05 Απριλίου 2019

Ηλεκτρονική ψηφοφορία


Ο Victor Font, που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του FC Barcelona στις προγραμματισμένες για το 2021 εκλογές, με το σχήμα “Sí al futur” (ναι, στο μέλλον) παρουσίασε στις 28 Μαρτίου, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σε πανεπιστήμιο της Καταλωνίας, ένα από τα «βαριά» χαρτιά του. Την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, για τα μέλη του συλλόγου.

Ο νομικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα αθλητισμού της Καταλωνίας, Pere Vilà, εξήγησε ότι η επικείμενη νομοθεσία δεν θα επιφέρει περιορισμούς στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται η ισότητα, η ελευθερία, η ιδιωτικότητα των ψηφοφόρων και η διαφάνεια στη διαδικασία. Ο Vilà δήλωσε αισιόδοξος για τη μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι αν επιτευχθεί συναίνεση από όλους τους φορείς του αθλητισμού, το σχετικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2019.

Στο σεμινάριο συμμετείχε και ο Pere Vallès, πρόεδρος της Scytl, μιας εταιρείας που ασχολείται με την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παγκοσμίως, σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς. Ο Vallès ανέλυσε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα: Μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Είναι ασφαλής και αξιόπιστη. Αυξάνει τη συμμετοχή. Εγγυάται την ιδιωτικότητα του εκλογέα και προστατεύεται από οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Ο Victor Font, ζήτησε επισήμως συνάντηση με τον πρόεδρο της Barça, Josep Maria Bartomeu, για να του επιδώσει το λογισμικό που απαιτείται για την διεκπαιρέωση της διαδικασίας. «Όλα είναι έτοιμα. Ο συνδυασμός μου, έχει στα χέρια του την τεχνογνωσία που απαιτείται, για να γίνει πράξη η δυνατότητα όλων των μελών να ψηφίσουν. Είναι πλέον απόφαση του κυρίου Bartomeu, αν θέλει το λογισμικό αυτό να αποτελέσει κομμάτι της δικής του κληρονομιάς στον σύλλογο, ή αν θα αφήσει να το κάνουμε πράξη εμείς» είπε ο Font, μιλώντας στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

«Δεν έχει νόημα, ένας σύλλογος όπως η Barça, που ανήκει σε 140.000 μέλη και συνδέεται διαχρονικά με δημοκρατικές πρακτικές, να μην λαμβάνει υπόψη την γνώμη τους, με μόνη εξαίρεση τις εκλογές που διεξάγονται κάθε έξι χρόνια και την ετήσια συνέλευση των μελών και αντιπροσώπων. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως 75.000 μέλη ζουν στη Καταλωνία αλλά όχι στη Βαρκελώνη και ακόμη 11.000 μέλη βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η πρόταση μας είναι, να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε διάφορους τομείς: Στις εκλογές για την προεδρία, στη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών από τους υποψηφίους, στη μεταρρύθμιση της ετήσιας συνέλευσης των μελών (ώστε να γίνει προσβάσιμη σε όλα τα μέλη), αλλά και στη συλλογή των απόψεων τους, για συμβολικά ζητήματα, όπως είναι ο σχεδιασμός της φανέλας ή η τροποποίηση του σήματος του club. Η δέσμευση μας στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δεν σημαίνει φυσικά ότι το διοικητικό συμβούλιο που θα συγκροτήσουμε, θα αποποιηθεί των ευθυνών του, αλλά ότι θα λαμβάνει υπόψη του, τη γνώμη των μελών, η οποία μερικές φορές θα πρέπει να είναι δεσμευτική, προτού προβούμε σε ορισμένες αποφάσεις».

Στην εκδήλωση, παρόλο που υπήρξε σχετική πρόσκληση, δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της υπάρχουσας διοίκησης. Να σημειώσουμε τέλος, πως για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψήφος, θα πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση και στο καταστατικό του συλλόγου.

1 σχόλιο: