20 Νοεμβρίου 2018

Επιστροφή Neymar; Δεν το αποκλείω



Ο Pep Segura είναι ο γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Barcelona. Είναι ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας του κόσμου, για το γεγονός του ότι λίγοι παίκτες από την ακαδημία προωθούνται στην πρώτη ομάδα. Και είναι αλήθεια ότι οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του, αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί, έχουν βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του κλίματος.
Ο Segura παραχώρησε πριν λίγες ημέρες συνέντευξη στο Lesportiu και στους Ferran Correas και Sergi De Juan, θέτοντας επί τάπητος πολλά ζητήματα. Αποφάσισα λοιπόν να την μεταφράσω για λογαριασμό των αναγνωστών μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια ιδέα για τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου που -είτε μας αρέσει είτε όχι- έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Ernesto Valverde.   

Παρά την ήττα από την Betis, η ομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος και έχει προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League. Με αφορμή την διακοπή λόγω εθνικών ομάδων, ποιος είναι ο απολογισμός σας;
Νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Υπάρχει αβεβαιότητα και αστάθεια από πολλές ομάδες, κάτι που δείχνει ίσως και την εξέλιξη της διοργάνωσης. Ο καλοκαιρινός σχεδιασμός μας, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και εντός της ομάδας. Βρισκόμαστε σε μια από τις δυσκολότερες λίγκες της Ευρώπης και δεν είναι εύκολο να έχεις συνέχεια καλά αποτελέσματα. Σίγουρα μας απασχολεί ο αριθμός των τερμάτων που δεχόμαστε. Είναι προφανές πως είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε να επιλύσουμε.

Ποια είναι η εξήγηση σας όμως; Γιατί η ομάδα δέχεται τόσα γκολ;
Είναι κάτι που εξετάζουμε και θα έλεγα ότι έχουμε επικεντρωθεί στις πιθανές λύσεις. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, αλλά ελπίζουμε να βρούμε τη λύση γιατί αυτή η ομάδα έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορεί να είναι συμπαγής αμυντικά.

Πάντως με εξαίρεση τον αγώνα με τη Betis, η ομάδα έδειξε αντανακλαστικά -δεδομένης και της απουσίας του Messi-
Ο Ernesto έχει βρει την ισορροπία μεταξύ των παικτών. Κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν τον ρόλο των ηγετών και άλλοι μπαίνουν σταδιακά στην ομάδα και εξελίσσονται.

Βοήθησε σε αυτό, η ενεργοποίηση του Arthur; Φαίνεται πως έχει προσφέρει ιδιαίτερα στην κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του ρυθμού των αγώνων.
Φυσικά. Άλλωστε αυτό είναι το προφίλ του. Ένας παίκτης που έχει τον έλεγχο της μπάλας και βοηθά στην ποιοτική κατοχή της. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι προσαρμόστηκε τόσο καλά, είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Το καλοκαίρι είχαμε εξελίξεις και στο τεχνικό επιτελείο με την προσθήκη του Abidal. Γιατί τον επιλέξατε;
Έφτιαξα μια ομάδα εργασίας με δύο ανθρώπους. Τον Abidal και τον Ramon Planes. Ο Eric είναι το πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με τους περισσότερους παίκτες της πρώτης ομάδας, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην επικοινωνία με την διοίκηση. Από την άλλη μεριά, ο Planes έχει εξαιρετικές γνώσεις για την μεταγραφική αγορά. Ο συνδυασμός τους είναι εξαιρετικός και νομίζω ότι ο σύλλογος θα καρπωθεί από τη συνεργασία τους στο προσεχές μέλλον.

Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο τεχνικό διευθυντή, τον Robert Fernandez;
O Robert έκανε σπουδαία δουλειά, αλλά η διοίκηση θέλησε να αλλάξει το προφίλ. Έχω μεγάλο σεβασμό για το έργο του.

Ο σύλλογος έλαβε 82.000.000€ στη μεταγραφική περίοδο. Όχι κι άσχημα, συνυπολογίζοντας ότι η Barcelona έχει τη φήμη πως δεν ξέρει να πουλάει σε σωστές τιμές. Συμφωνείτε;
Κοιτάξτε, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ο κόσμος νομίζει. Δεν μπορείς να έχεις πάντα επιτυχημένες συμφωνίες. Η αγορά κινείται ταχύτατα, οι ευκαιρίες έρχονται και φεύγουν μέσα σε διαστήματα ελάχιστων ημερών. Τα πήγαμε καλά φέτος, αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις κάθε καλοκαίρι.

Παρεμπιπτόντως, τι γίνετε με τα 50.000.000€ από την πώληση του Paulinhο;
Ό,τι ανακοινώσαμε το καλοκαίρι. Τον Ιανουάριο τα χρήματα θα εισπραχθούν κανονικά.

Με την περίπτωση του Paco Alcacer τι γίνεται;
H BvB μας έχει ενημερώσει ήδη ότι προτίθεται να πληρώσει τα 23.000.000€ της ρήτρας για την αγορά του, κάτι που μας ικανοποιεί μεν, αλλά από την άλλη μεριά είναι δύσκολο να πουλάς παίκτες κάνοντας την παραδοχή πως δεν κατάφερες να τους αξιοποιήσεις εσύ, στην ομάδα σου, γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.  

Είναι υποχρεωμένη η Barcelona να πουλά παίκτες, ακόμη κι αν φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα;
Παλαιότερα όχι, αλλά πλέον τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Είμαι μια τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν σύλλογοι όπως ο δικός μας και η Bayern. Δεν αρκεί πλέον η εξέλιξη παικτών από την ακαδημία. Πρέπει να επενδύουμε για να μπορούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι σε συλλόγους όπως η Man City και η PSG.

Τι ισχύει τελικά με όσα ακούγονται για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής SuperLeague; Είμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές;
H Barcelona οφείλει να πρωταγωνιστεί και να διατηρεί το status της. Αν αυτό θα γίνει υπό την αιγίδα της FIFA, της UEFA ή ενός άλλου συνασπισμού μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων, μένει να αποδειχθεί.

Πείτε μας τώρα, θα συνεχίσει και του χρόνου ο Valverde στον πάγκο;
Δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να υποδεικνύει το αντίθετο. Δεν μπορώ να μπω μέσα στο μυαλό του και να ξέρω αν σκέφτεται αντίθετα από αυτά που μας λέει, αλλά δεν το πιστεύω. Για την ώρα φαίνεται ότι διοίκηση και προπονητής βρίσκονται στην ίδια γραμμή.  

Αν τελικά ο Valverde αποφασίσει να φύγει, θα σκεφτόσασταν την περίπτωση του Quique Setien για τον πάγκο;
Εύχομαι να έχουμε σύντομα την απόφαση του Ernesto. Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια. Για την ώρα δεν μπορώ να σας πώ τίποτα σχετικά.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Jordi Alba που βρίσκεται;
Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις πρώτες επαφές. Η πρόθεση μας είναι να συνεχίσει εδώ για πολλά χρόνια και δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα. Είναι δικό μας παιδί, θέλει να συνεχίσει, θα συμφωνήσουμε.

Ο Rakitic ήταν κοντά στην έξοδο το καλοκαίρι;
Δεν γνωρίζω, γιατί ότι συνέβη αφορούσε τον manager του και την ομάδα (PSG) που έδειξε ενδιαφέρον. Εμείς σαν σύλλογος, δεν δεχθήκαμε καμία επίσημη προσφορά για τον παίκτη.

Είχατε μια συζήτηση με τον Arturo Vidal μετά τις αναρτήσεις του στο Instagram;
Ναι, γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος το οποίο αναγνώρισε. Ωστόσο τον αγαπάνε όλοι οι συμπαίκτες του και το πάθος του μας είναι απαραίτητο. Είναι αυτό που ζητάμε.

Ισχύει ότι συναντηθήκατε με τους εκπροσώπους του Dembele για να εκφράσετε παράπονα για τη συμπεριφορά του;
Συναντήθηκα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Ο Dembele έχει απίστευτο ταλέντο και εργαζόμαστε για να προσαρμοστεί στις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν στη Barcelona. Οφείλει να μάθει να βάζει όλο το ταλέντο του στις υπηρεσίες της ομάδας και εμείς με τη σειρά μας έχουμε την υποχρέωση να τον βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό κάνουμε όλες αυτές τις συναντήσεις.

Θα τον βοηθήσει το γεγονός πως έμεινε εκτός αποστολής στον αγώνα με την Betis;
Όλα στη ζωή είναι εμπειρίες. Αν τις δεχθείς με αρνητισμό και θεωρείς πως όλοι είναι εναντίον σου, δεν θα βελτιωθείς. Αν κάνεις αυτοκριτική όμως, θα έχεις κέρδος.

Ο Pep Segura βλέπει τον Dembele για πολλά χρόνια στη Βαρκελώνη;
Η υποχρέωση μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητες όλων των παικτών που υπογράφουμε. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε άλλες λύσεις. Για την ώρα είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στην εξέλιξη του παίκτη.

Με τον Malcom τι γίνετε;
Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του χρόνου προσαρμογής που απαιτείται όταν κάποιος παίκτης κάνει το μεγάλο βήμα να αποδεχθεί την πρόκληση της Barcelona. Υπήρξαν και παλαιότερα παίκτες τεράστιας κλάσης που δυσκολεύτηκαν πολύ να ενταχθούν στην πραγματικότητα αυτής της ομάδας.

Η άποψη σας για τον Lenglet;
Πολύ καλός ποδοσφαιριστής, πολύ ειλικρινής, εργατικός και υπεύθυνος. Τα στοιχεία του τον έχουν βοηθήσει να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα.

Μιλήσαμε πριν για τον Arthur, πολλοί λένε ότι μοιάζει με τον Xavi, λέγεται όμως ότι εσείς προτιμάτε παίκτες με πιο δυναμικά χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για φήμες που δεν έχουν νόημα. Αυτοί που τα λένε αυτά, δεν έχουν μιλήσει ποτέ μαζί μου. Η ομάδα χρειάζεται όλα τα είδη των παικτών. Δυναμικούς, τεχνικούς, τα πάντα.

Ο Munir θα φύγει;
Δεν το επιθυμούμε. Θέλουμε να μείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια και ελπίζω να συμφωνήσουμε με τους εκπροσώπους του.

Τον Γενάρη θα έχουμε αποχωρήσεις; Ακούγοντα φήμες για τον Denis Suarez.
Για την ώρα όχι, δεν το σκεφτόμαστε. Αλλά όπως είπα και νωρίτερα, η αγορά κινείται και αν παρουσιαστούν ευκαιρίες για προσθήκες ή αποχωρήσεις, θα τις εξετάσουμε τότε. Κανένας δεν μας προσέγγισε για τον Denis.

Αποκλείεται λοιπόν η άφιξη ενός αριστερού μπακ;
Κοιτάξτε, έχουμε κατηγορηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά γνωρίζαμε το καλοκαίρι το ρίσκο που πήραμε. Έχουμε τρεις αριστεροπόδαρους κεντρικούς  αμυντικούς (Umtiti, Lenglet, Vermaelen) και θεωρήσαμε υπερβολή να αγοράσουμε και αριστερό μπακ, από τη στιγμή που υπάρχει και ο Miranda από την ακαδημία.

Ο Umtiti όμως είναι τραυματίας και ο Vermaelen το καλοκαίρι θα φύγει. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η ομάδα θα κινηθεί για κεντρικό αμυντικό;
Ο Umtiti θα επιστρέψει σύντομα. Αν αυτό δεν συμβεί, θα δούμε πως θα κινηθούμε.

Δεν μπορείτε να αρνηθείτε όμως ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον De Ligt του Ajax αλλά και για τον De Jong..
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι δύο παίκτες έχουν το προφίλ για να αγωνιστούν στη Barcelona, αλλά ανήκουν στον Ajax και θα ήταν έλλειψη σεβασμού να μιλάμε για ποδοσφαιριστές άλλων συλλόγων.

Είναι πιθανό να επιστρέψει ο Neymar στη Barcelona;
Ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ναι, θα μπορούσε. Όταν έρθει η στιγμή και εφόσον είναι διαθέσιμος θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω κάτι που έχει παρερμηνευτεί: Εγώ δεν είπα ποτέ ότι παίκτες που φεύγουν από τη Barcelona θα πρέπει να ξεχάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους. Αναφερόμουν ξεκάθαρα σε παίκτες από την ακαδημία στους οποίους επενδύουμε χρόνο και χρήμα και τελικά αυτοί κυνηγάνε το γρήγορο χρήμα.

Μας είπατε για τον Miranda, αλλά υπάρχουν κι άλλα ονόματα. Alena, Riqui Puig, Abel Ruiz, Jorge Cuenca. Θα πάρουν σύντομα ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα;
Έχω κατηγορηθεί ότι δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την ακαδημία αλλά σας βεβαιώνω ότι από τη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, το πρώτο μου μέλημα είναι η αφοσίωση στην εξέλιξη των δικών μας παικτών. Είμαι περήφανος για τη δουλειά μου παρά την κριτική για τους παίκτες που ήρθαν «απ’ έξω». Από την πρώτη μέρα εργάζομαι με τους προπονητές των μικρών κλιμακίων σε συγκεκριμένους τομείς που απαιτείται βελτίωση για τους μικρούς. Σας βεβαιώνω ότι όλοι είναι ταλαντούχοι αλλά θέλει πολύ προσοχή να μην γίνει η νίκη αυτοσκοπός τους, αλλά η εξέλιξη του παιχνιδιού τους. Ο Alena έμεινε στην ομάδα και με δικές μου προσπάθειες και είμαι βέβαιος ότι πολλά από αυτά τα παιδιά θα τροφοδοτήσουν σύντομα την πρώτη ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου