Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Μια φωτογραφία, δύο αποβολές


Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Johan Cruyff στην οποία απεικονίζεται ο αείμνηστος Ολλανδός να διαφωνεί με την αστυνομία του Franco η οποία προσπαθεί να τον οδηγήσει εκτός αγωνιστικού χώρου στο Rosaleda, έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο ποδόσφαιρο, ωστόσο λίγοι ξέρουν την ιστορία της και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι για τον ίδιο τον Cruyff μια άλλη αποβολή του, ξανά απέναντι στην Malaga, του είχε στοιχίσει περισσότερο.

Η πασίγνωστη φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1975. Η Barcelona που την προηγούμενη σεζόν είχε στεφθεί πρωταθλήτρια μετά από 14 χρόνια ανομβρίας, έπαιζε στο Rosaleda με τη Malaga. Το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων ήρθε από εμφανή θέση offside αλλά ο διαιτητής έδειξε σέντρα. Ο Cruyff εξοργισμένος διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή ο οποίος τον απέβαλε και όταν ο Ολλανδός αρνήθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο Rhinus Mihels απείλησε ότι θα πάρει την ομάδα στα αποδυτήρια, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερης τιμωρίας, οι Καταλανοί παρέμειναν στο γήπεδο, χάνοντας τελικά με 3-2.

Δυο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 1977 η Barcelona παίζει με την Malaga στο Camp Nou. O Johan Cruyff (που ήταν και αρχηγός) διαμαρτύρεται για μια σειρά αποφάσεων του διαιτητή, μεταξύ των οποίων και ένα γκολ των φιλοξενούμενων που σημειώθηκε με χέρι. Αποβάλλεται εν μέσω γενικού χαμού και ενώ ο κόσμος πετάει καθίσματα στο γήπεδο.

Μπροστά στην πειθαρχική επιτροπή που συνεδριάζει λίγες ημέρες μετά στη Μαδρίτη, ο διαιτητής ισχυρίζεται ότι ο Cruyff τον έβρισε. Είναι ο λόγος του απέναντι στον λόγο του αρχηγού της Barcelona ο οποίος αρνείται με σθένος τις κατηγορίες. Μάταια. Τιμωρείται με 3 αγωνιστικές αποκλεισμό. Στην τελευταία εκ των τριών, η Barcelona θα αντιμετώπιζε την Atletico της Μαδρίτης, βασική ανταγωνίστρια για τον τίτλο εκείνη της περιόδου.

Οι blaugrana με τον Cruyff τιμωρημένο χάνουν από Salamanca και Athletic Bilbao και φέρνουν ισοπαλία με την Atletico.

Για τον Cruyff, εκείνη η τιμωρία του, ήταν μια καθαρή απόδειξη του πόσο πολύ επηρέαζε η πολιτική το ποδόσφαιρο στην Ισπανία. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του:

«Το 1977 ήμουν στην καλύτερη φόρμα της καριέρας μου, αλλά μας λήστεψαν. Ποτέ μου δεν έβρισα σε γήπεδο, ποτέ μου δεν ξεστόμισα την φράση που μου καταλόγισε ο διαιτητής. Πάντα όταν οι σφυγμοί είναι υψηλοί, λες πράγματα που δεν είναι ευγενικά, αλλά ποτέ μου δεν είχα προσβάλει με χαρακτηρισμούς αντιπάλους και διαιτητές. Μετά από εκείνη την τιμωρία μου, το πρωτάθλημα για εμάς είχε τελειώσει. Ακόμη και σήμερα εκείνη η αποβολή μου είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο επηρέαζε η πολιτική το ποδόσφαιρο στο ισπανικό πρωτάθλημα εκείνα τα χρόνια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου