20 Αυγούστου 2014

Οριστική απαγόρευση μεταγραφών


Η επιτροπή εφέσεων της FIFA με σημερινή της ανακοίνωση, πιστοποίησε την αρχική ποινή που επέβαλλε η παγκόσμια ομοσπονδία στο FC Barcelona, από τις 3 Απριλίου 2014. Η έφεση του συλλόγου δεν έγινε αποδεκτή από την αντίστοιχη επιτροπή της FIFA και έτσι η Barca δεν θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει ποδοσφαιριστές στις δύο επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Ο σύλλογος ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες, πως δεν αποδέχεται την ποινή και θα προσφύγει στο CAS με σκοπό, τουλάχιστον την μείωση της. Ας δούμε όμως το χρονικό της όλης της ιστορίας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ EXPRESS ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ FC BARCELONA
Μόλις χθες η διοίκηση των καταλανών με επικεφαλής τον πρόεδρο J.M.Bartomeu, τον Toni Freixa και τον δικηγόρο Lucas Ferer, τον άνθρωπο που πέτυχε την αρχική αναστολή της εκτέλεσης της τιμωρίας και είχε αναλάβει και την υπόθεση του Luis Suarez, κατέθεσαν για 4 ώρες στην επιτροπή εφέσεων της FIFA. Ο σκοπός τους, παρότι ποτέ δεν έγινε δημοσίως παραδεκτό, ήταν να μειωθεί η ποινή σε μία, αντί για δύο μεταγραφικές περιόδους.

Κανένας δεν περίμενε ότι η FIFA θα απάλλασσε οριστικά τη Barca, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι η απόφαση της επιτροπής βγήκε ούτε 24 ώρες μετά την ακρόαση των επιχειρημάτων του καταλανικού club, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Είναι προφανές ότι η FIFA είχε προαποφασίσει πως δεν θα δεχθεί την έφεση των blaugrana. Ο μόνος λόγος που άκουσε τα επιχειρήματα τους, ήταν για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ήταν κάτι που είχα ανιχνεύσει από τον περασμένο Απρίλη, όταν και κατέθεσα αρθρογραφικά την εκτίμηση πως η Barca θα αναγκαστεί να καταφύγει στη λύση του CAS.

ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ FIFA
Τα περίεργα όμως, δε τελειώνουν εδώ. Θυμίζουμε λοιπόν ότι η αρχική απόφαση της FIFA οριστικοποιήθηκε ήδη από το Νοέμβρη του 2013, αλλά κοινοποιήθηκε στο FC Barcelona τρεις μήνες μετά, τον Φλεβάρη του 2014! Ακόμη και το ίδιο το κατηγορητήριο, έχει σκιές.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗTHΡΙΟ
Η FIFA κατηγορεί το FC Barcelona ότι προχώρησε στην απόκτηση τουλάχιστον 10 ανήλικων ποδοσφαιριστών στο διάστημα 2009-2013, κατά παράβαση των κανονισμών και συγκεκριμένα του άρθρου 19 της σχετικής διάταξης της FIFA, που απαγορεύει τις διεθνείς μεταγραφές, εφόσον οι αθλητές είναι κάτω των 18 ετών. Το συγκεκριμένο άρθρο βέβαια περιλαμβάνει τρεις εξαιρέσεις (μετακόμιση γονέων μαζί με τον αθλητή - απόσταση 50 χλμ του τόπου καταγωγής του αθλητή από τα σύνορα της χώρας στην οποία θα μετακομίσει - να είναι πολίτης της ευρωπαϊκής ένωσης και  τουλάχιστον 16 ετών) οι οποίες εγκρίνονται όμως, μόνο από την σχετική επιτροπή της FIFA.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αναφέρεται στην περίοδο 2009-2013, την ώρα που οι ισχύουσες διατάξεις της, τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2010, κάτι που ανέφερε η ίδια στην αρχική της ανακοίνωση!

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ?
Εδώ θα μου επιτρέψετε να καταθέσω την προσωπική μου άποψη και να πω ότι οι κατηγορίες στην ουσία τους (και όχι στους τύπους) είναι τουλάχιστον υποκριτικές, για να μην πω ύποπτες. Γιατί υποκρισία είναι να έρχονται ξένοι σύλλογοι και να σου αρπάζουν παιδιά από την ακαδημία προσφέροντας τους (προσέξτε την λέξη) επαγγελματικά  συμβόλαια στα 16 τους, όταν εσύ δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, βάσει των νόμων που ισχύουν στην Ισπανία και να κατηγορείσαι έπειτα, επειδή απλά υπογράφεις με ανηλίκους για να τους εντάξεις στην ακαδημία σου, δηλαδή σε προγράμματα επιμόρφωσης!

Η Barca δεν έκανε κανένα απολύτως έγκλημα.  Ούτε κακομεταχειρίστηκε παιδιά, ούτε υπέγραψε συμφωνίες εκβιάζοντας κανέναν. Στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που έπραττε διαχρονικά. Να ψάχνει δηλαδή και να δίνει στη συνέχεια ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, σε νέα παιδιά από όλο τον κόσμο. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους τροποποιημένους κανονισμούς της FIFA,  της άθλιας τεχνοκρατικής επιχείρησης με έδρα την Ελβετία, η οποία κίνησε τις διαδικασίες ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ η προέλευση των οποίων, σχεδόν έχει εξακριβωθεί, κινδυνεύει πλέον να γίνει κολάσιμο.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ CAS?
Η Barca θα προσφύγει τελικά στο CAS, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δικαιωθεί. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος η ποινή να αυξηθεί. Το δικηγορικό επιτελείο του συλλόγου όμως, θεωρεί ότι αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ CHELSEA
Το λονδρέζικο club είχε προσφύγει παλαιότερα στο CAS και είχε δικαιωθεί. Η περίπτωση εκείνη όμως ήταν διαφορετική και γι' αυτό οφείλουμε να προσέχουμε πριν βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Επρόκειτο για την υπόθεση του Γάλλου Kakuta, για τον οποίο η FIFA είχε τιμωρήσει το 2010 την Chelsea με απαγόρευση μεταγραφών για έναν χρόνο.

Το σκεπτικό της FIFA είχε βασιστεί στο ίδιο άρθρο με το οποίο τιμωρείται τώρα η Barca, όμως οι κατηγορίες ήταν διαφορετικές, καθώς ο σύλλογος του Λονδίνου είχε κατηγορηθεί ότι εξανάγκασε τον ποδοσφαιριστή να σπάσει το συμβόλαιο του με την προηγούμενη ομάδα του. Η πρώην ομάδα του (Lens) μήνυσε τον αθλητή για μη τήρηση συμβολαίου, ωστόσο η Chelsea προσέφυγε στο CAS όπου η ποινή της κατέπεσε, αφού αποδείχθηκε ότι ο παίκτης δεν είχε συμβόλαιο εν ισχύ, όταν υπέγραψε με την αγγλική ομάδα.

ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΜΩΡΙΑΣ?
Δύσκολη ερώτηση, που σε καμία πιθανή απάντηση δεν απαλλάσσει την διοίκηση από τις τρομακτικές  της ευθύνες. Ο Bartomeu (σήμερα πρόεδρος της Barca) είχε εκφράσει τις ανησυχίες του, τον Δεκέμβρη του 2013 σε ένα φόρουμ στο Μαρακές, σε σχέση με αυτόν τον κανονισμό της FIFA, καθώς θεωρούσε ότι ακαδημίες όπως αυτή του FC Barcelona, που προσφέρουν μόρφωση και συνολική εκπαίδευση σε παιδιά και όχι μόνο αθλητική κατάρτιση, θα έπρεπε να εξαιρούνται της συγκεκριμένης διάταξης.

Η τότε τοποθέτηση του λοιπόν, συνεπάγεται αυτόματα και επίγνωση από μεριάς του, του κινδύνου που διέτρεχε ο σύλλογος. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι (προσωπικά την βρίσκω αστεία) με την επίμαχη διάταξη, είναι εμφανές ότι η διοίκηση απέτυχε να αποτρέψει ένα ακόμη φιάσκο, κατά την διάρκεια της θητείας της.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
Η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, έδωσε την δυνατότητα στο σύλλογο να κάνει τελικά μεταγραφές το καλοκαίρι του 2014. Και πράγματι, αυτή η μεταγραφική περίοδος ήταν μία από τις πιο πολυδάπανες στην ιστορία του club. Με την δαμόκλειο σπάθη της απαγόρευσης μεταγραφών να γυαλίζει πάνω από τη Βαρκελώνη, κανένας στη διοίκηση δεν έχει το δικαίωμα να πει πλέον "μας συγχωρείτε, πιαστήκαμε απροετοίμαστοι". Ακόμη και αν δε γίνουν άλλες προσθήκες μέσα στο 2015, η ομάδα εφόσον το τεχνικό επιτελείο έχει κινηθεί σωστά, διαθέτει τους παίκτες για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, ενώ υπάρχει πάντα και η Barca B.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ DOUGLAS
Αν ο βραζιλιάνος δεξιός οπισθοφύλακας έχει υπογράψει προσύμφωνο με τους blaugrana για το καλοκαίρι του 2015 (όπως ισχυρίζονται ορισμένα καταλανικά Μέσα), η μετακίνηση του μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από την τιμωρία του συλλόγου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με οποιονδήποτε αθλητή συμφωνήσει η διοίκηση μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014. Ίσως γι' αυτό τον λόγο προέκυψαν δημοσιεύματα τις τελευταίες ώρες, που κάνουν λόγο για προσπάθεια της Barca να συμφωνήσει από τώρα με τον Koke, τον Reus και άλλους, αφήνοντας τους δανεικούς για φέτος στις ομάδες τους.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ CUADRADO ΚΑΙ FFP
Προ λίγων ημερών, ο σύλλογος άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι ο λόγος που δεν προχώρησε στην απόκτηση του κολομβιανού, ο οποίος είχε μάλιστα παρακολουθηθεί από scouts της ομάδας για περισσότερους από 10 αγώνες, ήταν επειδή το κόστος αγοράς του θα διατάρασσε τις οικονομικές ισορροπίες του club. Η παραμονή του Dani Alves και η αδυναμία να πωληθεί (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) ο Alex Song, δημιουργεί ένα ρόστερ που οριακά βρίσκεται στα όρια του FFP που ορίζει τόσο η FIFA όσο και η LFP. Εύκολα γίνεται κατανοητό, ότι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Barca, είναι νέα μπλεξίματα με τη FIFA.

H ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ FIFA
Είναι δεδομένη. Με βαθύπλουτους Άραβες, Ρώσους, Ινδούς και λοιπούς μεγιστάνες να οργιάζουν ανά την Ευρώπη, είναι σχεδόν κωμικό να μπαίνει στο στόχαστρο η Barcelona και οι ακαδημίες της. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την διοίκηση, καθώς οι τεχνοκράτες της FIFA δε πρόκειται να συγκινηθούν από τις αρχές του συλλόγου ή τις χρυσές μπάλες του Messi που είναι προϊόν της Masia.

Στην αντίληψη του απλού σκεπτόμενου φιλάθλου όμως, προκύπτουν σοβαρές απορίες: Ποιοί εξυπηρετούνται από την αποδόμηση της καλύτερης ακαδημίας του κόσμου? Ποιοί βρίσκονται πίσω από τις δύο ανώνυμες καταγγελίες που οδήγησαν τη FIFA να τιμωρήσει το FC Barcelona? Πότε θα μπουν τα τεχνοκρατικά επιτελεία της Ζυρίχης στα γραφεία της Μαδρίτης, του Μάντσεστερ, του Παρισιού και στις υπόλοιπες βίλες των οργίων? Για πόσο ακόμη θα εκλαμβάνεται η ανοχή μας, ως αδυναμία?

Που είναι επίσης όλοι αυτοί που κόπτονται για το καλό του FC Barcelona? Ο Rosell είναι χαμένος στην καλοκαιρινή του ραστώνη αφού πρώτα σχεδόν διέλυσε το club, ο Laporta, λαλίστατος όσο το alter ego του ήταν στα ηνία, απολαμβάνει κι αυτός Αυγουστιάτικα φεγγάρια και κανένας άλλος αξιόλογος πόλος δεν φαίνεται να εμφανίζεται στο προσκήνιο. Το FCB χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ, όλες τις δυνάμεις του ενωμένες. Το απαιτεί η ίδια η ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου