12 Ιανουαρίου 2021

Εκλογές ή αναβολή;


 Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία συλλογής υπογραφών για τους προ - υποψηφίους για την προεδρία του FC Barcelona, με την κατάθεση στα γραφεία του συλλόγου, των ψηφοδελτίων που είχαν παραλάβει.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 4 είναι εκείνοι που θα διεκδικήσουν το χρίσμα: Ο Joan Laporta που συγκέντρωσε 10.257 υπογραφές, ο Victor Font με 4.710, ο Toni Freixa με 2.821 και ο Emili Rousaud με 2.501. Εκτός διαδικασίας έμειναν οι Jordi Farre (2.082), Xavier Vilajoana (1.968), Lluis Fernandez (1.177), Pere Riera και Augusti Benedito.

Ο σύλλογος ξεκίνησε ήδη την επίσημη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα των υποψηφίων την προσεχή Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές στις εκλογές παρατηρούνται παρατυπίες. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιο μέλος να έχει υπογράψει υπέρ δύο υποψηφίων, οπότε στην περίπτωση αυτή το ψηφοδέλτιο κρίνεται άκυρο.

Συνυπολογίζοντας πως βάσει καταστατικού οι υπογραφές που απαιτούνται ώστε να είναι κάποιος υποψήφιος είναι 2.257, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως οι Laporta και Font δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει (με μια μικρή επιφύλαξη) και για τον Freixa. Ο μόνος που θα περιμένει με αγωνία την επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου είναι ο Rousaud, καθώς οι 2.501 υπογραφές του, δεν του επιτρέπουν να εφησυχάζει.

Ένα σημαντικό δεδομένο που προέκυψε από τη χθεσινή διαδικασία, είναι το ότι το δίπολο LaportaFont έσπασε. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν πως οι εκλογές θα ήταν υπόθεση των δύο ανδρών, αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως στις κάλπες θα υπάρχουν τα ονόματα τουλάχιστον τριών ίσως και τεσσάρων υποψηφίων.

Η ερώτηση που προκύπτει, είναι ποιο από τα δύο φαβορί ευνοείται από αυτή την εξέλιξη. Κατά την εκτίμηση μου, αυτός είναι ο Laporta καθώς αν οι Freixa και Rousaud έμεναν εκτός, το σύνολο των ψηφοφόρων τους -που σε μεγάλο βαθμό είναι Rosellistas- θα επέλεγε τον Font.

Η προεκλογική εβδομάδα είναι ικανή να ανατρέχει τα προγνωστικά, καθώς θα διεξαχθούν debates μεταξύ των υποψηφίων και πλέον όλα τα χαρτιά θα πέσουν στο τραπέζι. Κανένας δεν θα μπορεί πλέον να κρύβει άσσους στο μανίκι του.

Οι 10.257 υπογραφές του Laporta είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός. Ποτέ ξανά ο πρώην πρόεδρος της Barcelona δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τόσο πολλές. Ούτε το 2003 όταν και εκλέχθηκε πρόεδρος (5.725), ούτε και το 2015 όταν είχε διεκδικήσει ξανά την προεδρία (4.272). Και είναι σίγουρα μια προσωπική του νίκη. Δεν είναι όμως αρκετή για να του επιτρέπει να εφησυχάζει.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος χθες το απόγευμα: «Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του αγώνα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαβορί». Ο Laporta κέρδισε το 2003 έχοντας συγκεντρώσει λιγότερες υπογραφές από τον τότε αντίπαλο του Basat και ξέρει πως ο Font έχει τη δυναμική να κάνει μια αντίστοιχη ανατροπή, στην προεκλογική εβδομάδα που θα αρχίσει επίσημα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021. Θα αρχίσει όμως;

Η κατάσταση με την πανδημία του Covid στην Καταλωνία είναι ικανή να ανατρέψει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών (κοντά στα 59 χρόνια) είναι ένας παράγοντας που προβληματίζει.

Την Παρασκευή που μας έρχεται, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου θα συναντηθούν με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας. Από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθούν τα πάντα. Ο σύλλογος πήρε άδεια για να ολοκληρωθεί η συλλογή υπογραφών, αλλά θα πρέπει να επαναδειοδοτηθεί, για να διεξαχθούν οι εκλογές.

Ταυτόχρονα βάσει του καταστατικού του FC Barcelona το μέγιστο της θητείας της προσωρινής διοίκησης είναι τρεις μήνες. Στις 29 Ιανουαρίου λήγει και αυτό το διάστημα.

O Laporta δήλωσε ξεκάθαρα πως έχουν ληφθεί όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι εκλογές δεν πρέπει να αναβληθούν καθώς κινδυνεύει η σταθερότητα του συλλόγου. Σε παρόμοιους -αν και όχι τόσο κατηγορηματικούς- τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Font, ενώ οι Freixa και Rousaud δεν είναι κατά μιας πιθανής αναβολής.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, όλες οι εξελίξεις τροποποιούνται μέρα με την ημέρα και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η λογική λέει, πως την Παρασκευή θα γνωρίζουμε αν ο σύλλογος μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ή αν η αστάθεια και η ανασφάλεια που προκαλεί η ακυβερνησία στη Barcelona, θα συνεχιστεί κι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου