25 Αυγούστου 2016

La Liga 2016-17 Ανδαλουσία και Κανάριες Νήσοι


Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας στη La Liga της περιόδου 2016-17, όπου παρουσιάζουμε τις ομάδες από την Ανδαλουσία και τις Κανάριες Νήσους.

Real Betis Balompie
Προπονητής : Gustavo Poyet
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 10η Θέση / 45 βαθμοί / 11 Νίκες-12 Ισοπαλίες-15 Ήττες

Οι beticos κατάφεραν να παραμείνουν στη κατηγορία (που ήταν και ο αντικειμενικός τους σκοπός) και πλέον φιλοδοξούν να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Ο βετεράνος Ruben Castro (με 19 γκολ πέρυσι)  θα είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση, ενώ οι verdiblancos περιμένουν πολλά και από τις εμπνεύσεις του Tony Sanabria που πέρυσι ήταν καλός με την Sporting και το όνομα του είχε ακουστεί το καλοκαίρι για την επίθεση της Barcelona. Η πώληση του NDiaye αφαιρεί δυναμισμό από το κέντρο, εκεί όπου η παρουσία του Jonas παραμένει σημαντική. Στις τάξεις της ομάδας επικρατεί (παραδοσιακά) αισιοδοξία, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο η Betis να ανέβει πιο ψηλά από την 10η θέση που κατέλαβε πέρυσι.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η λέξη «Balompie» που συνοδεύει το όνομα του club, σημαίνει «ποδόσφαιρο» στην ισπανική γλώσσα. Απλό;

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Tony Sanabria θα αγωνιστεί για 2η σερί χρονιά στη La Liga. Μετά τον επιτυχημένο περσινό δανεισμό του στην Sporting, η Betis τον αγόρασε από την Roma και ο νεαρός Παραγουανός θα έχει τις ευκαιρίες για να λάμψει.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Dany Ceballos εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, είναι ένας προικισμένος μέσος, ωστόσο αν δεν ελέγξει τα νεύρα του, οι αγωνιστικές του ικανότητες θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Θα τα καταφέρει φέτος; Αμφιβάλουμε.     
THE BOSS : O Gustavo Poyet θα δοκιμάσει να επιτύχει εκεί όπου δεν τα κατάφερε ο Pepe Mel, δηλαδή στην παραγωγή επιθετικού ποδοσφαίρου, αλλά με έμφαση στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες. Η φετινή σεζόν, θα είναι η παρθενική του ως προπονητής στην Ισπανία.


Sevilla FC
Προπονητής : Jorge Sampaoli
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 7η Θέση / 52 βαθμοί / 14 Νίκες-10 Ισοπαλίες-14 Ήττες

Καλοκαίρι πολλών αλλαγών για την σχεδόν μόνιμη κάτοχο του Europa League. Σεζόν που συνοδεύεται από κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου δεν μπορεί να θεωρείται κακή, αλλά η περσινή 7η θέση σε συνδυασμό με τις άθλιες εκτός έδρας εμφανίσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα, προβλημάτισαν.

O Unai Emery έφυγε για το Παρίσι, αποχώρησαν και σχεδόν όλοι οι αρχηγοί (Banega-Koke-Krychowiak) ενώ ο Gameiro που πέρυσι συνεισέφερε 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, μετακόμισε στη Μαδρίτη. Έμειναν όμως οι Vitolo, Iborra και Carrico, παίκτες του βασικού κορμού της ομάδας.

Ο Monchi (μάλλον στη τελευταία του σεζόν στο Sanchez Pizjuan) καλείται ξανά να βγάλει λαγούς από το καπέλο για να κρατήσει τους Σεβιγιάνους ανταγωνιστικούς. Πόσοι όμως θα στοιχημάτιζαν εναντίον του; Σίγουρα όχι οι φίλαθλοι της ομάδας, καθώς η Σεβίλλη έκανε φέτος ρεκόρ στην πώληση εισιτηρίων διαρκείας.
  
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Ο 2ος ύμνος της ομάδας που γράφτηκε το 2005 στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της, έγινε Νο1 single στην Ισπανία και ο δημιουργός του βραβεύτηκε από τον σύλλογο τον Οκτώβριο του 2005.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Luciano Vietto μπορεί στην Atletico να μην έπιασε, ωστόσο παραμένει ένας εξαιρετικός περιφερειακός επιθετικός. Και ναι, θεωρούμε ότι στη Σεβίλλη θα μας το αποδείξει. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε και τον Wissam Ben Yeder που έρχεται από γεμάτες σεζόν στο Championat.     
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Η Σεβίλλη πραγματοποίησε την πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της (μαζί με εκείνη του Negredo) ξοδεύοντας 15εκ€ για τον Ιταλό (με καταγωγή από την Αργεντινή) επιθετικό, Franco Vasquez της Palermo. Οι προσδοκίες στο πρόσωπο του, θα είναι υψηλές. Αναμένουμε και την παρουσία του Kranevitter (δανεικός από Atleti όπως και ο Vietto) που ουσιαστικά θα ντεμπουτάρει στη La Liga, με πολλές καλές κριτικές να τον συνοδεύουν.   
THE BOSS : Ο Jorge Sampaoli περνάει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για να προπονήσει ευρωπαϊκή ομάδα και εμείς πετάμε την σκούφια μας από χαρά. Με σπουδαίο έργο στην εθνική Χιλής, ο «Αργεντινός Paco Jemez» είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και θα μελετηθεί ακόμη περισσότερο από τους λάτρεις του επιθετικού -στα όρια της παράνοιας- ποδοσφαίρου.  


Malaga CF
Προπονητής : Juande Ramos
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 8η Θέση / 48 βαθμοί / 12 Νίκες-12 Ισοπαλίες-14 Ήττες

H Malaga διέθεσε ενόψει της νέας σεζόν 20.000 εισιτήρια διαρκείας, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος της ομάδας περιμένει φέτος περισσότερα. Και περισσότερα, σημαίνει έξοδος στην Ευρώπη. Ο Ignacio Camacho (που παραμένει βαρόμετρο) έμεινε και οι Jony και Keko που αποκτήθηκαν, μπορούν να δώσουν λύσεις σε μια ομάδα που είναι χρόνια τσακωμένη με το παραγωγικό ποδόσφαιρο.  

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η Malaga έχει αλλάξει την ονομασία της επτά φορές, για να καταλήξει στο σημερινό Malaga CF, μόλις το 1994.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Sandro Ramirez που αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από τη Barcelona, μπορεί αν βρει αγωνιστικό ρυθμό να λύσει πολλά από τα δεδομένα προβλήματα στην επίθεση της Malaga. Δεν θα εκπλαγούμε, αν τελειώσει τη σεζόν με 10+ γκολ στο ενεργητικό του.         
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Juanpi εντάχθηκε στην ακαδημία της Malaga το 2009 και αυτή θα είναι η 3η του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός από τη Βενεζουέλα είναι ένα σπουδαίο ταλέντο, που έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων. Οφείλει όμως να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοση του.
THE BOSS : Ο Juande Ramos δεν τα κατάφερε εκτός συνόρων, αλλά στην Ισπανία το όνομα του τυγχάνει ακόμη αναγνώρισης. Εμείς πάντως τον είχαμε ξεχάσει, ψέματα μην πούμε. Στα 61 του, θα είναι ο γηραιότερος προπονητής στο πρωτάθλημα και επιστρέφει στη Μάλαγα μετά από πολλά χρόνια, με στόχο να την οδηγήσει στην Ευρώπη. Η εμπειρία του είναι δεδομένη, αλλά από την τελευταία φορά που θήτευσε σε ισπανικό πάγκο έχει περάσει πολύς καιρός. Τόσος, που κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη.


Granada CF
Προπονητής : Paco Jemez
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 16η Θέση / 39 βαθμοί / 10 Νίκες-9 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Επανάσταση. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις τις εξελίξεις σε μια ομάδα που ενώ γνωρίζει ότι θα παλέψει ξανά για τη σωτηρία, αποφάσισε να εμπιστευτεί τις τύχες της στον Paco Jemez; Πολλοί και σημαντικοί παίκτες αποχώρησαν, όπως οι Rochina, Ricardo Costa, Penaranda, Ruben Perez αλλά και ο 1ος σκόρερ στην ιστορία του club στη La Liga, o El Arabi. Η νέα σεζόν μοιάζει με μεγάλο στοίχημα. 
     
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Μετά τον ισπανικό εμφύλιο οι ιδιοκτήτες της ομάδας που πήγαν στη Μαδρίτη για να αγοράσουν αθλητικό εξοπλισμό, δεν βρήκαν φανέλες στα τότε χρώματα του συλλόγου (μπλέ-άσπρο) και κάπως έτσι τα ερυθρόλευκα καθιερώθηκαν ως επίσημος χρωματισμός του club.   
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο εξαδάκτυλος Guillermo Ochoa θα κληθεί να υπερασπιστεί την εστία μιας ομάδας που θα παίζει επικίνδυνα επιθετικά. Έχει όμως και την εμπειρία και την κλάση για να ανταπεξέλθει στην πρόκληση.    
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Jose Angulo ήρθε από το Εκουαδόρ για να δώσει λύσεις σε μια επιθετική γραμμή που έχασε σχεδόν όλους τους παίκτες που πέρυσι σκόραραν για λογαριασμό της. Δύσκολη αποστολή.        
THE BOSS : Ο Paco Jemez δεν κατάφερε να βρει μετά τον υποβιβασμό της Rayo ένα καλύτερο συμβόλαιο, κάτι που ομολογουμένως μας εξέπληξε. Κανένα από τα μεγαλομεσαία club της La Liga δεν τόλμησε να τον προσεγγίσει και ίσως η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι παραμένει ένας προπονητής που για πολλούς, σχεδόν αδιαφορεί για την αμυντική λειτουργία των ομάδων του. Εμείς ωστόσο, τον αγαπάμε και γι’ αυτό. Όσοι εκτιμούν ότι η Granada θα καταφέρει τελικά να σωθεί, βασίζουν την πρόβλεψη τους στην παρουσία του Paco Jemez και μόνο. Και αυτό, λέει πολλά.   


UD Las Palmas
Προπονητής : Quique Setien
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 11η Θέση / 44 βαθμοί / 12 Νίκες-8 Ισοπαλίες-18 Ήττες

Η επιστροφή της UDLP στη La Liga ήταν εντυπωσιακή. Όχι απλά εξασφάλισε με σχετική άνεση την παραμονή, αλλά έπαιξε και ωραίο ποδόσφαιρο έχοντας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους πολλούς γηγενείς παίκτες. Το καλοκαίρι κατάφερε να κρατήσει τον βασικό της κορμό (Roque Mesa-Tana-Jonathan Viera) κάτι που σημαίνει ότι και φέτος θα διατηρήσει την δυναμική της.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η UDLP είναι προϊόν της ένωσης των 5 ομάδων του νησιού και δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει την φυγή των γηγενών παικτών προς μεγαλύτερα σωματεία της Ισπανίας.  
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Αρκούσαν μόλις 10 αγώνες πρωταθλήματος για να πειστεί η UDLP ότι πρέπει να αγοράσει τον Mauricio Lemos από την Rubin Kazan, η οποία τον είχε παραχωρήσει στους νησιώτες με την μορφή δανεισμού από τον Γενάρη του 2016. Ο Ουρουγουανός που προσέλκυσε το καλοκαίρι το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, είναι 20 χρονών, αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας και έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Το μέλλον, του ανήκει.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Η κλάση του Kevin Prince Boateng είναι δεδομένη. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι η συνέπεια του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Αν παρουσιαστεί σοβαρός, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκαλέσει προβλήματα.         
THE BOSS : Ο έμπειρος Quique Setien, αντικατέστησε πέρυσι τον Paco Herrera μεσούσης της σεζόν και η UDLP τερμάτισε στην υψηλότερη θέση στο πρωτάθλημα από το 1979. Εμπιστεύεται τους παίκτες από την ακαδημία και έχει κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου