26 Αυγούστου 2016

La Liga 2016-17 Χώρα των Βάσκων


Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στη La Liga της περιόδου 2016-17, όπου παρουσιάζουμε τις ομάδες από την χώρα των Βάσκων.
Athletic Club Bilbao
Προπονητής : Ernesto Valverde
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 5η Θέση / 62 βαθμοί / 18 Νίκες-8 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Αν κάναμε copy-paste το περσινό μας αντίστοιχο αφιέρωμα στην Athletic, ίσως ελάχιστοι θα καταλάβαιναν ότι πρόκειται για παλιό κείμενο, κι αυτό γιατί πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, στην ομάδα του Valverde. Όχι ότι αυτό είναι κακό, όταν μιλάμε για ένα σύνολο που έμεινε οριακά εκτός των θέσεων που οδηγούσαν στο φετινό Champions League.

Η απόκτηση του Raul Garcia (που μας τρόμαξε με το πρόβλημα στην καρδιά του, το οποίο πάντως φαίνεται ότι ξεπέρασε) τον περασμένο Γενάρη, προσέδωσε ποιότητα στο ρόστερ και λύσεις στην επίθεση. Άλλος ποδοσφαιριστής δεν αποκτήθηκε το καλοκαίρι. Ο Carlos Gurpegi (που έτσι κι αλλιώς δεν έπαιζε πολύ) αποσύρθηκε και o Ibai Gomes έφυγε για την Alaves (αυτό ήταν μια μικρή έκπληξη). Προωθήθηκαν φυσικά παίκτες από την Β ομάδα (η γνωστή, καλή συνταγή) ο κορμός παρέμεινε αναλλοίωτος και οι προσδοκίες για τη νέα σεζόν φθάνουν μέχρι και την έξοδο στο Champions League. Υπερβολή; Ίσως και όχι.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η πολιτική της Athletic που επιτρέπει τη συμμετοχή στην ομάδα μόνο παικτών που είναι γεννημένοι στη Χώρα των Βάσκων και στην Γαλλική χώρα των Βάσκων, δεν είναι μέρος του καταστατικού του συλλόγου. Οποιοσδήποτε υποψήφιος πρόεδρος, μπορεί να συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα την κατάργηση αυτού του άγραφου νόμου. Φυσικά μέχρι σήμερα, δεν το επιχείρησε κανείς.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 21χρονος Aymeric Laporte παρέμεινε στην Athletic, παρότι το όνομα του είναι στην ατζέντα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στη La Liga. Ο Inaki Williams έχοντας πλέον αποκτήσει εμπειρίες, είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να παίξει στις πτέρυγες, στην κορυφή της επίθεσης, είναι γρήγορος και έχει την αίσθηση του γκολ.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Είναι άδικο να βάζουμε ερωτηματικό στον Aduriz, αλλά για πόσο ακόμη θα καταφέρνει ο αθεόφοβος να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα; Την περασμένη σεζόν πέτυχε 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, διανύοντας το 35ο έτος της ηλικίας του. Μπορεί να το επαναλάβει και φέτος;   
THE BOSS : O Ernesto Valverde θα παραμείνει για 4η σερί περίοδο στην ίδια ομάδα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην καριέρα του. Προσηλωμένος στην προώθηση νεαρών από την ακαδημία, έχει αναγνωρίσιμη αγωνιστική φιλοσοφία και είναι πολύ ψηλά στην υπόληψη του συνόλου των φιλάθλων στην Ισπανία. Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν θα γίνει ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία της Athletic, προσπερνώντας τον Javier Clemente. Ο Txigurri είναι ήδη μύθος στο Μπιλμπάο και θα παραμείνει εκεί για όσο το επιθυμεί.

Real Sociedad
Προπονητής : Eusebio Sacristan
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 9η Θέση / 48 βαθμοί / 13 Νίκες-9 Ισοπαλίες-16 Ήττες

Στη La Real ο κόσμος της ομάδας άρχισε να κουράζεται από τις συνεχόμενες άχρωμες και άοσμες σεζόν. Και εμείς μαζί, για να είμαστε ειλικρινείς. Ναι, παραμένει μια υπολογίσιμη ομάδα, αλλά την τελευταία πενταετία πέραν της… ετήσιας νίκης της επί της Barcelona, δεν έχουμε να την θυμόμαστε για τίποτα άλλο. Οι προσθαφαιρέσεις του φετινού καλοκαιριού, δύσκολα θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση.  
  
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Και η Sociedad είχε την ίδια πολιτική με εκείνην της Athletic, μέχρι το 1989, όταν και αποκτήθηκε για πρώτη φορά ξένος ποδοσφαιριστής, ο Ιρλανδός John Aldridge από την Liverpool.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : O Αργεντινός Geronimo Rulli είναι σπουδαίο ταλέντο, σταθερά μέσα στους καλύτερους τερματοφύλακες της La Liga την τελευταία διετία και είναι 24 χρονών. Το περίεργο είναι πως μόλις φέτος τον απέκτησαν οι Βάσκοι με κανονική μεταγραφή και μάλιστα από την Man City που εξασφάλισε νωρίτερα (τον Ιούλιο του 2016) τα δικαιώματα του από την Deportivo Maldonadο.        
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Από την αποχώρηση του Griezmann και έπειτα, η Sociedad δεν σκοράρει εύκολα και δεν μπορεί επίσης να βρει έναν αξιόλογο επιθετικό που θα την βοηθήσει να επιλύσει το πρόβλημα. Οι αποτυχημένες επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη. Φέτος αποκτήθηκαν ο Juanmi από την Southampton και ο William Jose από την UDLP. Για να λύσουν το πρόβλημα.. Ok.           
THE BOSS : Ο Eusebio Sacristan είναι ένας μέτριος προπονητής, συγκεκριμένων δυνατοτήτων και περιορισμένων τακτικών επιλογών. Θα κάνει συνήθως τη δουλειά του, αλλά δεν θα κάνει ποτέ το κάτι παραπάνω. Αν αυτό αρκεί στη La Real, εμάς μας περισσεύει..   


C.A. Osasuna (αγωνιζόταν στη Segunda Division)
Προπονητής : Enrique Martin Monreal
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 6η Θέση / 64 βαθμοί / 17 Νίκες-13 Ισοπαλίες-12 Ήττες

Η Osasuna επέστρεψε στη La Liga χωρίς καν να είναι από τις καλύτερες ομάδες της Segunda. Η άνοδος ήταν έκπληξη ακόμη και για τους ίδιους τους ανθρώπους του club και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καλή λειτουργία της Tajonar, δηλαδή της ακαδημίας της. Η πώληση του 20χρονου Mikel Merino στην BvB στερεί από την Osasuna τον καλύτερο παίκτη της και από το πρωτάθλημα την παρουσία ενός νέου αστεριού, αλλά η οικονομική κατάσταση του συλλόγου, δεν επιτρέπει πολυτέλειες.

Πρώτος και μόνος στόχος για φέτος, είναι η σωτηρία. Οι άνθρωποι διέθεσαν μόλις 400.000€ στη μεταγραφική περίοδο.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Το όνομα «Osasuna» στα βασκικά σημαίνει «υγεία».

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 30χρονος Oier είναι φύση και θέση ηγέτης της ομάδας, αγωνιζόμενος σαν αμυντικός μέσος. Ο Sergio Leon που ήταν πέρυσι 1ος σκόρερ της Segunda με τη φανέλα της Elche, μπορεί να δώσει λύσεις.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Fran Merida κάποτε θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο. Πλέον όχι. Στα 26 του χρόνια μπορεί να προσφέρει λύσεις στην Osasuna, ίσως στην τελευταία του ευκαιρία για κάτι παραπάνω.        
THE BOSS : Ο Enrique Martin είναι γέννημα θρέμμα της Osasuna, με σημαντική θητεία στην ακαδημία της, αλλά η εμπειρία του σαν πρώτος προπονητής είναι ελάχιστη. Θιασώτης του 5-3-2, μην περιμένετε να μας χαρίσει μαγικές βραδιές, αλλά το πάθος και η ένταση (στα όρια του αντιαθλητικού) θα είναι στην εβδομαδιαία διάταξη της ομάδας.


SD Eibar
Προπονητής : Jose Luis Mendilibar
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 14η Θέση / 43 βαθμοί / 11 Νίκες-10 Ισοπαλίες-17 Ήττες

Την Eibar πέρυσι την περάσαμε γενεές δεκατέσσερις και τελικά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα φανταζόταν και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Έχασε τον Borja Baston που είχε πετύχει 18 από τα 49 γκολ της ομάδας πέρυσι και αυτό θα είναι πρόβλημα στην προσπάθεια της για παραμονή. Capa, Dani Garcia και Escalante παρέμειναν και θα βοηθήσουν. Μετά τα περσινά φυσικά, μεγάλες κουβέντες δεν μας παίρνει να πούμε.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : H Eibar είναι η μοναδική ομάδα στην Ισπανία που δεν χρωστάει cent σε οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο. Οι μετοχές της ομάδας ανήκουν σε μικροεπενδυτές σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 25χρονος Γάλλος Florian Lejeune που πέρυσι με την φανέλα της Girona ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς στη Segunda, είναι ένα ενδιαφέρον νέο πρόσωπο που αξίζει της προσοχής μας.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Το πως θα καταφέρει να βρει τα 18 γκολ που της πρόσφερε πέρυσι ο Borja Baston.   
THE BOSS : Ο Mendilibar έχει περάσει το σύνολο της καριέρας του σε ομάδες που παλεύουν να σώσουν την κατηγορία. Αυτό θα κάνει και φέτος.


Deportivo Alaves (αγωνιζόταν στη Segunda Division)
Προπονητής : Mauricio Pellegrino
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 1η Θέση / 75 βαθμοί / 21 Νίκες-12 Ισοπαλίες-9 Ήττες

Οι Βάσκοι επιστρέφουν μετά από μια δεκαετία στη La Liga ως πρωταθλητές της Segunda και για να ανταμείψουν τους παίκτες που συνεισέφεραν στην άνοδο, τους έδιωξαν σχεδόν όλους, μαζί και τον προπονητή. Τα νέα πρόσωπα είναι τόσα, που κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Το 2001 η Alaves έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου UEFA με αντίπαλο τη Liverpool. Έχασε μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, που είχε οδηγηθεί στην παράταση με ένα γκολ του Jordi Cruyff που τότε έπαιζε στους Βάσκους.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 26χρονος Κολομβιανός αμυντικός μέσος Daniel Torres αποτέλεσε μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του club (περίπου 3,5εκ€) Διακρίθηκε στο Copa America Centenario με την φανέλα της Κολομβίας και θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο 24χρονος Pacheco θεωρείται επίσης πολύ καλός τερματοφύλακας.  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ίσως η ίδια η ομάδα. Πολλές (και κάποιες ακριβές) μεταγραφές που θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν σύνολο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκτιμήσεις.
THE BOSS : Ο Mauricio Pellegrino επιστρέφει στην Ισπανία (και στην Ευρώπη) με την ελπίδα η θητεία του στην Alaves να μην είναι αντίστοιχη με εκείνη που βίωσε στη Valencia το 2012 όταν και απολύθηκε μέσα σε 6 μήνες. Τη σεζόν 2005-06, λίγο πριν αποσυρθεί ως ποδοσφαιριστής, υπήρξε μέλος της ομάδας της Alaves που υποβιβάστηκε στη Segunda. Παιχνίδια της τύχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου