28 Ιουνίου 2015

Manel Vich Η φωνή της Μπαρσελόνα


To FC Barcelona θέλει να καυχιέται ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Και άνθρωποι σαν τον Manel Vich, βοηθούν στην επιβίωση αυτής της τόσο ξεχωριστής φράσης. Για περισσότερο από μισό αιώνα, η εκφώνηση των ενδεκάδων στο Camp Nou γίνεται από αυτόν τον συμπαθέστατο κύριο. Ο 77χρονος σήμερα Καταλανός, ξεκίνησε να εργάζεται στο FC Barcelona το 1956, όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν ακόμη στο Les Corts. Ήταν παρών στα εγκαίνια του Camp Nou το 1957 και από τότε αποτελεί, αδιάλειπτα, την φωνή του ιστορικού γηπέδου.

Το ρεκόρ του είναι αδιανόητο, σχεδόν εξωπραγματικό. Σε 59 αγωνιστικές περιόδους, έλειψε από το γήπεδο μόλις σε 3 περιπτώσεις. Δύο φορές λόγω εγχείρησης και μία ακόμη, όταν πάντρεψε τη κόρη του. Είναι μέλος του club, αλλά ποτέ, σε αυτές τις έξι δεκαετίες, δεν κατάφερε να δει αγώνα από την αριθμημένη θέση του στις κερκίδες, κάτι που όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στην κάμερα του Ολλανδού σκηνοθέτη Johan Kramer, καθόλου δεν τον ενοχλεί.

Ο Vich έζησε από κοντά τις παραστάσεις των περισσότερων παικτών - θρύλων της Mπαρσελόνα και το είδωλο του ήταν ο Laszlo Kubala. Έχοντας εκφωνήσει περισσότερα από 1500 ονόματα ποδοσφαιριστών, εκείνο που τον δυσκόλευε περισσότερο, ήταν του Johan Cruyff. Οι Καταλανοί προφέρουν το όνομα του Ιπτάμενου Ολλανδού ως "Κρούιφ" και όταν ο ίδιος ο Johan προέτρεψε τον Vich να τον προσφωνεί "Κρόιφ" οι θεατές δυσαρεστήθηκαν και αποδοκίμαζαν. Έτσι, ο Manel αποφάσισε να συνεχίσει να το προφέρει με τον λάθος τρόπο, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα.

Ο Manel, εκφωνεί τα ονόματα των παικτών με την γνήσια Καταλανική του προφορά, χωρίς υπερβολές, χωρίς να τονίζει περισσότερο ή να δίνει έμφαση σε εκείνα των σταρ της ομάδας. Όλοι φορούν τη blaugrana φανέλα, όλοι είναι το ίδιο σημαντικοί. Όπως λέει ο ίδιος:

"Δεν ξέρω τι χρειάζεται για να είσαι καλός εκφωνητής, εγώ πάντως το κάνω με απλό και φυσικό τρόπο, αφού κατά την άποψη μου, αυτό είναι το σωστό. Για να διατηρώ τις φωνητικές μου χορδές σε καλή κατάσταση, δεν κάνω τίποτα το ιδιαίτερο. Καπνίζω όμως ένα τσιγάρο πριν από κάθε αναγγελία, που για μένα είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Μπορεί να πέρασαν 60 χρόνια, αλλά νιώθει ακμαίος και δεν σκοπεύει να σταματήσει.

"Μόνο ο Θεός και ο ίδιος ο σύλλογος ξέρουν για πόσο ακόμη θα συνεχίσω. Αυτή είναι η ζωή μου. Για εμένα, το FC Barcelona είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο. Το Camp Nou είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο, που ακούγεται πριν από την έναρξη των αγώνων η φράση : Καλό απόγευμα σε όλους και καλώς ήλθατε στο στάδιο."  

2 σχόλια: