16 Μαΐου 2024

Η παγκόσμια Alexia

 


Η φανέλα με το νούμερο 11 στη Barcelona είναι πλέον συνυφασμένη με τις 2 χρυσές μπάλες, τα αμέτρητα γκολ, τους τίτλους και την προσωπικότητα της αρχηγού της Barca Femeni. Για την Alexia Putellas όμως, την κάτοχο της συγκεκριμένης φανέλας, αυτό που έχει περισσότερη αξία είναι το «11 γυναίκες μέσα στο γήπεδο, αμέτρητες έξω από αυτό».

Με αυτό το σύνθημα, παρουσίασε χθες το βράδυ σε μια λαμπρή εκδήλωση το νέο της ίδρυμα που ονομάζεται (τι άλλο) Eleven. Και ήταν όλοι εκεί. Δύο αντιπρόεδροι του FC Barcelona (Xavi Puig και Elena Fort), ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου (Roger Grimau), ο εκπρόσωπος της Nike στην Ισπανία και φυσικά η οικογένεια της, η μητέρα και η αδερφή της. Η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο το 2021 και το 2022 εξήγησε αναλυτικά τον σκοπό του νέου της project.

«Αυτή η ιδέα ξεκίνησε στην χειρότερη στιγμή της επαγγελματικής και προσωπικής μου ζωής, όταν διέλυσα το γόνατο μου. Βίωσα μία κατάσταση στην οποία όσο κι αν ήθελα να προχωρήσω μπροστά, ήξερα πως δεν μπορούσα να το κάνω γρήγορα. Δεν ήξερα πώς να διοχετεύσω την δημιουργικότητα μου σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία μέχρι που τα έβαλα όλα σε μία σειρά στο μυαλό μου. Το να έχω τη δυνατότητα να δώσω πρόσβαση και ευκαιρίες σε όλα τα κορίτσια, ήταν πάντα μία από τις μεγαλύτερες μου ανησυχίες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα είμαι απλά το όχημα, το μέσο για την επίτευξη του μεγαλύτερου σκοπού.»

Το project της Alexia περιλαμβάνει τη δημιουργία αμιγώς γυναικείων ακαδημιών ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, που θα στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και προπονητές. Όλοι τους θα συνεργάζονται με βασικό γνώμονα, εκτός από την εκμάθηση του ποδοσφαίρου, τη συναισθηματική και ψυχολογική διαχείριση των κοριτσιών.

Οι τρείς βασικοί άξονες του ιδρύματος θα είναι το ποδόσφαιρο, η ένταξη σε μια κοινότητα και η προσωπική ταυτότητα κάθε μίας αθλήτριας ξεχωριστά, γιατί κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό και το project θέλει να αναδείξει και να θωρακίσει ακριβώς αυτή την ατομική μοναδικότητα των γυναικών.  

Η πρώτη ακαδημία της Alexia θα ανοίξει τις πόρτες της άμεσα στο Mollet del Valles, τη γενέτειρα της Ale, και στις 19 Ιουνίου θα ακολουθήσει η επόμενη, στο Itagui της Κολομβίας. Στα τέλη του έτους θα ακολουθήσει ακόμη μία, στο Μεξικό και έως το 2026 είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει και τέταρτη, στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Το budget για τη λειτουργία αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα 10 χρόνια. Ένα συγκλονιστικό στοιχείο, αν λάβουμε υπόψη ότι οι ετήσιες απολαβές της Alexia δεν έχουν καμία απολύτως συνάρτηση με τα λαμπερά της επιτεύγματα εντός αγωνιστικών χώρων, (ειδικά) σε σχέση με τους καλοπληρωμένους άνδρες ποδοσφαιριστές, η πλειοψηφία των οποίων αρκούνται στο να διαφημίζουν πατατάκια, αμφιλεγόμενους τουριστικούς προορισμούς και σαμπουάν. Που χρόνος για κοινωνική προσφορά…

Όπως έγραψα πρόσφατα, ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες Alexia Putellas. Και το FC Barcelona είναι τυχερό που την έχει (και θα συνεχίσει να την έχει) στις τάξεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου