26 Ιανουαρίου 2021

Χρεοκοπία στο βωμό των κλικς

 


Από χθες στα ισπανικά sites/εφημερίδες (οπότε από σήμερα και στα ελληνικά) υπάρχουν αναφορές για το υπέρογκο χρέος του FCB, για το ότι χρωστά σε πολλούς συλλόγους χρήματα για μεταγραφές που έγιναν κτλ. Η λέξη χρεοκοπία έχει την τιμητική της. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια χωρίς να σας μπερδέψω με νούμερα (θα μπορούσα να γράφω για ώρες) και επιχειρώντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο κατανοητός. 

Εύλογα θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε γιατί τα δημοσιεύματα αυτά προέκυψαν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Για το λόγο του ότι η διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα χθες (αλλά και στους 3 υποψηφίους για την προεδρία) τον οικονομικό απολογισμό της περιόδου (προσέξτε) 2019-20.

Μάθαμε λοιπόν κάτι νέο; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ήδη από τις 5 Οκτώβρη 2020 ο Jordi Moix, αντιπρόεδρος οικονομικών της απελθούσης διοίκησης είχε ενημερώσει για το χρέος, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες ως προς το πού χρωστάει ο σύλλογος. Αυτό ήταν το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε. Και πάνω σε αυτό "χτίστηκε" όλος ο ντόρος.

Η Barcelona όπως και όλα τα μεγάλα clubs, δεν αποπληρώνει άμεσα τους ποδοσφαιριστές που αγοράζει, αλλά σε δόσεις. Δεν έχει τη δυνατότητα της PSG που έδωσε 222.000.000€ μετρητά για να πάρει τον Neymar πολύ απλά γιατί δεν μπορεί να το κάνει.

Κάποιες λοιπόν από αυτές τις δόσεις, πρέπει να πληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2021. Από εκεί προήλθε ο πανικός στα ΜΜΕ. Γιατί; Γιατί προφανώς αυτή τη στιγμή ο σύλλογος δεν έχει χρήματα για να αποπληρώσει.

Θα τα βρει; Δεδομένου του ότι πολλά από τα χρωστούμενα έχουν πωληθεί ήδη από τους συλλόγους που περιμένουν να εισπράξουν, σε τράπεζες, η Barcelona μέσω τραπεζών, θα κάνει τους αντίστοιχους διακανονισμούς.

Θα είναι εύκολο αυτό; Όχι αλλά θα συμβεί, προφανώς βέβαια με κόστος, συνυπολογίζοντας και την υπόθεση με την ανακατασκευή του Camp Nou (Espai Barca) που επίσης επιβαρύνει την κατάσταση.

Στην υπεραπλουστευμένη εκτίμηση που λέει ότι ο σύλλογος είναι ένα βήμα από τη χρεωκοπία, η απάντηση είναι πως ο σύλλογος θα περάσει δεδομένα σε μια παρατεταμένη περίοδο λιτότητας.

Αυτό θα έχει πολυεπίπεδη επίδραση στο club, αλλά δεν σημαίνει πως θα χρεωκοπήσει. Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται μόνον εφόσον συνεχιστεί αυτή η διοικητική ακυβερνησία.

Δραστικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν δεδομένα από τη νέα διοίκηση, η άμεση εκλογή της οποίας είναι πλέον επείγουσα για τη βιωσιμότητα του FC Barcelona. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου