18 Φεβρουαρίου 2020

Barça gate



Η χθεσινή αποκάλυψη του Cadena Ser, για την εταιρεία (I3 Venture) που φέρεται να προσέλαβε η διοίκηση του Bartomeu το 2017, με σκοπό να ενισχύσει την εικόνα της στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα σε εμβληματικούς προπονητές, παίκτες, ακόμη και συζύγους παικτών της Barcelona, είναι ικανή να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τον σύλλογο. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που πλέον φαντάζει πιθανό σενάριο.

Αυτό που δεν μπορεί να προκαλέσει το  «Barçagate», όπως ήδη ονομάστηκε από τον Τύπο το εν λόγω σκάνδαλο, είναι έκπληξη σε όσους ασχολούνται με στοιχειώδη σοβαρότητα, με την καθημερινότητα του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

Ουδείς δικαιούται να λέει πως «έπεσε από τα σύννεφα». Τα δείγματα που έχει δώσει η παρούσα διοίκηση, δεν είναι απλώς πολλά. Είναι φρικτά. Φαίνεται όμως πως ο κόσμος ξεχνά εύκολα. Ή ενδιαφέρεται μόνο για τίτλους. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Μιλάμε για τους ανθρώπους που κρύφτηκαν πίσω από το όνομα του συλλόγου, οδηγώντας τον για πρώτη φορά στην ιστορία του σε καταδίκη από ισπανικό δικαστήριο, το 2016, για δύο φορολογικά αδικήματα στην υπόθεση Neymar. Θυμίζω πως η Barcelona πλήρωσε τότε €5.000.000 στο υπουργείο οικονομικών της Ισπανίας, ενώ τόσο ο Sandro Rosell για τον οποίο ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7 ετών, όσο και ο Josep Maria Bartomeu είχαν απαλλαχθεί ΟΛΩΝ των κατηγοριών. (Η φυλάκιση του Rosell ακολούθησε μετέπειτα και αφορούσε άλλο ζήτημα.)

Μιλάμε για τη διοίκηση που επέλεξε να παίξει η ομάδα κεκλεισμένων των θυρών αγώνα πρωταθλήματος, την ώρα που ο κόσμος στη Βαρκελώνη έτρωγε ξύλο από δυνάμεις καταστολής, την 1η Οκτώβρη του 2017, ημέρα που είχε καθοριστεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας και κατέληξε να γίνει ημέρα ντροπής για τη Barcelona.

Μιλάμε για τη διοίκηση που επιχείρησε να αλλάξει μέχρι και το έμβλημα του συλλόγου, στην τακτική συνέλευση των μελών, στις 20 Οκτώβρη του 2018.

Έχουν συμβεί τόσα πολλά, που δεν ξέρει κανείς από πού να το πιάσει: Guardiola, Messi, Neymar, Masia, FIFA, Qatar, η λίστα είναι ατελείωτη.

O Bartomeu είναι ο δελφίνος του Rosell, τον οποίο μέχρι και πρόσφατα στήριζε δημόσια. Ποιόν; Τον άνθρωπο που οδήγησε τον Cruyff στα γραφεία του συλλόγου το καλοκαίρι του 2010, για να επιστρέψει το μετάλλιο τιμής που του είχε απονείμει η Barcelona, γιατί σύμφωνα με τον Rosell «δεν προέβλεπε τέτοιον τίτλο το καταστατικό.»

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Bartomeu αποχωρεί από το προπονητικό κέντρο της Barcelona. Έφτασε εκεί αργά το απόγευμα, για να καθησυχάσει τους παίκτες, να μιλήσει με τους αρχηγούς και να τους δώσει εγγυήσεις (;) πως η διοίκηση του, δεν έβαζε τρικλοποδιές και δεν διέδιδε ψευδή και αισχρά δημοσιεύματα, για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της. Εκεί έχει φτάσει η Barcelona… Οπλιστείτε με υπομονή. Γιατί έχει κι άλλο…

Υ.Γ.1 Πόσο οξύμωρη μοιάζει η φωτογραφία με την οποία συνοδεύω το άρθρο: Ο Bartomeu με φόντο το μότο «mes que un club»…
Υ.Γ.2 Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε πως θα είμαι εδώ, για να καταγράψω με σοβαρότητα, όλες τις εξελίξεις. Με νηφαλιότητα και χωρίς υπερβολές. Όπως επιτάσσει η αρθρογραφική διαδρομή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου