28 Δεκεμβρίου 2020

2020 Blaugrana στιγμές


Αποχαιρετώντας το 2020, το 14ο έτος διαδικτυακής αρθρογραφίας μου για την Barcelona, ήρθε η ώρα για μια ακόμη ανασκόπηση από αυτές που σας έχω συνηθίσει, σε σχέση με στιγμές που καθόρισαν την ειδησεογραφία και τα πεπραγμένα των blaugrana. Σε μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία λόγω της πανδημίας του Covid.

H αυγή του 2020 βρήκε την Barcelona με πολλά αγωνιστικά προβλήματα μεν, αλλά ακόμη πρωταθλήτρια Ισπανίας από τη σεζόν 2018-19.

Οι περισσότεροι γνωρίζαμε τα προβλήματα -εξάλλου δεν προέκυψαν ξαφνικά- ωστόσο ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν πως στο λυκόφως του 2020, το ποδοσφαιρικό τμήμα θα είχε δεχθεί τόσα απανωτά χτυπήματα, με 3 αλλαγές προπονητών, την παραίτηση της διοίκησης, τον Luis Suarez να αποχωρεί και τον Leo Messi να δηλώνει πως έμεινε στην ομάδα φέτος, απλά και μόνο επειδή δεν του επέτρεψε ο σύλλογος να αποχωρήσει.

Τρείς προπονητές σε ένα ημερολογιακό έτος

Η Barcelona την τελευταία εικοσαετία είχε σχεδόν ξεχάσει την κακή συνήθεια να αλλάζει προπονητή μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Θα πρέπει να γυρίσουμε 17 χρόνια πίσω για να συναντήσουμε κάτι παρόμοιο, όταν τον Γενάρη του 2003 ο αείμνηστος Rantomir Antic είχε αντικαταστήσει τον Luis Van Gaal.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020, μετά την ήττα από την Atletico Μαδρίτης στο πλαίσιο του ισπανικού Super Copa, ανακοινώθηκε η απόλυση του Ernesto Valverde, με την ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα, προερχόμενη βέβαια από τον πολύ βαρύ αποκλεισμό την προηγούμενη σεζόν από την Liverpool στα ημιτελικά του Champions League. Έναν αποκλεισμό που ήρθε να προστεθεί σε εκείνον από την Roma τη σεζόν 2017-18, πάλι με ανατροπή ενός καλού αποτελέσματος στο Camp Nou στον πρώτο αγώνα.

Οι δύο συνεχόμενοι αποκλεισμοί από το Champions League και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο, έγειραν φωνές στη διοίκηση που ζητούσαν την απομάκρυνση του Valverde πριν την έναρξη της σεζόν 2019-20. Θεωρήθηκε ο κύριος υπεύθυνος αν και πολλοί παίκτες με δημόσιες τοποθετήσεις τους διαφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Josep Maria Bartomeu, επέλεξε τελικά να κρατήσει τον Ernesto απλά για να τον διώξει λίγους μήνες αργότερα. Η συνέχεια έμελλε να είναι ακόμη χειρότερη.

Είχα αποχαιρετήσει τον Valverde με αυτό το άρθρο "Adios Ernesto" 

Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις

Τον Φεβρουάριο «έσκασε» το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις παικτών από τη διοίκηση της ομάδας. Αποκαλύφθηκε μάλιστα πως είχε προσληφθεί εταιρεία για να κάνει κακό στη δημόσια εικόνα προσώπων που είχαν προσφέρει ή βρισκόταν ακόμη στο σύλλογο. Η υπόθεση ονομάστηκε Barcagate. Την είχα παρουσιάσει αναλυτικά εδώ "Το σκάνδαλο Barcagate"

Η πρόσληψη Setien

Στις 14 Ιανουαρίου 2020 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Quique Setien. Ενός προπονητή με αγωνιστικές αρχές πολύ κοντά σε αυτές που εφαρμόζονται στη Barcelona αλλά με ελάχιστο ειδικό βάρος για το μέγεθος του συλλόγου, κάτι που δυστυχώς τόσο για την ομάδα όσο και για τον ίδιο, αποδείχθηκε καθοριστικό.

Η Barcelona αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Copa del Rey τον Φλεβάρη και έχασε από τη Μαδρίτη τον Μάρτη, πριν το πρωτάθλημα διακοπεί λόγω του Covid. H La Liga άρχισε ξανά τον Ιούνη και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, με τους blaugrana να τερματίζουν στη 2η θέση, παραδίδοντας τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας στη Μαδρίτη.

Την ίδια ώρα η σχέση των παικτών με τον βοηθό του Setien, Eder Sarabia ήταν προβληματική και η ομάδα ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στην τελική φάση του Champions League που ελέω Covid θα διεξαγόταν στη Λισσαβώνα με τα προημιτελικά να είναι μονοί αγώνες.

Ο ιστορικός διασυρμός από τη Bayern

Δυστυχώς για τη Barcelona, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που υπέστη μια από τις πιο βαριές - αν όχι την πιο βαριά- ήττα στην ιστορία της. Στις 14 Αυγούστου 2020 οι Βαυαροί -και μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης- της Bayern διέλυσαν τους blaugrana με το εκκωφαντικό 8-2.

Ήταν η μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ποτέ ομάδα σε νοκ άουτ φάση σε όλη την ιστορία του Champions League. Μια πανωλεθρία που θα μνημονεύεται για χρόνια και την οποία θα κουβαλά ο οργανισμός, για να του θυμίζει όλα όσα δεν έκανε εδώ και χρόνια, ώστε να αποφύγει εκείνο το κάζο. Το χρονικό αν προτιμάται, ενός προαναγγελθέντος θανάτου.  

Τρεις ημέρες μετά, στις 17 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκε η απόλυση του Quique Setien. Ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ βέβαια, καθώς στον ίδιο τον προπονητή, ο σύλλογος «ξέχασε» να κοινοποιήσει την απόφαση για την απομάκρυνση του. Απίστευτα πράγματα; Όχι για την Barcelona του Bartomeu

Στις 19 Αυγούστου του 2020, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Ronald Koeman. Του 4ου και τελευταίου προπονητή της διοίκησης Bartomeu. Ο παλιός θρύλος της ομάδας, ανέλαβε σε ένα τοξικό περιβάλλον με τα πάντα γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα να μοιάζουν ετοιμόρροπα. Και ήταν ετοιμόρροπα, όπως αποδείχθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Η συνέντευξη του Leo Messi στο Goal και τον Ruben Uria

Η φημολογία που ήθελε τον Leo Messi να επιθυμεί την αποχώρηση του από τον σύλλογο της καρδιάς του, είχε πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο ίδιος ο Messi όμως, ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε τα δημοσιεύματα. Αυτό, μέχρι και την 8η Σεπτεμβρίου 2020, όταν και παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ruben Uria του Goal, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Εκείνη την ημέρα, ο βαρκελωνισμός βυθίστηκε σε πένθος, ακούγοντας τον ήρωα του σε τηλεοπτική μετάδοση να επιβεβαιώνει πως ήθελε πράγματι να φύγει από τη Barcelona, κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει τον Bartomeu από το καλοκαίρι του 2019. Τον κατακεραύνωσε μάλιστα, καθώς τον κατηγόρησε ευθέως πως ενώ του είχε υποσχεθεί πως θα συζητούσαν το θέμα με τη λήξη της σεζόν, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Ο Messi για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, αναφέρθηκε σε όλα όσα τον πλήγωσαν. Την αποτυχημένη πολιτική του συλλόγου την τελευταία πενταετία, ο οποίος αντί να χτίσει την ομάδα με σωστό τρόπο απλά κοιτούσε να «μπαλώνει τρύπες» στο αγωνιστικό τμήμα, την πικρία που ένιωσε από μερίδα του κόσμου ο οποίος αμφισβήτησε την αγάπη του για την ομάδα, το δράμα που βίωσε βλέποντας την αντίδραση της οικογένειας του, όταν τους ανακοίνωσε πως θέλει να φύγουν από τη Βαρκελώνη.

Έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας πως θα παραμείνει, γιατί δεν θα πήγαινε ποτέ στα δικαστήρια με την ομάδα της καρδιάς του.

Ήταν ο πρώτος και παραμένει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο μόνος που ανήκει στο ρόστερ της ομάδας και τάχθηκε δημόσια κατά του Bartomeu. Ήταν ίσως και ο λόγος για αυτά που θα ακολουθούσαν τον επόμενο μήνα.

Το αντίο του Rakitic

Ήταν αναμενόμενο, αλλά αξίζει αναφοράς η αποχώρηση του Ivan Rakitic μετά από μια εξαετία. Ο Κροάτης μέσος έφυγε αφήνοντας ως παρακαταθήκη μια σπουδαία προσφορά, που του δίνει το δικαίωμα να θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Βαλκάνιους που φόρεσαν τα blaugrana. Δεν είχε τη στόφα, το ταλέντο, ούτε τα ηγετικά χαρακτηριστικά του υπέροχου Cristo Stoichkov, αλλά ήταν ο παίκτης κλειδί στην ομάδα του Luis Enrique και πέτυχε και γκολ που θα μνημονεύουμε, τόσο σε clasicos όσο και στο νικηφόρο τελικό του Champions League του 2015.

Το αντίο του Ουρουγουάγιο.

Το 2020, ο Luis Suarez, ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών με τη φανέλα της Barcelona, αποχώρησε από τον σύλλογο ως ελεύθερος και μετακόμισε στην Atletico Μαδρίτης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 σε μια λιτή συνέντευξη Τύπου, που σε τίποτα δε θύμιζε το ιστορικό της στιγμής, ένας δακρυσμένος και πικραμένος Suarez, έλεγε αντίο στην ομάδα που προσέφερε και του προσέφερε τόσο πολλά.

Όχι μπροστά στον κόσμο που τον αποθέωνε τόσα χρόνια στο Camp Nou, αλλά σε μια μικρή αίθουσα ο Ουρουγουάγιο δεν δίστασε να ρίξει τα βέλη του στον Bartomeu, απογοητευμένος από το γεγονός του ότι το τελευταίο διάστημα προπονούνταν μόνος του, επειδή η ομάδα ήθελε να ξεφορτωθεί το βαρύ ετήσιο συμβόλαιο του. Τελικά πλήρωσε από την τσέπη του τα δύο τελευταία χρόνια του συμβολαίου του, για να αποχωρήσει. Αυτός ήταν ο  τρόπος που αποχαιρέτησε το club, έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες που φόρεσαν τα blaugrana.

Το τέλος του εφιάλτη

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, μετά από χρόνια προβλημάτων, σκανδάλων και κακοποίησης του ονόματος του FC Barcelona, ο Josep Maria Bartomeu, αποφάσισε να παραιτηθεί, μόλις 8 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. Για τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος της Barcelona, έχω αναφερθεί αναλυτικά εδώ. "Η εξαετία Bartomeu"

Η μοναδική συνέντευξη του πρώην προέδρου Rosell μετά την αποφυλάκιση του.

Την παρουσίασα στους balacticos γιατί, θυμηθείτε με, είναι ένα πρόσωπο που εξακολουθεί να κινεί νήματα στα παρασκήνια του συλλόγου. "Στη φυλακή έγινα πιο δυνατός"

Η συνέντευξη του Minguela. Του ανθρώπου που έφερε στη Barcelona τους Maradona, Romario και Stoichkov.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα για τη λειτουργία του συλλόγου. Την μετέφρασα στους balacticos τον Απρίλη του 2020 "Η Barcelona δεν έχει αθλητική δομή""

Εκλογικός πυρετός

Το Futbol Club Barcelona, θα βρίσκεται ουσιαστικά ακέφαλο διοικητικά μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2021, όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο Carles Tusquets είναι ο επικεφαλής της προσωρινής  διοίκησης, που έχει την ευθύνη της ομαλής μετάβασης μέχρι και εκείνη την ημερομηνία.  

Πολλοί λένε πως είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Δe θα συμφωνήσω, καθώς αυτό τον τίτλο είχα δώσει στις εκλογές του 2015 όταν και τα μέλη εξέλεξαν τότε για πρόεδρο τον Bartomeu. Η ιστορία έχει καταγράψει τι συνέβη από τότε μέχρι και σήμερα.

Οι προ-υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι Joan Laporta, Victor Font, Emili Rousaud, Jordi Farre, Lluis Fernades Ala, Augusti Benedito, Xavi Vilajoanna και Toni Freixa, με τους δυο πρώτους να φαντάζουν αυτή τη στιγμή τα φαβορί. Αναλυτικά για τις εκλογές, μπορείτε να βρείτε τα πάντα στην ενότητα των balacticos "Εκλογές Barca 2021" και διαχρονικά στο "Διοικητικά Barca"

Ansu Fati και Pedri Gonzalez

Και οι δυο μόλις 18 χρονών. Ο Fati ήδη από πέρυσι με συμμετοχές και γκολ στην πρώτη ομάδα και από φέτος επίσημο μέλος της. Ο Pedri άρτι αφιχθείς από την Las Palmas, κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο να κλέψει τις καρδιές των blaugrana οπαδών. Μπορούν να αποδειχθούν ο κορμός της Barcelona της νέας εποχής; Όλα δείχνουν ότι μπορούν. Το έδειξαν και οι δύο μέσα στο 2020. Γιατί το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή.   

Messi και Maradona

Ο θάνατος του Diego Armando Maradona στις 25 Νοεμβρίου σόκαρε τον κόσμο. Ο Leo Messi λίγες ημέρες μετά, σκόραρε με τη φανέλα της Barcelona και του αφιέρωσε το γκολ βγάζοντας τη φανέλα του και φορώντας από κάτω εκείνη της Newells από την εποχή που έπαιζε εκεί ο Diego. Μια εικόνα που θα μείνει στην αιωνιότητα.

Messi και Pele

Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2020 ο Messi έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς με το τέρμα του απέναντι στην Real Valladolid έφτασε τα 644 γκολ με τη φανέλα της Barcelona και έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με τη φανέλα μίας μόνο ομάδας. Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Pele τον συνεχάρη.   

Με έναν περίεργο τρόπο, μέσα σε λίγες ημέρες ο Messi «συνδέθηκε» μέσα από διαφορετικές καταστάσεις  με τον Diego Maradona και τον Pele.

Η συνέντευξη του Messi στον Jordi Evole

Στις 27 Δεκέμβρη του 2020, προβλήθηκε η τηλεοπτική συνέντευξη του Messi στον δημοσιογράφο Jordi Evole του La Sexta.

Σε αυτήν, ο Messi διαβεβαίωσε πως δεν έχει συμφωνήσει με καμία ομάδα και πως θα πάρει την οριστική του απόφαση το καλοκαίρι του 2021. Συμπλήρωσε πως ακόμη κι αν φύγει, κάποια μέρα θέλει να γυρίσει στη Βαρκελώνη καθώς θέλει να προσφέρει μελλοντικά στον σύλλογο από άλλο πόστο.

Υπήρξε καταπέλτης κατά του Bartomeu, τονίζοντας πως του είχε δώσει πολλές ψεύτικες υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια και λέγοντας πως ενώ ο πρώην πλέον πρόεδρος γνώριζε την επιθυμία του παίκτη να αποχωρήσει, όχι απλά αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του, αλλά οργάνωσε μια επίθεση εναντίον του μέσω του Τύπου, με σκοπό να τον παρουσιάσει ως τον κακό της υπόθεσης.

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων για την προεδρία, αλλά επισήμανε πως όποιος κι αν αναλάβει θα έχει πολύ δύσκολο έργο καθώς η ομάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο.

Το αφιέρωμα μας σε όλα τα γήπεδα της Barcelona

Μέσα στο 2020, κατάφερα να παρουσιάσω ένα θεματικό αφιέρωμα, από αυτά στα οποία ειδικεύονται οι balacticos, σε όλα τα γήπεδα της Barcelona από την ημέρα της ίδρυσης της, με αναλυτική περιγραφή για το καθένα ξεχωριστά. Θυμηθείτε το εδώ "Τα γήπεδα της Barcelona"

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Η χρονιά που φεύγει σε 4 ημέρες, ρίχνει την αυλαία ενός σχεδόν δεκαετούς κύκλου για την Barcelona, κατά τη διάρκεια του οποίου διοικήθηκε από ανεπαρκείς και επικίνδυνους τεχνοκράτες. Οι τίτλοι που κατέκτησε σε αυτό το διάστημα έριχνε στάχτη στα μάτια της πλειοψηφίας, που τώρα βλέπει κι αυτή το κόστος που καλείται να πληρώσει ο σύλλογος. 

Το 2021 μπορεί να είναι η ελπίδα για μια νέα χαραυγή. Μετά το βαθύ σκοτάδι της περιόδου Rosell και Bartomeu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου