06 Ιουλίου 2015

Είσαι το υποβρύχιο του Bartomeu!


Ο Bartomeu με 9.093 υπογραφές, μαζί με τους Laporta (4.807), Benedito (3.834) και Freixa (3.289) (το κίνημα SeguimentFCB  που έκανε την έκπληξη και συγκέντρωσε 2.754 ψήφους, συμμετέχει συμβολικά στην εκλογική διαδικασία) είναι οι τέσσερεις τελικοί υποψήφιοι, 12 ημέρες πριν μάθουμε ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τις τύχες του FC Barcelona, για την επόμενη πενταετία.


Το πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του Καταλανικού συλλόγου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (6 Ιουλίου) μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου Vic. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν όλοι εκτός του Josep Maria Bartomeu, ο οποίος έχει επιλέξει να μην συμμετάσχει σε καμία σχετική συζήτηση, εκτός από εκείνη που θα διοργανώσει το TV3 στις 14 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή, που δεν μπορεί παρά να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Bartomeu περιμένει πρώτα να ακούσει τα επιχειρήματα των αντιπάλων του, έτσι ώστε να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμος, στο τελευταίο και καθοριστικό debate. Οποιαδήποτε ευθεία αντιπαράθεσή του με τον Benedito -και κυρίως- τον Laporta, νωρίτερα, έχοντας και ως δεδομένο τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του, θα προκαλούσε ρήγμα στην ισχυρή εικόνα που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες, έχοντας συγκεντρώσει μακράν του δεύτερου, τις περισσότερες υπογραφές μελών, ως προ-υποψήφιος.

Παρόλο που η σημερινή εκδήλωση και ο διάλογος μεταξύ των Laporta, Benedito, Freixa και SeguimentsFCB, δεν έβγαλε κάποια μεγάλη είδηση, είχε αρκετό ενδιαφέρον και στιγμές έντασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Laporta προκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις τρομερή αμηχανία στον Freixa, ενώ δεν δίστασε να τον αποκαλέσει "υποβρύχιο του Rosell". Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, το project για το Espai Barca, η οικονομική κατάσταση του club, το αθλητικό μοντέλο και η δομή της διοίκησης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ARDA TURAN
Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι οι υποψήφιοι, είναι ότι η απόκτηση του Arda Turan δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή (αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο παίκτης τελικά αποκτήθηκε από την Barca). Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις Benedito και Laporta, ενώ ο Freixa κράτησε πιο ουδέτερη στάση (ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε μέλος της διοίκησης Bartomeu μέχρι την τελευταία ημέρα) Ο Bartomeu που απουσίαζε, είναι γνωστό πως είναι υπέρ της άμεσης απόκτησης του.

Πρόκειται για μια κίνηση που αν πραγματοποιηθεί, θα έρχεται σε αντίθεση με τον ουσιαστικό ρόλο της διοικούσας επιτροπής η οποία οφείλει να περιορίζεται σε βασικά ζητήματα. Γιατί να υπογράψει τον Turan; Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορεί να θέλουν άλλους ποδοσφαιριστές. Augusti Benedito

Η Μπαρσελόνα είναι μια πολύ ισχυρή ομάδα. Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής μπορεί να περιμένει μερικές ημέρες, αν θέλει πραγματικά να παίξει εδώ. Oι σχέσεις μας με την Atleti είναι τέτοιες που επιτρέπουν να συζητηθεί το ζήτημα και την επομένη των εκλογών. Αν ο Bartomeu ήθελε να υπογράψει τον Τούρκο, ας φρόντιζε να το κάνει πριν παραιτηθεί. Ο συνασπισμός Bartomeu και Rosell, αφού απέτυχαν να κλείσουν τη μεταγραφή του Pogba, ψάχνουν τώρα ρελάνς για να αποφύγουν τη γελιοποίηση. Συμπεριφέρονται υστερικά, όπως έκαναν και στην περίπτωση του Neymar. Joan Laporta

Έχουμε εμπιστοσύνη στην διοικούσα επιτροπή. Η αγορά πάντως είναι ανοικτή μέχρι τέλη Αυγούστου. Toni Freixa

ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΕΣ - ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Αυτό που προέκυψε από την σημερινή εκδήλωση, ήταν η σύγκλιση απόψεων σε αρκετά ζητήματα μεταξύ των Laporta και Benedito παρόλο που ο τελευταίος παρουσιάστηκε πιο μετριοπαθής και προσγειωμένος, σε μια σειρά από ζητήματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, όταν τον λόγο είχε ο Toni Freixa, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα, καθώς ο Freixa υπήρξε μέλος τόσο της διοίκησης Rosell, όσο και εκείνης του Bartomeu. Οι διάλογοι, ήταν χαρακτηριστικοί.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ QATAR
Freixa: Τα έσοδα αυξήθηκαν από το 2010. Υπήρχε χρέος €400.000.000 αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε.
Laporta (στον Freixa): Σας παραδώσαμε το καλύτερο club της ιστορίας μας. Είχατε τη δυνατότητα να υπογράψετε με οποιονδήποτε χορηγό θέλατε. Αποτύχατε στη διαχείριση των οικονομικών.
Benedito (στον Freixa): Έχετε δαπανήσει €300.000.000 και μειώσατε το χρέος; Πως γίνεται αυτό; Έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα περιγράφετε.
Freixa (στον Benedito): Τις τελευταίες εβδομάδες που ήμουν προ-υποψήφιος, διαπίστωσα ότι το Qatar δεν ήταν η μόνη μας επιλογή!
Laporta (στον Freixa): Τις τελευταίες εβδομάδες; Ξανά ψέματα! Ο Bartomeu δεν μας έλεγε ότι το Qatar ήταν η μόνη επιλογή;
Benedito (στον Freixa): Ο Rosell προσκάλεσε το Qatar. Αυτός ήθελε να ο χορηγός της ομάδας να είναι το Qatar. Κάποια μέρα θα ντρεπόμαστε που σήμερα μικρά παιδιά φοράνε εμφανίσεις της ομάδας μας με αυτόν τον χορηγό.
Laporta (κοιτώντας τον Benedito): Εντάξει είπαν ψέματα για το Qatar. To Foundation έγινε Qatar Airways και μετά το ψέμα συνεχίστηκε, λέγοντας μας ότι η μόνη επιλογή ήταν αυτή.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ESPAI BARCA
Freixa: Το Espai Barca πρέπει να υλοποιηθεί. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο έγινε δημοψήφισμα.
Benedito (στον Freixa): Το δημοψήφισμα δεν ήταν σωστό. Για τι ψήφισε ο κόσμος; Ο τρόπος που παρουσιάσατε το Espai Barca, έμοιαζε με Κινέζικη ιστορία. Ήταν τόσο περίπλοκος που ο κόσμος μπερδεύτηκε.
Laporta (στον Freixa): Γιατί το ονομάσατε Espai Barca και όχι Νέο Camp Nou; Προσπαθείτε να παραπλανήσετε τον κόσμο με δημαγωγίες. Κοστολογείται με €600.000.000 την ανακατασκευή του γηπέδου. Πείτε το καθαρά.
Freixa (στον Laporta): Το κόστος θα καλυφθεί ως εξής: €200.000.000 από την ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, άλλα τόσα από δικές μας πηγές και ακόμη €200.000.000 από δάνειο.
Benedito (στον Freixa): Μα αστειεύεστε; Που θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Μήπως από κανένα.. τουρμπάνι; Πριν από 5 χρόνια όταν αναλάβατε, είπατε ότι θα βρίσκατε project αντί εκείνου που είχε προτείνει ο Laporta (Foster) για το γήπεδο, με €40.000.000.
Laporta (κοιτώντας τον Benedito): Με τον κύριο Bartomeu να απουσιάζει, έχουμε εδώ τη συνέχεια του, τον κύριο Freixa. Αν δε γίνει μια σοβαρή συζήτηση με την κυρία Colau (δήμαρχος Βαρκελώνης) δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα.
Benedito: Εμείς νομίζουμε ότι το Espai θα θέσει σε κίνδυνο τον σύλλογο. Αντιπροτείνουμε μια λύση, με κόστος κοντά στα €50.000.000

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Freixa: Το αθλητικό μας μοντέλο τα τελευταία 5 χρόνια ήταν πετυχημένο. Υπογράψαμε ταλέντα αν και ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Ο NEYMAR!
Benedito: Η Masia έχει πάψει να αφορά μόνο τον αθλητισμό. Έχει χαθεί η συνοχή της και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Laporta: O Abidal θα είναι τεχνικός διευθυντής και ο Alexanco υπεύθυνος για τη Masia.
Freixa: Πρώτα πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις και μετά με ποιούς θα το κάνεις. Δεν έχω ονόματα αυτή τη στιγμή να σας δώσω.
Benedito (στον Laporta): Το μόνο που έχω να πω για τον Abidal, είναι πως του συμπεριφέρθηκαν αισχρά. Αλλά δεν μπορείς να μπαίνεις πίσω από την πλάτη του. Zubi ή του Txiki, χρειάζεται σωστή δομή.
Laporta (στον Benedito): Ναι, αν δεν έχεις ονόματα να παρουσιάσεις, είναι λογικό να μη μιλάς για ονόματα.. Όλοι ξέρουν ότι το μοντέλο μου βασίζεται στο δόγμα του Cruyff.
Benedito (στον Laporta): Και εγώ είμαι Cruyffista, αλλά εσύ έχεις εμμονή μαζί του!
Freixa: Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να έχει λόγο. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται μόνο από τον Πρόεδρο.
Laporta (στον Freixa): Κι άλλη είδηση! Δεν είχα καταλάβει ότι ο Zubizarreta δεν ήταν μέλος του συμβουλίου. Επί προεδρίας μου, ο Txiki λάμβανε μέρος σε όλα τα συμβούλια, σε όλες τις αποφάσεις.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΟΠΑΔΟΙ
Σε αυτό το ζήτημα οι Laporta και Freixa φάνηκαν θετικοί στο αίτημα για δημιουργία ταξιδιωτικού γραφείου αποκλειστικά για αγώνες της ομάδας, ενώ ο Benedito ήταν αρχικά αρνητικός. Όλοι τόνισαν ότι οι ultras εφόσον είναι βίαιοι, θα πρέπει να μείνουν εκτός Camp Nou (είναι γνωστός ο αγώνας που έδωσε ο Laporta για να απομακρύνει τους Boixos Nois).

Benedito και Laporta, συμφώνησαν επίσης ότι ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρθηκε με υπεροψία και έχασε πολλούς φίλους, ενώ μπήκε και σε περιπέτειες, αγνοώντας προειδοποιήσεις που έβλαψαν την ομάδα (τιμωρία της FIFA).

ΤΟ HIGHLIGHT ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
Η πιο απολαυστική στιγμή της βραδιάς, ήταν όταν ο Laporta επιτέθηκε ευθέως στον Freixa, κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζει τον εαυτό του ως προϊόν παρθενογένεσης, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μέλος της διοίκησης την τελευταία πενταετία. Την έκρηξη του Καταλανού δικηγόρου, προκάλεσε μια φράση του Freixa, στην οποία τόνισε ότι ο σύλλογος πρέπει να βγει από την εποχή Rosellistas εναντίον Laportistas και να προχωρήσει μπροστά (παραλείποντας να αναφέρει φυσικά ότι οι ψήφοι των Rosellistas, που τον θεωρούν διάδοχη κατάσταση, τον έφεραν τελικά να είναι υποψήφιος για την προεδρία) Χαρακτηριστικός ο διάλογος τους:

Freixa: Για 11 χρόνια ζούμε την κόντρα Rosellistas και Laportistas. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.
Laporta (στον Freixa): Νιώθω άσχημα ειλικρινά. Λείπει ο Bartomeu σήμερα και έχουμε το υποβρύχιο του εδώ! Συμπεριφέρεσαι σαν να μην ήσουν μέλος της διοίκησης. Αν είδες τόσα πράγματα που δεν σου άρεσαν, γιατί δεν έφευγες αλλά έμεινες μέχρι την τελευταία ημέρα; Και από την άλλη, έρχεσαι σήμερα εδώ και με αυτά που λες, υπερασπίζεσαι όλα τα λάθη που έγιναν. Τώρα κατάλαβα γιατί δεν ήρθε ο Bartomeu σήμερα.
Freixa: Ο τρόπος που μιλάτε είναι περιφρονητικός. Θα κάνω το ίδιο.

Εν αναμονή του επόμενου debate, σας χαιρετώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου