05 Φεβρουαρίου 2020

Ρώμη και Βατικανό


Πολλές φορές τα ΜΜΕ ψάχνουν για φωτιά εκεί που δεν υπάρχει ούτε καπνός. Ψάχνουν για προβλήματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι κι’ αυτός ένας (κακός) τρόπος να συντηρούνται. Η Barça, με εκατομμύρια φίλους παγκοσμίως, δεν θα αποτελούσε την εξαίρεση του κανόνα. Έχουμε διαβάσει, έχουμε δει και έχουμε ακούσει κατά καιρούς, πράγματα που δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα του συλλόγου. Αυτή τη φορά όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Το κλείσιμο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, βρήκε τους Καταλανούς αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις. Η πιο σημαντική, ήταν η αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν, καθώς ο Ernesto Valverde αντικαταστάθηκε από τον Quique Setien. Για οποιαδήποτε ομάδα, η αλλαγή προπονητή είναι μια κατάσταση δύσκολη, που απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Χρόνο, που στην περίπτωση της Barça δεν υπάρχει.

Επιπρόσθετα, ο σοβαρός τραυματισμός του Luis Suarez, που μάλλον δεν θα αγωνιστεί ξανά αυτή τη σεζόν, αφήνει την ομάδα χωρίς επιθετικό, χωρίς έναν από τους καθοριστικότερους ποδοσφαιριστές της καλύτερα, στην πιο κρίσιμη καμπή της αγωνιστικής περιόδου, με το πρωτάθλημα να μπαίνει στην τελική του ευθεία και το Champions League να βρίσκεται στη φάση των νοκ άουτ.

Η επιστροφή του Dembele, θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες λύσεις, αλλά ο Γάλλος τραυματίστηκε ξανά (για 10η φορά από την ημέρα που φόρεσε τα blaugrana) και οι λύσεις του Setien στην επίθεση, μειώθηκαν πλέον δραματικά.

Και σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε η χθεσινή συνέντευξη του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, σε Mundo Deportivo και SPORT,  για να βάλει βόμβα στα θεμέλια των -έτσι και αλλιώς- λεπτών ισορροπιών. Ας δούμε τι συνέβη.

Ο Eric Abidal, αφού την Κυριακή συναντήθηκε με τον πρόεδρο Bartomeu και εξασφάλισε (σύμφωνα με τον Τύπο) την πλήρη στήριξη του, αποφάσισε χθες να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό των όσων συνέβησαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα τον Γενάρη. Και είναι αλήθεια πως έβγαλε ειδήσεις. Μάθαμε λοιπόν ότι:

·       Το συμβόλαιο του Valverde είχε ανανεωθεί με πρωτοβουλία του προέδρου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του τεχνικού διευθυντή, ο οποίος το αποδέχθηκε «γιατί ήταν απόφαση του συλλόγου, παρόλο που ο ίδιος είχε ήδη διαπιστώσει πως υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα».
·       Η αναζήτηση για πιθανούς αντικαταστάτες του Valverde, είχε ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο.
·       Το θέμα της απόλυσης του, τέθηκε στον Bartomeu επίσημα, από τον ίδιο τον Abidal και τον Planes (συνεργάτης του) μετά το clasico της 18ης Δεκέμβρη 2019.
·       Η αποχώρηση του Carles Perez με προορισμό την Roma, έγινε μετά από εισήγηση του νυν προπονητή, Quique Setien.
·       Οι συζητήσεις για την ανανέωση συμβολαίου του Messi έχουν ξεκινήσει.

Ο Abidal, μίλησε επίσης για τους παίκτες που αποκτήθηκαν για το προσεχές καλοκαίρι (Trincao και Fernandes) και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί η ομάδα για τους Neymar και Lautaro Martinez.

Μία φράση του όμως, προκάλεσε αργότερα τη δημόσια αντίδραση του Messi. Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Valverde, είπε:
«Yπήρχαν πράγματα στις προπονήσεις, που μπορούσα να τα καταλάβω, ως πρώην παίκτης. Αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν ήταν ικανοποιημένοι και δεν προπονούνταν σκληρά. Υπήρχε θέμα επικοινωνίας. Μετέφερα λοιπόν στη διοίκηση, αυτά που είδα.»

Μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης, ο Messi, που τοποθετείται σπάνια με αυτόν τον τρόπο, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων του Abidal, κυκλώνοντας το μάλιστα, με κόκκινο χρώμα, και γράφοντας πως:
«Οι παίκτες, αναλαμβάνουμε την ευθύνη όσων συμβαίνουν εντός αγωνιστικών χώρων. Έτσι και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Επίσης, όταν μιλάς για παίκτες, είναι σωστό να αναφέρεις ονόματα, διαφορετικά τους λερώνεις όλους και δίνεις τροφή σε ψευδή δημοσιεύματα.»

Με λίγα λόγια, ο Messi κατηγόρησε ευθέως τον Abidal πως πετά λάσπη στον ανεμιστήρα και δίνει πάτημα σε κακεντρεχή δημοσιεύματα που τον θέλουν να κάνει αυτός κουμάντο στην ομάδα.

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τι επακολούθησε από χθες το βράδυ. Όλες οι αθλητικές εφημερίδες στην Ισπανία έχουν σήμερα πρωτοσέλιδο τον Messi και τον Abidal και ο παγκόσμιος αθλητικός Τύπος ακολουθεί κατά πόδας. Ο πρόεδρος Bartomeu που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για επαγγελματικούς λόγους, επιστρέφει εσπευσμένα στη Βαρκελώνη για να συναντηθεί το απόγευμα με τον Abidal, με τον οποίο είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Messi, τοποθετείται σπάνια δημοσίως. Από τότε που είναι πρώτος αρχηγός ωστόσο, δεν διστάζει να βγαίνει μπροστά, τόσο αναλαμβάνοντας ευθύνες, όπως συνέβη πέρυσι μετά τον αποκλεισμό από την Liverpool, όσο και προστατεύοντας τους συμπαίκτες του, όπως συνέβη χθες. Ακόμη κι αν ο τρόπος -δηλαδή μέσω socials- δεν αρέσει σε κανέναν, δύσκολα μπορείς να του το χρεώσεις. Ακούει, διαβάζει ανυπόστατα δημοσιεύματα που τον αφορούν, ε, δεν είναι δυνατόν να τα ανέχεται και όταν έρχονται από επίσημα χείλη του συλλόγου.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι περίπλοκη και δύσκολα μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις. Είναι αλήθεια πως το συμβόλαιο του Messi εκπνέει το καλοκαίρι του 2021, όταν δηλαδή είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για την προεδρία του συλλόγου. Με ποια διοίκηση διαπραγματεύεται όμως την ανανέωση του; Με εκείνη που αδυνατεί να προστατέψει τους παίκτες και επιπρόσθετα τους αφήνει έκθετους σε κάθε είδους κριτική;

Στον σύλλογο, υπάρχουν σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα, που έχουν ανιχνευθεί ήδη από την αρχή της σεζόν. Στη διοίκηση δεν υπάρχει καμία ομοιογένεια. Σχεδόν τα μισά μέλη του ΔΣ, είναι απογοητευμένα από τους χειρισμούς του Bartomeu. Οι σχέσεις αρκετών, είναι πλέον καθαρά τυπικές, κάτι που καθιστά περίπλοκη οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στην ομάδα. Επιπλέον, η σύνδεση με το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει χαθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Πολλοί μιλάνε για σχέσεις «Ρώμης και Βατικανού». Αρκεί κανείς να θυμηθεί τις on camera δηλώσεις του Pique, όταν προ λίγων μηνών είχε τονίσει πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι, παίκτες και διοίκηση, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ομαλά.»

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα αποδυτήρια. Υπάρχουν παίκτες που είχαν προσεγγίσει, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω των αντιπροσώπων τους, μέλη της διοίκησης, κάνοντας παράπονα για τον Valverde, υπάρχουν και εκείνοι που ενοχλήθηκαν από το γεγονός και τους καταλογίζουν την απομάκρυνση του. Όλοι αυτοί μαζί, καλούνται τώρα να υπηρετήσουν τις ιδέες ενός νέου προπονητή.

Είναι δεδομένο, πως ο Abidal είναι η αφορμή. Πως αν μπορούσε να καταλάβει εγκαίρως τον σεισμό που θα προκαλούσαν οι δηλώσεις του, δεν θα τις έκανε ποτέ. Εξάλλου στην ίδια συνέντευξη, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Messi, τονίζοντας πως είναι χρέος της ομάδας να τον πλαισιώνει με άξιους συμπαίκτες.

Ο Abidal έχει συνδέσει το όνομα του με την Barcelona, μέσω της υπέροχης προσωπικής του ιστορίας. Αυτό δεν αμφισβητείται. Το γεγονός δε, πως στις εκλογές του 2015, ήταν υποψήφιος με το σχήμα του Joan Laporta και μετέπειτα ανέλαβε καθήκοντα υπό την διοίκηση Bartomeu, δεν είναι κολάσιμο, παρόλο που προσωπικά με ενόχλησε.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχτώ, ήταν ο -σχεδόν επιθετικός- τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε χθες, στην ίδια επίμαχη συνέντευξη, στον Xavi. Υπήρχαν χίλιοι τρόποι για να απαντήσει στην ερώτηση που αφορούσε στο αν πράγματι η Barcelona τον προσέγγισε και αυτός διάλεξε τον χειρότερο. «Αν ο Xavi δέχθηκε πρόταση από εμάς, να βγει να το πει. Εγώ μιλάω καθαρά ποδοσφαιρικά, δεν κάνω πολιτική. Πολλά από αυτά που βγήκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.» Δημόσιο ξεκατίνιασμα είχαμε να βιώσουμε από την αποχώρηση του Guardiola, το 2012. Συμβαίνει ξανά. Με την ίδια διοίκηση.

Η ενόχληση μου είναι διπλή, γιατί εκτός του ότι αποκρύπτει τα γεγονότα (ο Xavi δέχθηκε πρόταση να αναλάβει, αυτό είναι διασταυρωμένο), ο Abidal ξέχασε πως απευθύνθηκε προσβλητικά και δημόσια στον άνθρωπο που μαζί με τον Puyol, του έκαναν την τιμή να σηκώσει πρώτος το τρόπαιο του Champions League, στο Wembley το 2011.

Η Barça, στην παρούσα φάση φαίνεται πως βρίσκεται μεταξύ Ρώμης και Βατικανού, και ο δρόμος, δεν είναι απίθανο να περνάει μέσω της λεωφόρου των πρόωρων εκλογών. Μέχρι να δούμε άσπρο καπνό, τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο χειρότερα.

Υ.Γ. Αν ο Bartomeu, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του, απολύσει τον Eric Abidal απόψε, το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι να στοχοποιήσει ακόμη περισσότερο τον Messi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου