27 Αυγούστου 2016

La Liga 2016-17 Βαλένθια, Γαλικία και Αστούριες


Το τρίτο μέρος του αφιερώματος μας στη La Liga της περιόδου 2016-17, όπου παρουσιάζουμε τις ομάδες από την Γαλικία, τις Αστούριες και τη Βαλένθια.

Celta de Vigo
Προπονητής : Eduardo Berizzo
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 6η Θέση / 60βαθμοί / 17 Νίκες-9 Ισοπαλίες-12 Ήττες

H Celta έχασε τον Nolito, αλλά κατάφερε να κρατήσει το σύνολο του βασικού της κορμού. Στόχος για φέτος είναι να παραμείνει μέσα στις 6-7 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Έχει τα εχέγγυα να τα καταφέρει; Νομίζουμε πως ναι.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η ομάδα άλλαξε χορηγό στη φανέλα (Estrella Galicia) μετά από 31 συναπτά έτη συνεργασίας με την CitroenΗ χορηγική συμφωνία της Celta με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν η μακροβιότερη στην Ισπανία και δεύτερη σε συνολική διάρκεια στην Ευρώπη, πίσω μόνο από εκείνην της Ολλανδικής PSV με την Philips.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 21χρονος Δανός Pione Sisto ήρθε από τη Midylland για να αντικαταστήσει τον Nolito. Αποστολή δύσκολη, παρόλο που για τον μικρό ακούγονται καλά λόγια.   
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Nolito φεύγοντας για το Manchester άφησε στον Iago Aspas -μαζί με την φανέλα με το Νο10- και μεγαλύτερες ευθύνες. Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον ηγετικό ρόλο που του προσφέρει η ομάδα της καρδιάς του;    
THE BOSS : Ο Berizzo πιστοποίησε πέρυσι το πολύ υψηλό του επίπεδο. Πρόκειται για προπονητή - κόσμημα, με εξαιρετικές τακτικές επιλογές. Κάθε χρόνο βάζει και νέα στοιχεία στο παιχνίδι της Celta, αναμένουμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και φέτος.    


Deportivo de La Coruna
Προπονητής : Gaizka Garitano
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 15η Θέση / 42 βαθμοί / 8 Νίκες-18 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Ο στόχος της Depor δεν μπορεί παρά να είναι η σωτηρία, αφού μιλάμε για μια ομάδα που από τα Χριστούγεννα του 2015 μέχρι τον Μάη του 2016 έκανε δύο όλες κι όλες νίκες στο πρωτάθλημα. Στα θετικά, η απόφαση του συλλόγου να μειώσει τον αριθμό των αμέτρητων δανεικών ποδοσφαιριστών που είχαν κατακλύσει το Riazor την προηγούμενη πενταετία. Έγιναν και ορισμένες αξιόλογες προσθήκες το καλοκαίρι, όπως ο επιθετικός Florin Andone και ο αμυντικός Raul Albentosa.

Θα θέλαμε να γράψουμε περισσότερα για την πάλαι ποτέ «SuperDepor» αλλά δυστυχώς δεν μας δίνει το κίνητρο να το κάνουμε. Eδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι καν η καλύτερη ομάδα της Γαλικίας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η πόλη της La Coruna, είναι η μικρότερη (σε πληθυσμό) που κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα Ισπανίας.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Lucas Perez έκανε πέρυσι εξαιρετική χρονιά. Τόσο καλή, που ακόμη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στη Γαλικία και τη νέα σεζόν, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του από ομάδες της Αγγλίας. Πολύ καλά τελειώματα, πολύ καλές εκτελέσεις στημένων, ένας από τους πιο φορμαρισμένους Ισπανούς περιφερειακούς επιθετικούς στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Αν δεν παραμείνει τελικά ο Lucas Perez η Depor θα έχει μια πολύ δύσκολη σεζόν.     
THE BOSS : O Gaizka Garitano δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά τουλάχιστον οι ομάδες του είναι συνήθως συμπαγείς και προσεκτικές στην άμυνα.  


Real Sporting de Gijon
Προπονητής : Abelardo
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 17η Θέση / 39 βαθμοί / 10 Νίκες-9 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Ομάδα με πολύ κόσμο που πέρυσι έσωσε την κατηγορία την τελευταία αγωνιστική και φέτος ξεκινά -τουλάχιστον στα χαρτιά- αποδυναμωμένη και στις τρεις γραμμές του γηπέδου. Έφυγε ο Sanabria, έφυγε ο Halilovic, έφυγαν και οι Bernardo και Luis Hernandez που ήταν βαρόμετρο στην άμυνα. Αποκτήθηκαν δέκα παίκτες, πράγμα που σημαίνει ότι η φυσιογνωμία της ομάδας θα αλλάξει αρκετά.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η Mareo είναι μια από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ισπανία και έχει προσφέρει παίκτες όπως οι Luis Enrique, Abelardo και David Villa.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Sergio Alvarez είναι το μυαλό και η ψυχή της Sporting και η παρουσία του αποτελεί εχέγγυο και λόγο αισιοδοξίας για τους Αστουριανούς.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο 19χρονος Jorge Mere από τις ακαδημίες της Sporting, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Στα 19 του όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει τις ευκαιρίες να το αποδείξει.         
THE BOSS : Ο Abelardo στην παρθενική του συμμετοχή ως προπονητής στη La Liga, κατάφερε να κρατήσει την Sporting στη κατηγορία. Έχει δείξει καλά στοιχεία, παίζει πολύ καλά στην κόντρα και ξέρει να «φτιάχνει» τους παίκτες του. Είναι σίγουρα από τους λόγους που μπορούν να αισιοδοξούν οι Αστουριανοί και τη φετινή σεζόν. 


Villarreal CF
Προπονητής : Fran Escriba
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 4η Θέση / 64 βαθμοί /18 Νίκες-10 Ισοπαλίες-10 Ήττες

Από τη Segunda στο κατώφλι του Champions League μέσα σε μια τριετία. Αυτή ήταν η συνεισφορά του Marcelino στο «κίτρινο υποβρύχιο», η διοίκηση του οποίου για να τον ευχαριστήσει, τον απέλυσε δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν. Ήταν ένα πραγματικό σοκ, ακόμη και για όσους παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στη La Liga.

Παρά την απομάκρυνση του επιτυχημένου προπονητή και ορισμένων σημαντικών παικτών (Denis Suarez-Baily-Samu Garcia) η Villarreal δεν αποδυναμώθηκε, καθώς τα 50εκ€ που διέθεσε για μεταγραφές, έφεραν στο Madrigal σημαντικούς ποδοσφαιριστές που υπό προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν λύσεις, όπως οι Roberto Soriano, Nicola Sansone, Dennis Cheryshev και Alfred NDiaye. Αρκούν όμως τα ηχηρά ονόματα για να επαναληφθεί η περσινή επιτυχία της 4ης θέσης;

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : To Vila Real είναι η έδρα της ομάδας και με πληθυσμό μόλις 50.000 κατοίκων, είναι η μικρότερη πόλη που εκπροσωπήθηκε σε ημιτελικό του Champions League. To προσωνύμιο «κίτρινο υποβρύχιο» προέρχεται από το αντίστοιχο τραγούδι των Beattles.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Bruno Soriano μπορεί να μεγαλώνει (στα 32) αλλά είναι σίγουρα μέσα στους πέντε καλύτερους αμυντικούς μέσους στη La Liga την τελευταία -τουλάχιστον- πενταετία και κάποτε αυτό θα πρέπει να ειπωθεί. Αν δεν τον έχετε παρακολουθήσει, κάντε το φέτος.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Alexandre Pato όχι πριν από πολλά χρόνια, ήταν ένα ακόμη wonder boy από τη Βραζιλία. Το πώς κατάφερε στα 26 του να θεωρείται σχεδόν χαμένο στοίχημα, είναι μια μεγάλη -αλλά όχι πρωτόγνωρη για Βραζιλιάνο- ιστορία. Αν παραμείνει υγιής (δύσκολη αποστολή) η ποιότητα του μπορεί να προσφέρει λύσεις.           
THE BOSS : Ο Fran Escriba ήταν περισσότερο επιλογή της τελευταίας στιγμής, λόγω της διαμάχης με τον Marcelino, παρά μια στοχευμένη κίνηση. Μέτριος διαχειριστής περισσότερο, παρά καλός προπονητής. Η διαφορά με τον προκάτοχο του είναι χαώδης και δεν θα αργήσει να φανεί, εκτός αν λειτουργήσει πρακτικά και αποφασίσει να πορευτεί με το κλασικό 4-4-2 (με προσαρμογές) του Marcelino.


Valencia CF
Προπονητής : Paco Ayestaran
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 12η Θέση / 44 βαθμοί /11 Νίκες-11 Ισοπαλίες-16 Ήττες

Όταν έχεις χίλια προβλήματα, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι να προσλάβεις για προπονητή τον Gary Neville για να σου τα λύσει. Η Valencia λοιπόν πέρυσι έκανε ακριβώς αυτό. Και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά. Δύσκολα χρόνια για μια -πολύ δημοφιλή και στην Ελλάδα- ομάδα που συνεχίζει να παλινδρομεί -κυρίως- αγωνιστικά και οικονομικά, παρά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από τον Peter Lim. Συνεχίζει να χάνει τους καλύτερους παίκτες της και τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα να τους αντικαθιστά εκ των έσω, έχει αρχίσει να ατονεί. Υπάρχουν βέβαια ακόμη σημαντικά ονόματα στο ρόστερ της, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος δεν θα αγωνιστεί στην Ευρώπη, αφήνουν ελπίδες για μια καλή σεζόν και σίγουρα καλύτερη από την περσινή καταστροφική.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η φράση «Los Che» δεν σημαίνει «νυχτερίδες» όπως ευρέως έχει επικρατήσει. Το επιφώνημα «che» χρησιμοποιείται συχνά στα βαλενθιάνικα και γι’ αυτό έγινε και προσωνύμιο της Valencia

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 20χρονος Santi Mina μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικό ολκής και ιδίως σε περίπτωση αποχώρησης του Alcacer, οι ευκαιρίες που θα έχει για να το αποδείξει, θα είναι πολλές. O 21χρονος αριστερός φουλ μπακ Gaya, δεν είχε πολύ καλή σεζόν πέρυσι, αλλά παραμένει ταλαντούχος και οφείλουμε να κρατήσουμε το όνομα του.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Nani αποκτήθηκε ως πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία, δεν είναι πολύ μεγάλος (29 χρονών) και θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα που μάλλον του ταιριάζει. Ίσως να μην είναι πλέον επιπέδου Man Utd, αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια ομάδα με μεγαλύτερες απαιτήσεις από εκείνες που υπάρχουν στην Fenerbahce, την ομάδα δηλαδή από την οποία τον απέκτησε η Valencia. Η παραμονή των Mustafi και Alcacer μόνο βέβαιη δεν είναι. Αν τελικά πωληθούν, τα χρονικά περιθώρια να αντικατασταθούν επάξια, είναι ανύπαρκτα.            

THE BOSS : Ο Paco Ayestaran δέχθηκε να αναλάβει πέρυσι την ομάδα από τον Gary Neville και αυτό από μόνο του είναι ένα μικρό επίτευγμα. Οι νυχτερίδες είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, δείχνει σοβαρός και σίγουρος για τις αποφάσεις του και η φετινή σεζόν, θα είναι η πρώτη στην οποία θα μπορέσουμε να τον κρίνουμε σοβαρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου