15 Απριλίου 2019

Ημέρα σταθμός για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αργεντινή


Η 12η Απριλίου 2019, πέρασε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών της Αργεντινής. Σε μία χώρα όπου το άθλημα αντιμετωπίζεται με τρομερή προκατάληψη, η San Lorenzo de Almagro, έγινε ο πρώτος σύλλογος που ανακοίνωσε την υπογραφή 15 επαγγελματικών συμβολαίων με ποδοσφαιρίστριες που ανήκουν στο δυναμικό του, ταυτόχρονα με την μεταγραφή της Macarena Sanchez.

Από τα 15 συμβόλαια, τα 8 θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από την San Lorenzo και το κόστος των υπολοίπων θα καλυφθεί από την Ομοσπονδία, η οποία στο μεταξύ ανακοίνωσε πως θα επιχορηγεί μηνιαίως με 3.000€, οποιοδήποτε σύλλογο υπογράφει τουλάχιστον οκτώ επαγγελματικά συμβόλαια, με αθλήτριες του. O πρόεδρος της AFA, Claudio Tapia, ανακοίνωσε μάλιστα και την δημιουργία της πρώτης γυναικείας επαγγελματικής κατηγορίας, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο.

Η 27χρονη Macarena Sanchez, είχε στο μεταξύ αποχωρήσει από την UAI Urquiza, καθώς αγωνιζόταν στον εν λόγω σύλλογο χωρίς να πληρώνεται, επί 7 διαδοχικές σεζόν! Η Sanchez προχώρησε σε μηνύσεις, τόσο κατά της πρώην ομάδας της, όσο και κατά της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Και είχε σοβαρούς λόγους για να το πράξει.

Η UAI Urquiza, παρόλο που αποτελεί βασικό τροφοδότη της  εθνικής ομάδας γυναικών (που στο μεταξύ έχει προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο του 2019) δεν πληρώνει τις παίκτριες της, ενώ άλλοι σύλλογοι χρεώνουν ακόμη και με συνδρομή τις αθλήτριες, χωρίς να καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες σε αθλητική ένδυση και σίτιση. Η δε ιατρική κάλυψη, που απαιτείται λόγω των τραυματισμών, που προκύπτουν προϊόντος της αγωνιστικής περιόδου, είναι έννοια ανύπαρκτη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου οι άνδρες πληρώνονται ακόμη και για να παίζουν με τις εθνικές τους ομάδες, την ώρα που οι γυναίκες πρέπει να βάζουν από το υστέρημα τους για να φορούν το εθνόσημο, η κίνηση της San Lorenzo μπορεί να θεωρηθεί προπομπός θετικών εξελίξεων για το ποδόσφαιρο γυναικών στη Λατινική Αμερική, η οποία μας έχει προσφέρει ήδη σπουδαίες ποδοσφαιρίστριες, που ούτε κατά διάνοια δεν απολαμβάνουν τα προνόμια των ανδρών συναδέλφων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου