Villanova, καθώς και για τις δυνατότητες περαιτέρω μεταγραφικής ενίσχυσης του συλλόγου. Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα, τι προκύπτει από την χθεσινή συνέντευξη – παρουσίαση, προσπαθώντας να μην μπερδευτούμε με νούμερα και στατιστικές.

ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ-ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Ξεκινώντας από τα έσοδα ο Faus ανέφερε ότι παρά την κρίση, έχουν σταθεροποιηθεί φτάνοντας στα €491.000.000, μόλις €4Μ λιγότερα από πέρυσι. Την ίδια ώρα, σταθερή παρουσιάζεται η κατάσταση και στα έξοδα που άγγιξαν τα  €443.000.000 (€2Μ περισσότερα από πέρυσι). Σε ότι αφορά το συνολικό χρέος του συλλόγου, αυτό δεν παρουσίασε την μείωση για την οποία μας μιλούσε πέρυσι η διοίκηση (€331.000.000 από €334.000.000 που ήταν πριν 12 μήνες) και ο λόγος όπως τον εξήγησε ο Faus έχει ονοματεπώνυμο:

Η αγορά του Neymar πραγματοποιήθηκε πριν τις 30 Ιουνίου, οπότε το κόστος της, συμπεριλήφθηκε στο φετινό ταμείο. Αν ο βραζιλιάνος είχε αποκτηθεί μετά την 1η Ιουλίου, τότε το συνολικό χρέος του συλλόγου θα έπεφτε κατά €50.000.000. Ωστόσο το δεξί χέρι του Rosell, έδειξε αισιόδοξος σε ότι αφορά τον στόχο της συνολικής μείωσης του χρέους μέχρι το καλοκαίρι του 2016 (το καλοκαίρι δηλαδή των εκλογών), σε ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα €200.000.000.

Σε ότι αφορά τους συνολικούς μισθούς σε όλα τα τμήματα του συλλόγου, (κάτι που δεν θα πρέπει να υποτιμούμε καθόλου, καθώς το FCBarcelona δεν αφορά μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά και το μπάσκετ, το χάντμπολ, το ποδόσφαιρο σάλας και το χόκεϋ με πατίνια) αυτοί αποτιμούνται στα €305.000.000, με το ποδόσφαιρο φυσικά να κατέχει την μερίδα του λέοντος  (€212.000.000) παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση (€10Μ) σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης έγινε γνωστό, ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα του Tito, επιβάρυνε το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος με ακόμη €20.000.000, που αφορούν σε πριμ κατάκτησης στόχων τα οποία δόθηκαν στα μέλη της ομάδας.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Σε ότι αφορά το θέμα του γηπέδου, οι προτάσεις για την ώρα παραμένουν τρεις: 1) Κατασκευή νέου γηπέδου στην θέση που βρίσκεται τώρα το Camp Nou 2) Κατασκευή νέου γηπέδου σε άλλη τοποθεσία και 3) Ανακατασκευή του Camp Nou. Και οι 3 παραπάνω προτάσεις, στηρίζονται ήδη από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με λίγα λόγια δεν είναι απλά σχέδια επί χάρτου, αλλά έχει γίνει και μια σχετική προεργασία. Παρόλα αυτά ο Faus δεν απέκλεισε μέχρι τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο, να παρουσιαστεί και κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με το θέμα του γηπέδου, δεν ξέχασε όμως να τονίσει ότι οποιαδήποτε λύση και αν εφαρμοστεί, τα ετήσια οφέλη για τον σύλλογο θα υπερβαίνουν τα €20.000.000, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΟΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ?
Συνολικά από όλα τα τμήματα εκτός του ποδοσφαίρου, το έλλειμμα φτάνει τα €38.000.000, με το μπάσκετ να εμφανίζεται το πιο ζημιογόνο, καθώς εμφανίζει έσοδα της τάξης των €4.000.000 και έξοδα που αγγίζουν τα €24.000.000, δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό ισοζύγιο που φτάνει τα €24.000.000!!! Εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι δεν είναι μόνο οι ελληνικές ομάδες που επενδύουν χωρίς (οικονομικό) αντίκρισμα στα τμήματα καλαθόσφαιρας.

Σύμφωνα πάντως με τον Faus, ανάλογη θα είναι η κατάσταση και την επόμενη περίοδο, καθώς ο σύλλογος δεν προτίθεται να κλείσει την κάνουλα στην ομάδα του Xavi Pascual, παρόλο που το συμμάζεμα θεωρείται δεδομένο («θα έχουμε πάλι ζημίες, αλλά θα εξισορροπηθούν από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των παικτών», είπε ο Faus). Αυτό που προβληματίζει έντονα, είναι η αποχώρηση σημαντικών χορηγών. Εκτός του ποδοσφαίρου σάλας, που θα συνεχίσει να πριμοδοτείται από την Alusport, τόσο η InterSport όσο και η REGAL αποχωρούν, αφήνοντας ένα σημαντικό οικονομικό κενό.

Είναι δεδομένη η πρόθεση της διοίκησης, όλα τα τμήματα του συλλόγου να διαφημίζονται μελλοντικά από έναν κοινό χορηγό, αφού και το άβατο του ποδοσφαιρικού τμήματος, πλέον δεν υφίσταται.

Οι τράπεζες La Caixa και Banco Santader, θα είναι εκείνες από τις οποίες ο σύλλογος θα πάρει κοινοπρακτικό δάνειο, ώστε να χρηματοδοτηθεί το χρέος του.

DAVID VILLA - THIAGO ALCANTARA
Ο Faus δεν δίστασε να αναφερθεί στις περιπτώσεις των αποχωρήσεων, τόσο του Villa όσο και του Thiago, με τον ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού, που επιβάλλει βεβαίως και η θεσμική του θέση. Υπερθεμάτισε λοιπόν στην παραχώρηση του Villa εξηγώντας ότι «ο κόσμος δίνει υπερβολική σημασία στα ποσά που δίνονται από μια ομάδα σε μια άλλη, για μεταγραφές. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι ο ετήσιος μισθός των αθλητών και από την παραχώρηση του Βίγια, εξοικονομήσαμε περίπου €7.000.000.»

Σε ότι αφορά τον Thiago, υπήρξε επίσης ειλικρινής: «Από αθλητικής πλευράς, δεν ήταν ευχάριστο, δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, καθώς πρόκειται για έναν νέο, ταλαντούχο αθλητή με όλο το μέλλον μπροστά του, ωστόσο από οικονομικής απόψεως, €25.000.000 για έναν παίκτη που δεν λογίζονταν στους βασικούς 11, είναι μια πολύ καλή συμφωνία.»

TITO VILLANOVA-TATA MARTINO
Αυτό που και προσωπικά μου προξένησε την καλύτερη των εντυπώσεων, ήταν η κατηγορηματική τοποθέτηση του, σε ότι έχει να κάνει με το συμβόλαιο του Tito Villanova: «Δεν πρόκειται να διακόψουμε το συμβόλαιο του, καθώς εκτιμούμε ότι θα μας βοηθήσει από άλλο πόστο» είπε ο Faus για να προσθέσει ότι η απόκτηση του Martino, βγάζει ελαφρώς εκτός οικονομικού προγραμματισμού τον σύλλογο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ? ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Το ζήτημα του κεντρικού αμυντικού, που «τσουρουφλίζει» όλους στο ποδοσφαρικό τμήμα, δεν θα μπορούσε να λείψει από τις αναφορές ακόμη και αυτού του οικονομικού αντιπροέδρου, ο οποίος τόνισε ότι εφόσον ο νέος προπονητής επιθυμεί την απόκτηση παίκτη ή παικτών, ο σύλλογος έχει όλη την οικονομική άνεση για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του.

ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο σύλλογος βαδίζει αργά (περισσότερο αργά από ότι ίσως περίμεναν οι διοικούντες) αλλά πάντως σταθερά σε ένα οικονομικό συμμάζεμα, το οποίο όμως δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάμε, ότι είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και επίσης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί εφησυχασμό (κάτι που τόνισε και ο Faus).  Για παράδειγμα, οι αγωνιστικές επιτυχίες (που τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί) συνεπάγονται και περαιτέρω οικονομική αιμορραγία. Είναι οξύμωρο, παραμένει όμως γεγονός.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Επίσης, θα πρέπει επιτέλους να οριοθετηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις πωλήσεις και τις αγορές ποδοσφαιριστών. Αυτό απαιτεί συνεργασία του τεχνικού με το οικονομικό επιτελείο. Δεν είναι φρόνιμο για παράδειγμα να πωλείται ρολίστας αμυντικός μέσος στην Chelsea (Oriol Romeu) ακόμη και αν προέρχεται από την 2η ομάδα, για €5.000.000 και να αγοράζεται έπειτα ένας που προορίζεται για τον ίδιο ρόλο, από την Arsenal για €19.000.000. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο πρακτικοί.

Οι παίκτες της Barca είναι τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δείτε τι κάνει το αντίπαλο δέος, η Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί εμείς να καγχάζουμε ότι δεν εμπιστεύεται παίκτες των ακαδημιών της, ωστόσο γνωρίζει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αγοραστική τους αξία.

Ξέρατε ότι η Μαδρίτη θα λάβει €5.000.000 από την Manchester City, για την αγορά του Negredo από την Σεβίλη? Να σας θυμίσω πότε έπαιξε ο Ισπανός επιθετικός στην πρώτη ομάδα των πρωτευουσιάνων? Ποτέ! Πέρασε μόνο για 2 χρόνια από την Castilla (2005-07) κι όμως, ακόμη συνεισφέρει οικονομικά στα ταμεία του Perez. Για να μην πιάσουμε τις περιπτώσεις των Albiol και Callejon, οι οποίοι πουλήθηκαν πριν λίγες ημέρες, υπεραξία στην Napoli για (κρατηθείτε) €11.000.000 και €12.000.000! Η Μαδρίτη αγοράζει πανάκριβα, αλλά πουλάει και ακριβά. Εμείς πάλι αγοράζουμε πανάκριβα και πουλάμε κοψοχρονιά. Δεν μπορεί, κάτι δεν κάνουμε καλά.

Ο προπονητής επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τις οικονομικές λεπτομέρειες των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Ο ίδιος ο Tito δήλωσε προ μηνών, ότι δεν γνώριζε την ρήτρα των συμμετοχών που είχε ο Thiago στο συμβόλαιο του. Κάτι τέτοιο, εφόσον ισχύει, δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό. Ο σύλλογος θα πρέπει να ενημερώνει τον προπονητή για αυτά τα ζητήματα.  

Το νομοθετικό πλαίσιο δε, που επιτρέπει (κατά κύριο λόγο) σε αγγλικούς συλλόγους να απορροφούν ταλέντα των ακαδημιών, θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί ώστε να προστατεύεται με κάποιον τρόπο η επένδυση στις ακαδημίες, η οποία και οικονομικά δεν είναι διόλου αμελητέα.
   

Όλα αυτά είναι ζητήματα, που αξίζει να απασχολήσουν τους ιθύνοντες για να μην συνεχίσουμε να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Με την ελπίδα λοιπόν να μην σας μπέρδεψα και αισιοδοξώντας ότι όλα τα στοιχεία που χθες μας παρατέθηκαν, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν θα μας προκύψουν από το πουθενά εκ νέου προβλήματα (προσωπικά πολύ με φοβίζει το συγκεχυμένο καθεστώς της απόκτησης του Neymar, στο οποίο χθες ο Faus δεν έκανε καμία αναφορά), σας χαιρετώ!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου