16 Απριλίου 2011

Ο πόλεμος των 18 ημερών


Από αύριο και μέχρι της 3 Μαϊου, οι φίλοι του ποδοσφαίρου και ειδικότερα της Primera Division, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον. Τι είναι αυτό; Τέσσερις αναμετρήσεις, τέσσερις τιτανομαχίες καλύτερα, μεταξύ των δύο κορυφαίων Ισπανο- Καταλανικών ομάδων.

Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης θα αναμετρηθούν αρχικά αύριο στο Bernabeu για το πρωτάθλημα Ισπανίας, στις 20 Απριλίου στο Mestalla για τον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας (Copa Del Rey), στις 27 Απριλίου ξανά στο Bernabeu για τον 1ο ημιτελικό του Champions League και τέλος οι... εχθροπραξίες θα ολοκληρωθούν στις 3 Μαϊου στο Camp Nou με τον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, για τις επόμενες 18 ημέρες η Ισπανία θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μόνο τον αυριανό αγώνα, οι εκτιμήσεις λένε ότι θα τον παρακολουθήσουν πάνω από 400 εκατομμύρια τηλεθεατές. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, όταν θα ολοκληρωθεί η τετράδα των αγώνων, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν παρακολουθήσει τις προσπάθειες της παρέας του Messi από την μια και του Cristiano Ronaldo, από την άλλη πλευρά.
Θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ανάλυση της σημασίας αυτών των 4 αναμετρήσεων, καθώς το να αναλωθούμε στις διαφορές και στα όσα χωρίζουν αυτά τα 2 τεράστια club, εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, είναι πάνω κάτω γνωστά και πάντως όχι της παρούσης για να αναλυθούν. Τα δεδομένα λοιπόν έχουν ως εξής. Barca και Real φέτος έχουν ήδη αναμετρηθεί μία φορά (τον περασμένο Νοέμβριο για το πρωτάθλημα) στην έδρα των Καταλανών, εκεί όπου η παρέα του Messi θριάμβευσε με το εκκωφαντικό 5-0. Έκτοτε η Barcelona συνέχισε αήττητη την πορεία της στο πρωτάθλημα, όπου 7 αγωνιστικές πριν την λήξη του, είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς έχει αποσπαστεί 8 βαθμούς από τους Μαδριλένους. Στην Real, η ήττα εκείνη κόστισε αρκετά στην αυτοπεποίθηση της ομάδας, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Παρόλα αυτά, στο Champions League η ομάδα του Mourinho έφτασε (και μάλιστα αήττητη) μετά πολλά χρόνια στα ημιτελικά του θεσμού όπου περιμένει πλέον τους Καταλανούς, έτοιμη να πάρει γλυκιά εκδίκηση. Εκδίκηση όμως θα επιζητήσει και η Barca, καθώς απέναντι της θα βρει τον άνθρωπο που πέρυσι έκοψε τον δρόμο της για τον τελικό του Champions League, αποκλείοντας την στον ημιτελικό ως προπονητής τότε, της Inter.
Αν ο Πορτογάλος καταφέρει να πετάξει εκτός τελικού για 2η συνεχόμενη χρονιά τους Καταλανούς, που παίζουν κατά κοινή ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, θα πρόκειται για γεγονός που θα κάτσει σίγουρα βαρύ και ασήκωτο στους απανταχού φίλους τους και ειδικά στον προπονητή των blaugrana, τον Pep Guardiola, που σίγουρα (όσο και αν δεν το παραδέχεται) έχει ειδικούς λόγους να θέλει να βρεθεί με την Barca στον τελικό που θα γίνει στο  στάδιο Wembley της Αγγλίας, καθώς εκεί πριν από 19 χρόνια, το 1992, πανηγύρισε, ως παίκτης της τότε, την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης.

Πριν οι δυο ομάδες διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ευρώπη θα προηγηθεί ο τελικός κυπέλλου Ισπανίας. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι το κύπελλο δεν είναι και τόσο σημαντικό σε σχέση με το πρωτάθλημα και το Champions League, ακούστε αυτό: Σε δημοσκόπηση που έγινε στο επίσημο site του FCBarcelona, το 49% των ερωτηθέντων ψήφισε ως πιο σημαντικό γεγονός του Απριλίου, τον τελικό του κυπέλλου, πάνω και από την πρόκριση της Barca στους ημιτελικούς του Champions League

Η αρχή, όπως είπαμε και στην εισαγωγή, θα γίνει αύριο με τον αγώνα για το πρωτάθλημα μεταξύ των 2 ομάδων στο Bernabeu. Η λογική λέει ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι η λιγότερο σημαντική από τις 4, καθώς το πρωτάθλημα μάλλον έχει κριθεί. Ποιος όμως από τους δύο, θα ήθελε να ξεκινήσει αυτό τον “πόλεμο των 18 ημερών” χάνοντας την πρώτη μάχη, ειδικά αν αυτή συνοδευτεί και με ένα βαρύ σκορ;

Ο Johan Cruyff, εμβληματική μορφή για την Barcelona, δήλωσε πως οι Καταλανοί δεν θα πρέπει να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στον αυριανό αγώνα, καθώς δεν κρίνει, κατά την γνώμη του Ολλανδού, τίποτα. Ο Luis Figo, επικηρυγμένος πλέον στην Βαρκελώνη και αγαπητός στην Μαδρίτη, σε ερώτηση Μαδριλένου δημοσιογράφου για το πώς πρέπει να παίξει η Real για να νικήσει την Barca, απάντησε χαμογελώντας: «Εξαρτάται από το πόσο θα μας αφήσει η Barcelona να παίξουμε!»

Ο Jose Mourinho άρχισε τα γνωστά του πλέον, εκνευριστικά παιχνίδια του μυαλού, δηλώνοντας πως «το κλειδί για να κερδίσεις την Barcelona, είναι να τελειώσεις τον αγώνα με 11 παίκτες». Ξέρει πάντως πολύ καλά, ότι την δεδομένη χρονική περίοδο, το κλειδί  για να κερδίσει την Barca είναι να καταστρέψει το παιχνίδι της και όχι να κυριαρχήσει η δική του ομάδα με τον τρόπο παιχνιδιού της. Το έκανε πέρυσι με την Inter, θα το επιχειρήσει και φέτος με την Real.

Την ίδια ώρα, ο Pep Guardiola τηρεί την, ίδια πάντα, αξιοπρεπή του στάση, που επιτάσσει να αναφέρεται μόνο στην δική του ομάδα, χωρίς να ασχολείται με τον αντίπαλο. Αυτή άλλωστε είναι και η γενικότερη φιλοσοφία (όχι πάντα αποτελεσματική, σίγουρα όμως γοητευτική) του συλλόγου. Μοναδική παραφωνία των παραπάνω, οι εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Sandro Rosell (αναφέρθηκε στην πεντάρα του 1ου γύρου). Κάποιος ας του θυμίσει σε ποια ομάδα είναι πρόεδρος.

Έχει πάντως ο Guardiola σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς η απουσία του εμβληματικού αρχηγού Carles Puyol (λείπει από τον Ιανουάριο, χάνει σίγουρα τον αυριανό αγώνα, πιθανόν και τον τελικό κυπέλλου, ίσως  προλάβει τους ημιτελικούς του Champions League ) καθώς και του  φορμαρισμένου φέτος Eric Abidal (χάνει όλη την χρονιά, λόγω του προβλήματος στο συκώτι του) αφήνει τους Καταλανούς με πειραματική άμυνα, ευάλωτη στις αντεπιθέσεις των ταχύτατων Ronaldo – Di Maria και Marcelo.

Ο “πόλεμος των 18 ημερών” ξεκινάει αύριο λοιπόν. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε. Τις ημέρες της ανακωχής (αυτές που θα μεσολαβούν μεταξύ των αγώνων) θα τα λέμε ξανά, επιχειρώντας να σχολιάζουμε την έκβαση των μαχών. Για όσους  νομίζουν ότι οι αναμετρήσεις της Barca με την Μαδρίτη (έτσι την αποκαλούν οι Ισπανοί)  δεν είναι μάχες, αλλά πρόκειται απλά για ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα ήθελα ευγενικά να τους επισημάνω ότι κάνουν λάθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου