16 Μαρτίου 2024

What goes around comes around

 


Παρίσι, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017. 
Η PSG έχει διαλύσει την Barça με 4-0 στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τη φάση των 16 του Champions League. Και την έχει πραγματικά διαλύσει… Εκείνη τη νύχτα οι blaugrana θα μπορούσαν να έχουν δεχθεί ακόμη περισσότερα γκολ. 

Δύο εβδομάδες μετά, ο Luis Enrique, τότε προπονητής των Καταλανών, ανακοινώνει πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει. 

Ελάχιστοι πίστευαν, ίσως ούτε και εκείνος, πως κάποιες ημέρες αργότερα θα γινόταν μέρος μίας εκ των συγκλονιστικότερων ιστοριών/ανατροπών στην ιστορία του θεσμού. 

«Αν η PSG μπορεί να μας βάλει 4 γκολ, εμείς μπορούμε να σκοράρουμε 6, είμαστε η Barça, γιατί όχι;» θα δήλωνε πριν τον επαναληπτικό, με το γνωστό του πλέον φλεγματικό -λίγο τρελό λίγο απόλυτα σοβαρό- ύφος που σε κάνει να θέλεις να γελάσεις αλλά δεν τολμάς κιόλας, ο Lucho. Ούτε βουλωμένο γράμμα να διάβαζε…

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024. 
Η Barça χάνει εντός έδρας με 5-3 από τη Villarreal και ο Xavi ανακοινώνει πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει. 

Από εκείνη την ημέρα η ομάδα, εν μέσω τρομακτικών απουσιών και προβλημάτων, δείχνει σημεία ανάκαμψης και περνάει μάλιστα στη φάση των 8 του Champions League μετά από αρκετά χρόνια. 

«Γράφετε πως η Barça είναι περιφερόμενος θίασος. Πως όπου παίζουμε προσφέρουμε γέλιο. Τι θα πείτε τώρα;» θα έλεγε με εμφανή οργή ο Xavi μετά την πρόκριση επί της Napoli. 

Η κλήρωση φέρνει τώρα την Barça αντιμέτωπη με την PSG. Ρουά ματ. 

Ο Luis Enrique, που υπήρξε παράγοντας της πιο σκληρής ήττας στην (sorry αλλά βραχύβια) ιστορία της παριζιάνικης ομάδας (εκείνου, του 6-1…) κάθεται τώρα στον πάγκο της. Και πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων θα χαιρετήσει θερμά έναν πρώην συμπαίκτη του στη Barça, τον Xavi. 

Δυο άνθρωποι που φόρεσαν και τίμησαν τη blaugrana φανέλα, που αγαπήθηκαν παράφορα από τον κόσμο, που κάθισαν μετέπειτα στον ίδιο ηλεκτρικό πάγκο και ανακοίνωσαν την παραίτηση τους από την Barça (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους) εν μέσω ή και πριν τις αναμετρήσεις με την PSG, θα βρεθούν τώρα απέναντι. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Έχουν προηγηθεί παλαιότερα τα «ζευγαρώματα» του Luis Enrique με τον Pep Guardiola στις αναμετρήσεις Barça-Bayern και Barça-Man City. 

Η ζωή κάνει κύκλους, το ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό, δεν θα αποτελούσε την εξαίρεση. 

Η προϊστορία δείχνει πως όποτε πρώην προπονητής της Barça βρέθηκε απέναντι της, το αποτέλεσμα ήταν συνήθως θετικό για τους blaugrana. Η προϊστορία φυσικά δεν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα, στρώνει το κόκκινο χαλί για την υποδοχή νέων, εξίσου όμορφων ιστοριών.  

Όχι, η (σχεδόν U-19) Barça του Xavi δεν είναι το φαβορί του ζευγαριού, αλλά στο Παρίσι δεν θα κοιμούνται καθόλου ήσυχα μέχρι τις 10 Απριλίου. 

Ξέρουν ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουν και θα το θυμούνται σίγουρα, και όποτε αντικρίζουν τον νυν προπονητής τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου