23 Αυγούστου 2016

Μια συγνώμη στον Iñaki, δεν αρκεί


Με την πρεμιέρα της La Liga εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Στο Molinon, το πιο παλιό ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ισπανίας και έδρα της Sporting Gijon, μερίδα φιλάθλων της γηπεδούχου χρησιμοποίησε τους γνωστούς θλιβερούς ήχους με σκοπό να προσβάλει τον Inaki Williams. Ο Clos Gomez διέκοψε προσωρινά την αναμέτρηση και με την παραίνεση και των παικτών, τα συνθήματα σταμάτησαν.

Ο 22χρονος Iñaki είναι ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην 118χρονη ιστορία της Athletic. Έχει γεννηθεί στο Μπιλμπάο και οι γονείς του κατάγονται από την Γκάνα και την Λιβερία. Μεγάλωσε στη χώρα των Βάσκων και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Athletic το 2012, ενώ ήταν και στην προεπιλογή της εθνικής Ισπανίας για το euro 2016.

H Sporting την επομένη του αγώνα ανέβασε δήλωση στο επίσημο site του συλλόγου, με την οποία καταδικάζει κάθε κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η δήλωση συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο παίκτες της ομάδας, προεξάρχοντος του αρχηγού, Ivan Cuellar, στηλιτεύουν τον ρατσισμό.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια θλιβερά φαινόμενα αμαυρώνουν ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στο περιστατικό που αφορούσε στον Dani Alves αλλά και παλαιότερα σε κάτι αντίστοιχο που βίωσε ο Samuel Eto'o όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της Μπαρσελόνα. Φαίνεται ότι οι διατάξεις που προβλέπουν κατά βάση χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες, είναι εντελώς ανεπαρκείς. Η ομάδα της επαρχίας των Αστουριών, έχει τιμωρηθεί και στο παρελθόν (2008) για αντίστοιχο περιστατικό που αφορούσε τότε στον Joffre Guerron της GetafeΤα ρατσιστικά φαινόμενα στα ισπανικά γήπεδα, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και αν δεν υπάρξει ακόμη πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Ευπρόσδεκτες οι ανακοινώσεις και τα σύντομα βίντεο, αλλά θα ήταν προτιμότερο την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, οι ίδιοι οι παίκτες να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο αφήνοντας τους ανεγκέφαλους να παραληρούν μόνοι τους. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό, θα κινδυνεύουν μετά με τιμωρία από την διοργανώτρια, η οποία οφείλει να αφήσει κατά μέρους τα υποκριτικά ημίμετρα και να δείξει αποφασιστικότητα. Εφόσον φυσικά το επιθυμεί πραγματικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου