20 Φεβρουαρίου 2021

Το άγνωστο έμβλημα της Barcelona

 


Έχω πει πολλές φορές ότι η ιστορία της Barcelona είναι τόσο μεγάλη που ποτέ δεν μπορείς να ισχυριστείς πως την γνωρίζεις καλά. Συνέχεια προκύπτουν νέα στοιχεία που προσθέτουν στη φυσιογνωμία του συλλόγου μεταβλητές που είναι άγνωστες όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμη και στην ίδια την Barcelona.

Σήμερα λοιπόν έπεσα πάνω σε ένα άρθρο του Josep Bobe, ο οποίος αποκαλύπτει πως το έμβλημα των blaugrana που από το 1910 έχει σχεδόν την ίδια μορφή με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, ήταν αρκετά διαφορετικό από εκείνο που και η ίδια η επίσημη εκδοχή θεωρούσε μέχρι τώρα ως το πρωτότυπο.

Τον Φεβρουάριο του 1910, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε σε ένα δημόσιο διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο θα επέλεγε ένα νέο έμβλημα καθώς από την ίδρυση του το 1899 έως και τότε, χρησιμοποιούσε τον θυρεό της πόλης της Βαρκελώνης.

Ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτη του 1910 ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση: «Το Futbol Club Barcelona ανακοινώνει πως μέσω ενός διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν πολλά από τα μέλη του, επέλεξε ένα νέο έμβλημα το οποίο πιστεύουμε πως είναι όμορφο και ξεχωριστό. Ο νικητής του διαγωνισμού δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το όνομα του.»

Ο Santiago Femenia Aubert που αργότερα έπαιξε και για την Inter, ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε εκείνο το σήμα το οποίο περιείχε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Barcelona. Τον σταυρό του San Jordi (πολιούχος της Καταλωνίας), τις τέσσερεις κόκκινες γραμμές (σύμβολο της Καταλωνίας), τα χρώματα της ομάδας, τη μπάλα που συμβόλιζε τον αθλητικό χαρακτήρα και τα αρχικά FCB (Futbol Club Barcelona).

Ιστορικά έχει επικρατήσει πως οι μόνες αλλαγές που έγιναν στο σήμα της Barcelona, πραγματοποιήθηκαν κατά την δικτατορία του Franco, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Το σχέδιο του Santiago Femenia Aubert δεν είχε μόνο 7 blau και grana ρίγες, αλλά συνολικά 15.

Μια σφραγίδα στην κάρτα του μέλους Νο237 με όνομα Lluis Dalmau Amoros, με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 1911, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ένα ακόμη αποδεικτικό παρουσιάζεται στο πόστερ που έφτιαξε ο σύλλογος το 1910, όπου με αφορμή την κατάκτηση του treble (copa Catalunya, κύπελλο Πυρηναίων και πρωτάθλημα Ισπανίας) θα παρουσίαζε το νέο του ύμνο. Και εκεί διακρίνεται ευκρινώς πως το σήμα έχει 15 ρίγες.

Αυτό βέβαια δεν κράτησε για πολύ, καθώς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στην αποτύπωση του εμβλήματος σε επίσημα έγγραφα αλλά και στις εμφανίσεις της ομάδας.

Γιατί όμως η Barcelona επέλεξε να αλλάξει το αρχικό της έμβλημα; Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στον Δεκέμβρη του 1908.

Τότε, 11 χρόνια από την ίδρυση του ο σύλλογος είχε φτάσει ένα βήμα από τη διάλυση, αριθμώντας μόλις 38 μέλη. Στην έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των μελών που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκέμβρη του 1908 το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η επίσημη διάλυση της Barcelona. Ο πρόεδρος Vicenc Reig είχε ήδη παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος Charles Wallace που ήταν και παίκτης της ομάδας, ρώτησε αν υπήρχε κάποιος που επιθυμούσε να βγει μπροστά ώστε να μη διαλυθεί το μετέπειτα καμάρι της Καταλωνίας.

Ο ιδρυτής του συλλόγου, Joan Gamper πήρε το λόγο: «Η Barcelona δε γίνεται και δεν πρέπει να πεθάνει. Αν δεν υπάρχει άλλος που θέλει να βγει μπροστά, θα αναλάβω εγώ τη σωτηρία της.» Ήταν η πρώτη από τις συνολικά 5 φορές στη διάρκεια της ζωής του, που θα έκανε κάτι παρόμοιο.

Στο πλαίσιο του αγώνα του για τη διάσωση του συλλόγου, ο Gamper ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες της πόλης έτσι ώστε να γίνει ο χαρακτήρας του ακόμη πιο καταλανικός και έκρινε πως ήταν η ώρα η ομάδα να αλλάξει και να ανανεώσει τα σύμβολα της.

Μέσα σε έναν μήνα, στα τέλη του 1908 τα μέλη διπλασιάστηκαν και τον Μάρτη του 1909 η Barcelona απέκτησε το πρώτο δικό της γήπεδο, το Carrer Industria. Τον Γενάρη του 1910 η ομάδα έπαιξε επίσης για πρώτη φορά με ρίγες στη φανέλα της σε έναν αγώνα με την FC Central. Στα τέλη του 1910, δυο χρόνια μετά την παρ’ ολίγον διάλυση της, η Barcelona που το 1908 αριθμούσε 38 μέλη, θα έφτανε τα 367. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου