18 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Θέατρο Των Ονείρων Το Χρήμα Φέρνει Ευτυχία;


Η αγωνιστική περίοδος 2010-11, μόνο αποτυχημένη δεν ήταν για την Manchester United. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας για 19η φορά στην ιστορία της, (ξεπερνώντας σε κατακτήσεις την Liverpool) και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League. Το πιο σημαντικό όμως για τους κόκκινους διαβόλους, ήταν η ανάδειξη τους ως η πιο επικερδής ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο για το 2010! Το κλίμα λοιπόν στις τάξεις των φίλων της ομάδας, θα έπρεπε να είναι τέλειο. Είναι όμως; Ας δούμε λίγο πως έχει η ιστορία..


Οι οικονομικοί διευθυντές της United, ανακοίνωσαν πως ο σύλλογος την περίοδο 2010-11, παρουσίασε αύξηση κερδών της τάξεως του 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, (κάπου 380 εκ.€ δηλαδή) την μεγαλύτερη που παρουσίασε ποτέ αγγλικός σύλλογος! Η εξήγηση του κέρδους είναι σχετικά απλή. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός πρωταθλήματος όπως του αγγλικού που, θυμίζω, μεταδίδεται σε 212 χώρες παγκοσμίως, είναι υψηλά. Και για τους διάβολους με την μεγάλη τους δημοτικότητα, ακόμη υψηλότερα.  Σύμφωνα δε, με έρευνα που διεξήγαγε εταιρεία για λογαριασμό της Man Utd, οι οπαδοί της σε όλο τον κόσμο, υπολογίστηκαν περίπου σε 330 εκατομμύρια ψυχές!

Ακόμη και αν θελήσουμε να αμφισβητήσουμε το νούμερο αυτό, αυτά που ΔΕΝ αμφισβητούνται, είναι τα νούμερα που δίνει η εταιρεία ένδυσης Nike (χορηγός αθλητικού υλικού ) και τα οποία λένε ότι η Man Utd, πουλάει αυτή την στιγμή (2011) τις περισσότερες φανέλες παγκοσμίως (μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης) ενώ αυτές που φέρουν το όνομα του Rooney (αστέρι της ομάδας) είναι Νο1 σε πωλήσεις στο νησί. Η ασφαλιστική εταιρεία AIG που ήταν χορηγός στη φανέλα της Man Utd αντικαταστάθηκε (2010) από την επίσης ασφαλιστική AON, αποφέροντας 23 εκ.€ ετησίως στα ταμεία του συλλόγου (6 εκ. περισσότερα από την προηγούμενη συμφωνία), όσα περίπου εισπράττουν και οι Liverpool και Man City, μένοντας πίσω μόνο από τις Barcelona (Quatar Foundation) και Bayern Munich(Deutche Telecom).

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα έσοδα δεν περιορίζονται στην κύρια χορηγία της φανέλας, αφού η αμερικανική DHL, προσφέρει 10 εκ.€ ετησίως για να διαφημίζεται στις στολές προπόνησης των πρωταθλητών Αγγλίας και μάλιστα μόνο για τις εντός συνόρων υποχρεώσεις της ομάδας! Προσθέστε και τα σχεδόν 15 εκ.ευρώ που προσφέρουν ως δευτερεύοντες χορηγοί οι Betfair, Thomas Cook, Turkish Airlines, Airtel, Epson, Audi και Singha Beer και θα καταλάβετε για τι νούμερα μιλάμε.

Όσον αφορά το γήπεδο, το Old Trafford ή αλλιώς “Θέατρο Των Ονείρων” (έδρα της Man Utd) με χωρητικότητα 76.000 ανθρώπων (16.000 περισσότερους από το 2ο μεγαλύτερο, ομάδας στο νησί, που είναι το Emirates της Arsenal), παρουσιάζει τον 3ο υψηλότερο αριθμό μέσου όρου θεατών στην Ευρώπη με 75.000, πίσω μόνο από Barcelona και Dortmund. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι τα φθηνά εισιτήρια διαρκείας της Utd  είναι φθηνότερα από αυτά των Arsenal-Liverpool-Chelsea-Tottenham!

Στο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με την UEFA η οποία θα τιμωρεί στο κοντινό μέλλον ομάδες που θα έχουν περισσότερα έξοδα από ότι έσοδα, η Man Utd επίσης δεν έχει πρόβλημα, αφού οι μισθοί των παικτών της δεν ξεπερνούν το 46% του κύκλου εργασιών της ομάδας (το όριο της UEFA είναι 70%) την ώρα που οι μισθοί που ξοδεύει ετησίως η συμπολίτισσα Man City φτάνουν το 107%! Ακόμα και η ιταλική Milan, εκταμιεύει παραπάνω χρήματα ετησίως για μισθούς παικτών (κάπου 150 εκ.ευρώ), από την ομάδα του Sir Alex. Ωραία όλα αυτά λοιπόν θα πει κάποιος, οπότε που είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα λοιπόν της United και των οπαδών της έχει όνομα και λέγεται “αδερφοί Glazers.“ Πρόκειται για τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της ομάδας, οι οποίοι για την αγορά του συλλόγου (το 2005) κατέβαλαν 910 εκ.€, με μια μικρή λεπτομέρεια όμως.. Από την τσέπη τους έβγαλαν 300 εκ.ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, το εξασφάλισαν με δάνεια από τράπεζες, η αποπληρωμή των οποίων γίνεται μέσω της ίδιας της ομάδας! Με απλά λόγια, την ώρα που π.χ. η Chelsea και η Man City πληρώνουν μεν δάνεια σε τράπεζες, αλλά για να αγοράζουν παίκτες ή για να χτίσουν γήπεδο (όπως έκανε η  Arsenal με το Emirates)  η United πληρώνει δάνεια για να μπορεί να έχει ιδιοκτήτες τους Glazers! Ακούγεται απίστευτο είναι όμως απολύτως αληθινό. Όλη η εξαιρετική οικονομική πολιτική των κόκκινων διαβόλων λοιπόν, δεν έχει στην ουσία αντίκρισμα, αφού τα κέρδη της ομάδας χρησιμοποιούνται για να ξεπληρώνουν οι Αμερικανοί τα δικά τους, προσωπικά δάνεια!

Η Man Utd είναι κοντά στην επίτευξη μιας ακόμη εντυπωσιακής οικονομικής συμφωνίας, καθώς επίκειται  ανανέωση της συνεργασίας της, με την αθλητική εταιρεία ένδυσης Nike, για ένα ποσό πραγματικά τρομακτικό (ακούγεται πως θα φτάσει τα 400 εκ.€ για τα επόμενα 7 χρόνια), όμως οι προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον για τους πρωταθλητές Αγγλίας, θα είναι πολλές και ίσως εξίσου τρομακτικές. Τα συμβόλαια σημαντικών παικτών, όπως οι Vidic – Nani – Valencia – Park, θα πρέπει να ανανεωθούν μέσα στο 2012 (πράγμα που σημαίνει παραπάνω έξοδα) και το κατά πόσο θα καταφέρουν οι κόκκινοι διάβολοι να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε υψηλό επίπεδο, συνεχίζοντας και μελλοντικά να μην επενδύουν σημαντικά ποσά στην μεταγραφική αγορά, είναι ένα θέμα που την εξέλιξη του, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε. Είναι πάντως φανερό, πως  όσο υπάρχουν οι Glazers, στο “Θέατρο των Ονείρων” ούτε οι επιτυχίες της ομάδας, ούτε και τα οικονομικά πρωτεία της ομάδας, δεν θα  φέρνουν την ευτυχία στους απαιτητικούς φίλους της Manchester United. 

Υ.Γ. Αρωγός μου, στη συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων που παραθέτω στο άρθρο, στάθηκε για άλλη μια φορά το εξαιρετικό, οικονομικού ενδιαφέροντος blog, Swiss Ramble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου