07 Ιανουαρίου 2021

Τα 50 χρόνια ποδοσφαίρου γυναικών της Barcelona

 

Το Νοέμβριο του 1970, η Inma Cabecerán, μια 18χρονη κοπέλα και τότε φίλη του παίκτη της Barça Pablo García Castany, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του συλλόγου Augustí Montal, με σκοπό τη δημιουργία τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών.

Η ιδρυτική ανακοίνωση έγινε στις 17 Νοέμβρη του 1970. 17 κοπέλες ηλικίας από 18 έως 26 χρόνων συνέθεσαν την ομάδα η οποία με την υποστήριξη του Montal ξεκίνησε προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Antoni Ramallets.

Αρχικά δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το όνομα και τα χρώματα της Barça και έτσι ονομάστηκε Selecció Ciutat de Barcelona. Οι εμφανίσεις της αποτελούνταν από λευκή φανέλα και μπλε σορτς.

Στις 25 Δεκέμβρη του 1970 έδωσε το πρώτο της φιλικό στο Camp Nou, με αντίπαλο την Centelles Sport Union. Ο αγώνας τελείωσε χωρίς γκολ. Οι 60.000 θεατές στις κερκίδες αντιμετώπισαν δυστυχώς το πρωτόγνωρο -για την εποχή- θέαμα με σκεπτικισμό στα όρια της χλεύης, συνεπικουρούμενοι από τον εκφωνητή - κωμικό Pedro Ruiz, που σχολίαζε απρεπώς κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι 17 πρωτοπόρες δεν το έβαλαν κάτω, συνέχισαν να προπονούνται για 2 χρόνια υπό τις οδηγίες του Antoni Ramallets και τον Μάρτη του 1971, η Barça επέτρεψε στην ομάδα να ονομαστεί Penya Femenina Barcelonista και να φορέσει αργότερα και τα χρώματα του συλλόγου.

32 χρόνια μετά την αναγγελία ίδρυσης του, το 2002 ο σύλλογος ενέταξε επίσημα το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών στο δυναμικό του.

Από τότε, η ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον τελικό του Champions League το 2019, αγωνίζεται σε δικό της γήπεδο (το Estadi Johan Cruyff) και διατηρεί στις τάξεις της μερικές από τις καλύτερες παίκτριες στην Ευρώπη.

Στις 6 Γενάρη 2021 η Barça αγωνίστηκε στο Camp Nou, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος με αντίπαλο την Espanyol, γιορτάζοντας την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη φορά που ομάδα γυναικών πάτησε το χορτάρι του ιστορικού γηπέδου του συλλόγου.

Η Inma Cabecerán, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ομάδας, απεβίωσε τον Γενάρη του 2018 και δεν πρόλαβε να δει τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έχουν φέρει πλέον το τμήμα γυναικών στην πρώτη γραμμή. Το όνομα της όμως δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Η σημερινή αρχηγός της ομάδας, Alexia Putellas, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πριν  τον αγώνα είπε:

«Είναι για μένα ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν ήμουν μικρή, να έρχομαι στο Camp Nou για να δω τα ινδάλματα μου. Και τώρα θα αγωνιστώ εγώ στο ίδιο γήπεδο. Την ώρα του αγώνα δεν θα καταλάβουμε κάποια διαφορά. Τα συναισθήματα θα είναι διαφορετικά στα αποδυτήρια, στο τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο και μετά τη λήξη. Είναι μια σημαντική ημέρα για το ποδόσφαιρο γυναικών με υψηλό συμβολισμό».

Ένα 24ωρο αργότερα, ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ στον αγώνα που τελείωσε με τελικό αποτέλεσμα 5-0, και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του συλλόγου που σκόραρε στο Camp Nou.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου