10 Απριλίου 2019

Μια συγνώμη στον Marcelino


Στο εξωτερικό, οι σύλλογοι δεν συνηθίζουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, όταν οπαδοί τους προβαίνουν σε ενέργειες που προσβάλλουν τις ανθρώπινες αξίες. Στην πλειοψηφία τους, τις καταδικάζουν και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να διαχωρίσουν τη θέση τους και να προστατέψουν το κύρος τους. Το είδαμε να συμβαίνει ακόμη μια φορά, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη La Liga.

Στα πλαίσια της 31ης αγωνιστικής της LaLiga, η Valencia αγωνιζόταν στη Μαδρίτη με την Rayo Vallecano. Λίγο πριν την έναρξη -αλλά και κατά την διάρκεια- του αγώνα, πίσω από τον πάγκο των «νυχτερίδων» καθόταν 2-3 οπαδοί της Rayo, οι οποίοι δεν σταματούσαν να βρίζουν και να προσβάλουν τον Marcelino, προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας.

Ο Marcelino, το 2017 είχε εμπλακεί σε ατύχημα με το αυτοκίνητο του, ταξιδεύοντας στις Αστούριες μαζί με τη γυναίκα και τη μητέρα του. Οι απαράδεκτοι οπαδοί της Rayo λοιπόν, του φώναζαν πως έπρεπε να πεθάνει τότε, μαζί με πολλά άλλα, ανάξια λόγου, επίθετα. Για κακή τους τύχη όμως, τους έπιασαν οι κάμερες που κάλυπταν τον αγώνα και κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες για την εύρεση τους.

Η Rayo Vallecano, επίσης δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Η Rayo Vallecano της Μαδρίτης, ανακοινώνει πως, μετά την δημοσιοποίηση, σε πλείστα ΜΜΕ, του συμβάντος που έλαβε χώρα στο γήπεδο μας το περασμένο Σάββατο και αφορά στην προσβλητική συμπεριφορά οπαδών μας, απέναντι στον προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας, Marcelino Garcia Toral, έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες ταυτοποίησης των δραστών ώστε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες τιμωρίας τους.» 

«Θέλουμε να ενημερώσουμε το φίλαθλο κοινό, πως ήδη, ο πρώτος εκ των τριών δραστών, παρουσιάστηκε οικιοθελώς στα γραφεία του συλλόγου και παρέδωσε γραπτή επιστολή, μέσω της οποίας απολογείται για την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Εκτιμούμε την κίνηση του, ωστόσο το Δ/Σ αποφάσισε επιπρόσθετα να ακυρώσει την συνδρομή του ως μέλος της ομάδας αλλά και την είσοδο του στο γήπεδο, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Η Rayo Vallecano συνεχίζει την έρευνα, ώστε να βρεθούν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι αυτής της θλιβερής συμπεριφοράς, καθώς ο σύλλογος μας δεν πρόκειται να δικαιολογήσει, ούτε να υποθάλψει ποτέ τέτοιου είδους ενέργειες βίας.»

Μαζί με την πρώτη ανακοίνωση, ο σύλλογος από τη συνοικία του Βαγιέκας, δημοσιοποίησε και την επιστολή του οπαδού, μαζί με το όνομα του. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, η Rayo ανακοίνωσε πως και ο δεύτερος εκ των τριών οπαδών, παρουσιάστηκε οικιοθελώς στα γραφεία του συλλόγου και παρέδωσε και εκείνος επιστολή με την οποία απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του.

«Δημοσιοποιούμε την επιστολή του δεύτερου οπαδού μας και ανακοινώνουμε πως θα ισχύσουν και γι’ αυτόν οι ποινές που επιβλήθηκαν στον πρώτο, ενώ συνεχίζουμε την αναζήτηση και του τρίτου ενόχου.» κατέληγε η ανακοίνωση.

Το ίδιο απόγευμα, ένας άλλος σύλλογος της La Liga, η Espanyol, πήρε θέση (έστω και καθυστερημένα) για τις φωτογραφίες της Άννα Φρανκ με φανέλα της Barcelona, που άφησαν στο Montilivi οπαδοί της ομάδας, στον αγώνα με τη Girona.

«Η Espanyol καταδικάζει οποιαδήποτε αντισημιτική ενέργεια ή άλλες που προσβάλλουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολιτιστικού και εθνοτικού σεβασμού. Ο σύλλογος μας θα συμμετάσχει στις έρευνες της αστυνομίας που αφορούν στην εύρεση των ενόχων, καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μεμονωμένα άτομα να πληγώνουν το κύρος της ομάδας μας.»

Μια μέρα νωρίτερα, την Δευτέρα το απόγευμα, η Barcelona είχε ανακοινώσει μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, πως ταυτοποίησε και θα μπλοκάρει δια βίου την είσοδο στο Camp Nou, 26 οπαδών της που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με Γάλλους οπαδούς της Lyon, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στα πλαίσια του Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου