04 Ιουλίου 2015

Ο ακατάλληλος Bartomeu


Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα υποσχεθεί ότι θα πάρω θέση σε σχέση με το ποιός από τους υποψηφίους για την προεδρία του FC Barcelona, είναι κατά την άποψη μου ο καταλληλότερος. Έκανα λοιπόν λάθος. Αυτό που προέχει, είναι να αναφερθώ σε εκείνον που είναι ο πλέον ακατάλληλος. Θα εστιάσω λοιπόν στον κύριο Josep Maria Bartomeu.

Ας πάρουμε τα μάτια μας από την αντανάκλαση που προκαλεί η λάμψη των κερδισμένων τροπαίων και ας στρέψουμε το βλέμμα μας για λίγο, σε όσα έχουν συμβεί στη Βαρκελώνη την τελευταία πενταετία, γιατί, μη γελιέστε, όσα βλέπουμε από το 2010 μέχρι και σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κατάκτηση τίτλων.

Ο Bartomeu δεν είναι τίποτα περισσότερο από την διάδοχη κατάσταση, τον συνεχιστή, κάποιοι λένε τη μαριονέτα, (ο Laporta τον χαρακτήρισε μπάτλερ) της πολιτικής του Sandro Rosell. Του ανθρώπου που το καλοκαίρι του 2010 συγκέντρωσε περίπου 60.000 ψήφους από τα μέλη με προεκλογικό σύνθημα την οικονομική εξυγίανση και που τυφλωμένος έπειτα από την εμμονή του με τον πρώην πρόεδρο, Joan Laporta, κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του, έσπειρε τη διχόνοια στον σύλλογο και αποδόμησε το ποδοσφαιρικό τμήμα διώχνοντας εξαίρετους επαγγελματίες και ανθρώπους με ιστορία στο club, απλά και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να έχουν προσληφθεί νωρίτερα από τον Laporta, για να παραιτηθεί τελικά εν μέσω τεράστιων σκανδάλων τον Γενάρη του 2014,  δίνοντας το χρίσμα και μετατοπίζοντας τις ευθύνες στο μέχρι τότε δεξί του χέρι και αθλητικό αντιπρόεδρο, τον JM Bartomeu.

O Bartomeu που παρέμεινε στην προεδρία για ενάμισι χρόνο, χωρίς να έχει εκλεγεί ΠΟΤΕ, πατώντας στα ψιλά γράμματα του καταστατικού, όχι μόνο δεν περιόρισε τις ζημίες της περιόδου Rosell (σε πολλές εκ των οποίων είχε και αυτός συμμετοχή) αλλά αντίθετα φόρτωσε με ακόμη περισσότερες κατηγορίες, το ήδη πληγωμένο γόητρο του συλλόγου.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το FC Barcelona βρίσκεται αντιμέτωπο με 7 δικαστικές υποθέσεις. Στις δύο απ' αυτές, ο Bartomeu είναι άμεσα κατηγορούμενος. Με τις κατηγορίες να εκκρεμούν, ο Bartu δεν διστάζει να θέσει το μέλλον της Barca σε κίνδυνο, βάζοντας θρασύτατα υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο JM Bartomeu είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Η εκλογή του θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για οριστική απομάκρυνση του συλλόγου, από όλα όσα πρέσβευε για πάνω από έναν αιώνα. Η Barcelona που μάθαμε θα αποτελέσει παρελθόν και θα μείνουμε οι παλιότεροι με τις αναμνήσεις και οι νεότεροι με τις διηγήσεις, που θα μιλάνε για ένα club που κάποτε ήταν κάτι περισσότερο από ένα club. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

QATAR
Η φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας, απαλλαγμένη για περισσότερο από έναν αιώνα από διαφήμιση, φέρει πλέον ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις χορηγούς. Την Beko, την Intel και τον βασικό χορηγό, την Qatar Airways. Ο Rosell εμφανίζοντας ΨΕΥΔΗ (όπως αποδείχθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης) στοιχεία σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του club λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, το 2010, συμφώνησε με την βασιλική οικογένεια του Qatar, το ίδρυμα της οποίας διαφημιζόταν στη φανέλα της ομάδας από τον Σεπτέμβρη του 2011 έως το καλοκαίρι του 2013, έναντι 30.000.000€ ετησίως.

Τότε και εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς να υπάρξει καμία πρότερη ενημέρωση, τη θέση του "κοινωφελούς ιδρύματος" πήρε η Qatar Airways. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία, που έδινε το δικαίωμα στον Εμίρη ενεργοποιώντας μια οψιόν στο συμβόλαιο, να αλλάξει τον διαφημιζόμενο χορηγό, με μηδενικό κόστος φυσικά.

Το Camp Nou γέμισε εξωτερικά με τεράστιες διαφημίσεις χαμογελαστών αεροσυνοδών και στο ένα πέταλο του γηπέδου γράφηκε το όνομα της αεροπορικής εταιρείας, ενώ παίκτες της ομάδας άρχισαν να συμμετέχουν σε σχετικά διαφημιστικά σποτ, με πιο πρόσφατο εκείνο του Γενάρη του 2015, όταν εν μέσω της πιο κρίσιμης για την ομάδα καμπής στη σεζόν, Pique και Neymar ταξίδεψαν στο Qatar για να συμμετάσχουν στην παρουσίαση του.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ PSG
Αυτός που ασχολείται συστηματικά με την Barcelona, από πλευράς του Qatar, είναι ο γιος και πρώτος διάδοχος του θρόνου, Tamin Bin Hammad Al Thani, που προσπαθεί να την μετατρέψει στο προσωπικό του παιχνιδάκι. Ο καλύτερος φίλος του από την παιδική του ηλικία, δεν είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη της PSG, τον Al Khelaifi. Οι δυο τους έχουν αναπτύξει μια άτυπη κόντρα και δεν είναι καθόλου τυχαία η απόκτηση από τους Παριζιάνους, δυο παικτών για τους οποίους είχε ενδιαφερθεί σφόδρα η Barca. Πρόκειται για τους David Luis και Marquinhos.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Το Qatar που διεκδίκησε και κέρδισε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 (με φημολογούμενη στήριξη και του Rosell) κατηγορείται για συνεχείς παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ συνδέεται (χωρίς να έχει αποδειχθεί) με τρομοκρατικές οργανώσεις (ο Benedito ονομάτισε μάλιστα την ISIS).

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Sharan Burrow, γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας εργαζoμένων στον τομέα των αερομεταφορών (ITUC), που εκπροσωπεί 176 εκατομμύρια ανθρώπους, δημοσίευσε ένα βίντεο - μήνυμα προς τα μέλη της Barcelona, εκθειάζοντας την ιστορία και τις αρχές του συλλόγου και καλώντας τον κόσμο να μην επιλέξει για πρόεδρο, κάποιον που θα θελήσει να συνεχίσει τη συνεργασία με μια εταιρεία που συμπεριφέρεται βάναυσα στους εργαζόμενους της. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "η Barcelona έχει παγκόσμια επιρροή, δεν μοιράζεται τις ίδιες αξίες και δεν έχει ανάγκη τα αιματοβαμμένα χρήματα του Qatar". 

Από τους υποψηφίους προέδρους ο μόνος που έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την συνεργασία με το Qatar, δεν είναι άλλος από τον Bartomeu. Η συμφωνία έχει ήδη κλείσει (γι' αυτόν τον λόγο ταξίδεψε προ ενός μηνός στο Qatar ο Faus) και θα ενεργοποιηθεί άμεσα, εφόσον ο Bartu κερδίσει τις εκλογές.

Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της συγκεκριμένης χορηγίας, μιλώντας μάλιστα με σκληρά λόγια, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των Καταριανών που ξεκαθάρισαν μέσω διαρροών, ότι αν κάποιος εκ των Laporta και Benedito κερδίσουν το χρίσμα, τότε η προσφορά τους δεν ισχύει.

Η Barca είναι μαγαζί γωνία, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν άλλες προσφορές και ο Bartomeu είτε είναι ανίκανος να βρει οποιαδήποτε άλλη χορηγία (εφόσον δεν μπορούμε να την αποφύγουμε εντελώς), είτε επιλέγει το Qatar γιατί δεσμεύεται από πράγματα που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ (ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ)
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι η πρόφαση που χρησιμοποίησε η διοίκηση Rosell - Bartomeu για να τοποθετήσει διαφήμιση στη φανέλα, ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Ο Rosell παραλαμβάνοντας από τον Laporta, ισχυρίστηκε ότι το club είχε ζημίες της τάξεως των 77.600.000€ και τον οδήγησε στα δικαστήρια (φέρνοντας σχετική πρόταση στην γενική συνέλευση, η οποία πέρασε με οριακή πλειοψηφία) μαζί με ακόμη 16 μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου. Η απόφαση του δικαστή Jose Borrguero, τον Νοέμβριο του 2014, ήταν καταπέλτης. Όχι απλά αθώωσε τον Laporta, αλλά επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του, ότι άφησε την Barca με θετικό πρόσημο 11.000.000€ στα ταμεία.

Και ενώ οι ψύχραιμες φωνές έλεγαν ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη διαμάχη, ο Bartomeu (αγνοώντας και την πρόταση του Carles Villarubi, αντιπροέδρου της διοίκησης Rosell και προσώπου ευρέως αποδεκτού στην Βαρκελώνη) αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση, δίνοντας συνέχεια στο φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση η Barcelona πήρε πολλούς τίτλους και 4 Champions League, χωρίς το Qatar. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει, ότι η παρουσία του είναι επιβεβλημένη για να συνεχίσει η ομάδα να είναι ανταγωνιστική. Ιδίως από τη στιγμή που το όνομα του συνδέεται με ανατριχιαστικές κατηγορίες.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ FIFA
Αδιαφορώντας προσωπικά μέχρι κεραίας, για τις επιπτώσεις που είχε αγωνιστικά στο club (απαγόρευση μεταγραφών) η τιμωρία από την FIFA, αυτό που δεν μπορεί να αντέξει η συνείδηση του κάθε cule, είναι να κατηγορείται αυτός ο σύλλογος - όαση για παιδιά που έχουν όνειρο να παίξουν ποδόσφαιρο, για λάθος αντιμετώπιση σε ζητήματα που αφορούν ανηλίκους. Η ευθύνη του Bartomeu και εδώ, είναι τεράστια.

Ήταν εκείνος που υπέγραψε τελευταίος ως τότε αθλητικός αντιπρόεδρος, ΟΛΑ τα συμβόλαια των ανηλίκων που βάσει των κανονισμών της FIFA, δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να αγωνιστούν στην ακαδημία της Barcelona.

Ήταν εκείνος (μαζί με τον Rosell) που έδωσε όλες τις αρμοδιότητες στον Albert Puig (Νο2 στις ακαδημίες, πίσω από τον Amor) και του επέτρεψε να μπει σε έναν βλακώδη ανταγωνισμό με την Ρεάλ Μαδρίτης, κυνηγώντας τα πιο λαμπερά ταλέντα από όλο τον κόσμο και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά από την Καταλονία.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει έρευνα για 37 υποθέσεις απόκτησης ανηλίκων, 9 εκ των οποίων κρίθηκαν παράνομες και οδήγησαν στην τιμωρία του συλλόγου.

Το χειρότερο είναι ότι γνώριζε πολύ καλά τον κίνδυνο τιμωρίας, αφού έναν μήνα πριν την ανακοίνωση της, είχε αναφερθεί σχετικά σε συνέδριο στο Μαρακές, όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του αθλητικού αντιπροέδρου του συλλόγου. Η Barcelona είχε προειδοποιηθεί να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και ο ίδιος δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί η τραγωδία.

Αντίθετα, μετά την ανακοίνωση της ποινής, άρχισε να μιλάει για ένα "αόρατο μαύρο χέρι" που θέλει το κακό της Barcelona, αλλά ήταν το δικό του χέρι που έσπρωξε στην έξοδο σχεδόν σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Για τον Bartomeu έφταιγαν όλοι εκτός από εκείνον, που είχε υπογράψει τελευταίος. Όταν δε, τον περασμένο Γενάρη (του 2015) ο Zubizarreta τόλμησε (μιλώντας δημόσια), να του το θυμίσει, φρόντισε να απομακρύνει και εκείνον, κάνοντας τον Luis Enrique να δηλώσει πως νιώθει πολύ μόνος.

ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ BARCA B
Ο Rosell άρχισε να διαλύει τις ακαδημίες της ομάδας από την ημέρα που ανέλαβε και ο Bartomeu αποτελείωσε το έργο του. Ο Sandrusko αφού αρχικά είπε ψέματα το 2010 στον Oscar Garcia, τον τότε ταλαντούχο προπονητή της Juvenil A ότι θα αναλάβει την BarcaB, επέλεξε τελικά για τη θέση τον Eusebio που προέτασσε συστηματικά τα αποτελέσματα εις βάρος της εξέλιξης των παικτών. Οι καλές τελικές κατατάξεις που έπαιρνε η 2η ομάδα στη Segunda, ήταν αποτέλεσμα του ατομικού ταλέντου των παικτών και όχι σωστής δουλειάς. Η BarcaB είναι ο προθάλαμος για την πρώτη ομάδα, και όχι ένα ξεχωριστό σωματείο που κυνηγάει τα αποτελέσματα με κάθε κόστος.  

Στα σχεδόν 4 χρόνια της θητείας του Eusebio, από την ομάδα αναδείχθηκαν 8 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Επί Luis Enrique (προκάτοχος του) σε 2 χρόνια, είχαν γίνει επαγγελματίες 25. Η σύγκριση είναι εκκωφαντική.

Επί θητείας Guardiola στη Barcelona, 28 ποδοσφαιριστές έκαναν ντεμπούτο με τους μεγάλους. Από το 2012 όμως η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Την χρονιά του αείμνηστο Tito (2012-13), έκανε ντεμπούτο μόνο ο Planas, με τον Tata Martino (2013-14) για τον οποίο ο Bartomeu είχε δηλώσει ότι "έχει στο DNA του την φιλοσοφία του club, περισσότερο από τους προπονητές που εργάζονται στη Masia" δεν άλλαξε τίποτα, ενώ ακόμη και με τον Luis Enrique στα ηνία, δεν υπήρξε αλλαγή. Ο Lucho μάλιστα απαγόρεψε στους προπονητές της Masia να παρακολουθούν τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. H BarcaB τη στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές, στερείται προσανατολισμού και ταυτότητας.

GARCIA PIMIENTA Ο ΝΕΟΣ OSCAR GARCIA  
Ενόψει της σεζόν 2015-16 και με την BarcaB υποβιβασμένη, ο Bartomeu επανέλαβε ακριβώς το ίδιο ολέθριο λάθος που είχε κάνει ο Rosell το 2010. Μετά την απομάκρυνση των Eusebio και Vinyals, τις τύχες της ομάδας θα αναλάμβανε ο Garcia Pimienta, μέχρι πρότινος προπονητής στην Juvenil A και με συνολικά 9 χρόνια σταθερής προσφοράς στη Masia. Είχε μάλιστα ενημερωθεί σχετικά από τον Jordi Roura.

O Bartomeu εντελώς αιφνιδιαστικά, διέρρευσε μέσω της MD ότι την ομάδα θα αναλάβει ο Gerard Lopez, πρώην παίκτης της ομάδας, με μηδενική εμπειρία στην Masia. O Gerard, ως προπονητής της εθνικής Καταλονίας, μπορεί να προσφέρει στον Bartomeu ψήφους ενόψει των εκλογών. Ο Pimienta όχι απλά δεν προβιβάστηκε, όχι μόνο έμαθε από τις εφημερίδες ότι δεν θα αναλάβει το πόστο, αλλά όλα δείχνουν ότι φεύγει από τον σύλλογο, απλά και μόνο επειδή είχε προσληφθεί επί Laporta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Roura είχε εισηγηθεί να αναλάβει την BarcaB ο Pimienta και μετά την απομάκρυνση του Eusebio, μεσούσης της σεζόν 2014-15, αλλά και τότε ο Bartomeu τον αγνόησε.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
Η δομή των ακαδημιών που ίσχυε επί Laporta (2003-2010) με Alexanco και Benaiges υπεύθυνους διαχείρισης, άλλαξε εντελώς. Παρατηρήθηκε υπερσυγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων και επιφορτίστηκε με καθήκοντα που εκ των πραγμάτων δεν προλάβαινε να εκτελέσει, ο τότε νέος τεχνικός διευθυντής, δηλαδή ο Andoni Zubizarreta.

O εμβληματικός αρχηγός του Wembley, o Alexanco, που είχε κάνει σπουδαία δουλειά ως υπεύθυνος των ακαδημιών και έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην πειθαρχία, απομακρύνθηκε. Ο λόγος; Ήταν και εκείνος επιλογή του Laporta. Μαζί του έφυγε και ο Albert Benaiges, ένας προπονητής που δούλευε για 20 χρόνια στην Masia.

Επιλέχθηκαν από τον Rosell οι Amor και Puig αντί του Alexanco και η κατηφόρα ξεκίνησε. Η ακαδημία μετατράπηκε σε παιδική χαρά, τα κρούσματα απειθαρχίας έγιναν κανόνας ενώ και ο Roura (επιλογή Bartomeu) που πήρε την θέση του Amor εσχάτως, δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε το κύρος να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό τομέα.

Ταυτόχρονα έκλεισαν δύο εξαιρετικές ακαδημίες του συλλόγου στην Αργεντινή, που θα τροφοδοτούσαν με παίκτες την Masia. Η αφορμή ήταν το υψηλό κόστος λειτουργίας τους. Η πραγματική αιτία: Είχαν εγκαινιαστεί επί Laporta.

Σε συνέντευξη του την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2015, ο Bartomeu ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη του "ο κόσμος δίνει πολύ έμφαση στην BarcaB και στην Masia" και χαρακτήρισε ως ΛΑΘΟΣ την χρησιμοποίηση νεαρών παικτών σε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, φιλικά προετοιμασίας και αγώνες του Copa del Rey! Ξαναδιαβάστε την προηγούμενη πρόταση για να καταλάβετε πιο είναι το μελλοντικό του πλάνο για το στολίδι του συλλόγου. Απόλυτη καταστροφή.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπό δικής του προεδρίας η δεύτερη ομάδα  υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Παίκτες από τη Juvenil χάνονται γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ανανεώσει τα συμβόλαια τους. Άλλοι, που είχαν προοπτική καθιέρωσης, πωλήθηκαν μετά βαϊων και κλάδων, όπως συνέβη με τον Thiago, με αποτέλεσμα τώρα ο σύλλογος να βγαίνει στην αγορά για να βρει αντικαταστάτη του Xavi.

Το συμβόλαιο του Rafinha λήγει το καλοκαίρι του 2016 και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, ο Dennis Suarez δόθηκε δανεικός στη Σεβίλλη, o Deulofeu στα 21 του θεωρήθηκε χαμένο στοίχημα και πωλήθηκε για ψίχουλα. Την ίδια ώρα,  διαβάζουμε για ενδιαφέρον απόκτησης του Gerson, ενός ακόμη πανάκριβου βραζιλιάνου (15.000.000€) αγνώστου προελεύσεως. Η ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα του συλλόγου ΔΕΝ αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση Bartomeu και αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ NEYMAR
Η απόκτηση του Βραζιλιάνου το καλοκαίρι του 2013, κόστισε σύμφωνα με τον Rosell, 57.000.000€. Όταν ανέλαβε ο Bartomeu, μας ανακοίνωσε επίσημα ότι είχε γίνει... λάθος και ότι τελικά το κόστος ήταν 87.000.000€. Τελικά ο σύλλογος θα συρθεί στα δικαστήρια, γιατί Rosell και Bartomeu με συνυπαιτιότητα του πατέρα του ποδοσφαιριστή, είπαν ψέματα σε όλους, καθώς το συνολικό κόστος φαίνεται ότι ξεπέρασε τα 100.000.000€

Ο απόλυτος τραγέλαφος, έλαβε χώρα όταν κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση ο Sandro Rosell. Εκεί, ισχυρίστηκε ότι το επιπλέον κόστος της μεταγραφής, ήταν γραμμένο στο συμβόλαιο με ...ψιλά γράμματα και δεν το πρόσεξε! Όσοι νομίζετε ότι αστειεύομαι, κάνετε λάθος. Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του. Αυτός ο άνθρωπος ήταν στα ηνία του συλλόγου για τρεισήμισι χρόνια.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ MESSI
Ο Rosell είχε συγκεκριμένο σχέδιο. Η Barcelona έπρεπε να πάψει να θυμίζει την Barcelona του Laporta και αυτό αφορούσε και το αγωνιστικό σκέλος. Η ομάδα έπρεπε να αποκτήσει νέο παίκτη - σημείο αναφοράς και ο Leo Messi έπρεπε να πωληθεί για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.

Γι αυτό ο σύλλογος δεν συμπαραστάθηκε ποτέ στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τη Μαδρίτη για φοροδιαφυγή του Messi, γι' αυτό άφηνε να διαρρέουν φήμες για συμφωνία του με την PSG και δεν πήρε ποτέ θέση.

Ο μόνος λόγος που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο φοράει ακόμη τα blaugrana, είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος στον αείμνηστο Tito Vilanova, λίγες ημέρες πριν ο Tito πεθάνει.

Η συνύπαρξη των Messi και Neymar επιφέρει σήμερα εκπληκτικά αποτελέσματα, λόγω της ποιότητας και της εξαιρετικής χημείας τους, αλλά το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τις αρχικές προθέσεις της διοίκησης. Ο Neymar ήταν το παυσίπονο που θα απάλυνε τον κόσμο, όταν ο Leo θα έφευγε για άλλες πολιτείες.

(Οφείλω στο σημείο αυτό να αναφέρω, ότι το συμπέρασμα αυτής της παραγράφου, είναι καθαρά προσωπική άποψη του υπογράφοντος, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις και πληροφορίες η αξιοπιστία των οποίων, με οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση).

Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ TONI FREIXA
Εκπρόσωπος  Τύπου της διοίκησης Rosell και μέλος του διοικητικού συμβουλίου επί Bartomeu, ο Toni Freixa που σήμερα ΤΟΛΜΑ να βάζει προ-υποψηφιότητα για την προεδρία, είχε καταφερθεί δημόσια κατά του Pep Guardiola, θέτοντας τον σε ευθεία σύγκριση με τον Tito Vilanova (ο Tito έχει ξεπεράσει ήδη τον Pep) και αφήνοντας σκιές για τους λόγους που ο Pep είχε αποχωρήσει. Λειτουργώντας ως φερέφωνο του Rosell, κάθε φορά που μιλούσε δημόσια εξέθετε τον σύλλογο και παραπληροφορούσε τον κόσμο, έχοντας την κάλυψη και των δύο προέδρων. Η αξιοπιστία του club χάθηκε εντελώς και κανένας δεν πίστευε όσα ο ίδιος ο σύλλογος ανακοίνωνε. Όπως συνέβη στην περίπτωση του Abidal, όταν αφού πρώτα ο Bartomeu είχε διαβεβαιώσει ότι ο Γάλλος θα παρέμενε στη Βαρκελώνη, τελικά εκδιώχθηκε με τρόπο απαράδεκτο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ - ALCALA
Τον Μάρτιο του 2011 ο δημοσιογράφος του μαδριλένικου σταθμού Cadena Cope, Juan Antonio Alcala, κατηγόρησε δημόσια την Barca ότι ντοπάρει τους ποδοσφαιριστές της. Ο Rosell έστειλε, ως όφειλε, την υπόθεση στα δικαστήρια, ο σύλλογος δικαιώθηκε, αλλά ενώ διεκδικούσε αρχικά αποζημίωση της τάξεως των 6.000.000€, τελικά συμβιβάστηκε με 200.000€. Τόσο κοστολόγησε ο Rosell την φθηνή προπαγάνδα της Μαδρίτης.

Εν έτη 2015, ο κύριος Alcala συνεχίζει να δηλητηριάζει τον κόσμο με ψεύτικες ειδήσεις για την Barcelona και αναδείχθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από πασίγνωστο περιοδικό, σε ένα από τα δέκα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στην ισπανική κοινωνία.

Γιατί ο Rosell φοβήθηκε να κοντραριστεί μέχρι τέλους; Μήπως επειδή έχει πολλά να κρύψει και ο ίδιος; Γιατί ο σύλλογος συμβιβάστηκε με την εκδίκαση της υπόθεσης και δεν τη κυνήγησε μέχρι τέλους, όπως έκανε στην περίπτωση του Laporta; Πότε θα πάρουμε απαντήσεις για όλα αυτά;  

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο δρόμο για τις εκλογές, ο Bartomeu έχει προσπεράσει κάθε ηθικό φραγμό, ανεβάζοντας τον ορισμό της λέξης "θράσος" σε άλλο επίπεδο. Είναι κοινό μυστικό ότι αν η ομάδα δεν είχε κερδίσει το treble, οι πιθανότητες επανεκλογής του, ήταν μηδαμινές. Το γεγονός αυτό όμως, φρόντισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Αφού πρώτα άφησε τον Dani Alves (όχι κάποιον τυχαίο ποδοσφαιριστή) να αγωνίζεται ξεκρέμαστος για μια ολόκληρη σεζόν χωρίς να του έχει ανανεώσει το συμβόλαιο, αφού έφτασε κοντά ακόμη και στην αποπομπή του Luis Enrique τον περασμένο Γενάρη (είχε κάνει κρούση στον Frank Rjikaard ο οποίος είχε αρνηθεί μετά από προτροπή του Cruyff), βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων, άλλαξε άρδην τακτική.

Ανανέωσε το συμβόλαιο του Alves και του Luis Enrique, λίγες ώρες πριν προκηρύξει εκλογές, ενώ το ίδιο έκανε και με τους Pedro και Alba. Ανακοίνωσε επίσης και την απόκτηση του Aleix Vidal. Όλα αυτά συνέβησαν, αφού η ομάδα είχε κατακτήσει τα πάντα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα αποτελούν μέρος του σχεδίου του για επανεκλογή. Έχοντας πληγώσει ανεπανόρθωτα το κύρος του συλλόγου, το μόνο του όπλο είναι η αγωνιστική επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, στην οποία προσπαθεί να επενδύσει. Και αν αυτό ακούγεται θεμιτό, ακούστε και τη συνέχεια.

Η διοικούσα επιτροπή, η οποία έχει την διαχείριση του συλλόγου μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, υποτίθεται ότι είναι ουδέτερη και έχει συγκεκριμένο ρόλο. Όπως καθορίζεται στο καταστατικό του συλλόγου (άρθρο 35 παράγραφος 4):

"Η διοικούσα επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκπροσώπηση του FC Barcelona λειτουργώντας με τις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργία του club καθώς και για την προάσπιση των συμφερόντων του, όσο διαρκεί η εκλογική διαδικασία. Η ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ είναι η διασφάλιση της σωστής εκλογικής διαδικασίας."

Αυτά προβλέπει ξεκάθαρα το καταστατικό. Κατά παραβίαση λοιπόν του πνεύματος του, η φετινή διοικούσα επιτροπή υπό την διεύθυνση του Ramon Adell, φίλου του Bartomeu, λειτουργεί επί της ουσίας για λογαριασμό του!

Το κακό ξεκίνησε με τον ορισμό της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνουν σε εργάσιμη ημέρα, με ξεκάθαρο στόχο η συμμετοχή να κυμανθεί σε χαμηλά ποσοστά. Όσο λιγότεροι ψηφίσουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του Bartomeu να κερδίσει. Ο ευτελισμός των δημοκρατικών διαδικασιών, είχε ήδη διαφανεί στη διάρκεια της θητείας Rosell - Bartomeu. Τα μέλη μειώθηκαν, κλειδώθηκε η δυνατότητα προσθήκης νέων και τα δικαιώματα των, εκτός Βαρκελώνης μελών, περιορίζονται σε εκπτωτικά εισιτήρια για αγώνες και αναμνηστικά είδη. Θυμηθείτε ότι στην ψηφοφορία για το Espai Barca, που διακυβεύονταν το μέλλον του club, ούτε το 28% των μελών δεν είχε ψηφίσει. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πώληση του Deulofeu στην Everton και ο δανεισμός του Montoya στην Inter. Φημολογείται επίσης ότι ακόμη και πριν τις εκλογές θα ανακοινωθεί η απόκτηση του Arda Turan. Ο Braida, που προσελήφθη από τον Bartomeu για το πόστο του τεχνικού διευθυντή τον Γενάρη, λειτουργεί ακόμη για λογαριασμό του συλλόγου, χωρίς ουσιαστικά να έχει συμβόλαιο σε ισχύ.

Η ομάδα πουλά, δανείζει και αγοράζει ποδοσφαιριστές χωρίς να έχει διοίκηση και χωρίς να έχει άποψη ο νέος τεχνικός διευθυντής, που θα προκύψει σε κάθε περίπτωση ΜΕΤΑ τις εκλογές. Καμία διοικούσα επιτροπή στο παρελθόν, δεν τόλμησε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Ο ίδιος ο Bartomeu ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι κινήσεις που γίνονται έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Luis Enrique. Πως είναι σε θέση όμως να το γνωρίζει; Μήπως επειδή όλα γίνονται υπό την σκιά των δικών του εντολών;

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ
Η αβάντα των ΜΜΕ της Βαρκελώνης στον Bartomeu, δεν έχει προηγούμενο. Mundo Deportivo και RAC1 κατά κύριο λόγο, στηρίζουν σφόδρα την προεκλογική του εκστρατεία και διαδίδουν ψεύδη για τους άλλους υποψηφίους. Μόλις προχθές, παρουσίασαν σε δημοσίευμα την δήθεν πρόθεση του Benedito να διώξει τον Luis Enrique και να προσλάβει τον Carlo Ancelotti, εφόσον κέρδιζε την προεδρία.

Φυσικά ο Benedito το διέψευσε δημόσια, αλλά η λάσπη είχε πέσει ήδη στον ανεμιστήρα. Όπως συνέβαινε δηλαδή επί 5 χρόνια με τον Laporta, μέσω καθημερινών "χτυπημάτων" που αίφνης εξαφανίστηκαν μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου. Ούτε λόγος φυσικά για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του Bartomeu, αλλά και του Rosell.

Πρόκειται για τα ίδια ΜΜΕ που τον Γενάρη μιλούσαν για τις προβληματικές σχέσεις του Luis Enrique με τους παίκτες και διέρρεαν φήμες για απομάκρυνση του Αστουριανού. Εύκολα προκύπτει πλέον, ποιος τις υποκινούσε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με τον Bartomeu στην προεδρία, το μέλλον του FC Barcelona δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει και άλλες αγωνιστικές επιτυχίες. Το κόστος όμως θα είναι τεράστιο και δυσανάλογο.

Το Camp Nou θα αλλάξει ονομασία, παίρνοντας τον τίτλο κάποιου χορηγού, η δημοκρατικότητα και η συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες θα εξαλειφθεί, η Masia θα πάψει να αποτελεί σημείο αναφοράς, όπως συνέβη την τελευταία εικοσαετία. Ο σύλλογος θα δεσμευθεί από το υπέρογκο κόστος του project Espai Barca και θα αναγκαστεί να δώσει γη και ύδωρ σε αμφιβόλου ποιότητας χρηματοδότες, για να μην χρεοκοπήσει.

Κάποια από τα παραπάνω, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Άλλα, ακόμη χειρότερα, βρίσκονται κάτω από το τραπέζι. Σημαντικές προσωπικότητες, που έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τη συνέχεια και την διατήρηση των αρχών και της φιλοσοφίας του συλλόγου, θα μείνουν στην άκρη, έχοντας ήδη εκφράσει την αποστροφή τους στο μοντέλο Rosell - Bartomeu και ο λόγος θα περάσει στους τεχνοκράτες, που δεν έχουν καμία ιδέα για το τι σημαίνει Mes que un club.

Μια τέτοια Barcelona, δε μπορεί να την επιθυμεί κανένας αγνός culer. Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι από τους προ-υποψηφίους θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 2.500 απαιτούμενες υπογραφές, που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν την προεδρία. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μάλλον θα είναι τρεις: Οι Bartomeu, Laporta και ίσως ο Benedito.

Εφόσον επαληθευθούν, ο αχυράνθρωπος του Rosell δύσκολα θα χάσει το χρίσμα. Όσοι ψηφίσουν Laporta, θα μπορούσαν να ψηφίσουν Benedito και το αντίστροφο. Οι ψηφοφόροι αυτών των δύο όμως, δεν θα ψήφιζαν ποτέ τον Bartomeu. Είναι φανερό λοιπόν ποιος θα είναι ο κερδισμένος. Laporta και Benedito έχουν παρόμοια προγράμματα και μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως σε πρόσωπα. Όφειλαν κατά την άποψη μου να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για το καλό του συλλόγου. Αν τελικά ο Bartomeu επικρατήσει, θα έχουν ευθύνη και οι δύο.

Η ικανότητα του Laporta να ανατρέπει τα προγνωστικά, όπως συνέβη και το 2003, σίγουρα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ρητορική του όμως θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή, για να μπορέσει να έχει ελπίδες. Όσο για τον Benedito, έναν άνθρωπο που προετοίμαζε δυναμικά την υποψηφιότητα του για 5 χρόνια, θα πρόκειται για μεγάλη αποτυχία, αν δεν καταφέρει να συλλέξει τις 2.500 υπογραφές που απαιτούνται για να συμμετάσχει στην διαδικασία, αλλά οι πληροφορίες που έλεγαν ότι μέχρι και χθες, είχε συγκεντρώσει περίπου 1.900, χαμηλώνουν αρκετά τον πήχη.

Σε αναμονή λοιπόν των οριστικών υποψηφίων, όταν και θα επανέλθουμε αρθρογραφικά, για να πούμε περισσότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου