25 Μαΐου 2024

Αυτόν τον τελικό, θέλεις να τον δεις

 


Από το καλοκαίρι του 2015 το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών της Barcelona έγινε αμιγώς επαγγελματικό. Μέχρι εκείνη τη χρονιά οι ομάδες από τη Γερμανία κυριαρχούσαν στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο Champions League γυναικών (από το 2009 με την ονομασία που το γνωρίζουμε σήμερα) οι νικήτριες προέρχονταν σχεδόν (με την εξαίρεση της Arsenal) από δύο μόνο χώρες. Τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Lyon το είχε κερδίσει μέχρι το 2015, δύο φορές.

Την τελευταία οκταετία και ενώ η Barcelona μεγάλωνε αγωνιστικά χρόνο με τον χρόνο, η Lyon έχτιζε ταυτόχρονα τον δικό της μύθο. Κέρδισε τα 6 από τα 8 τρόπαια από το 2015 μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, για να θεωρείται σήμερα η πιο επιτυχημένη ομάδα του θεσμού με 8 συνολικά κατακτήσεις. Πραγματικός δυνάστης.

Την ίδια περίοδο, τα άλλα δύο τρόπαια τα κέρδισε η Barcelona. To 2021, και την περσινή σεζόν, το 2023. Οι νυν πρωταθλήτριες Ευρώπης έχουν παίξει στους 4 από τους 5 τελευταίους χρονικά τελικούς. Κέρδισαν τους δύο και έχασαν ισάριθμους από (ποια άλλη;) την Lyon.

Η αντικειμενική ηγεμονία της Lyon στολίστηκε και τονίστηκε με τη χρυσόσκονη της αγωνιστικής ανόδου της Barcelona.

Οι blaugranas ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που γέμισε το γήπεδο της με περισσότερους από 90.000 θεατές για αγώνες ποδοσφαίρου γυναικών. Συνέβη πριν από 3 χρόνια. Και από τότε ο κόσμος άρχισε να βλέπει αυτό που μέχρι τότε μόνο λίγοι μυημένοι γνώριζαν. Το πόσο μεγάλες συγκινήσεις δηλαδή μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες στο λαοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως.

Αρκετός κόσμος έμαθε πόσο μεγάλη ομάδα είναι η Lyon μέσω της αγωνιστικής ανόδου της Barcelona, κάτι αναπόφευκτο που μέχρι ενός σημείου προκάλεσε και μία ενόχληση στις πρωταθλήτριες Γαλλίας. «Εμείς είμαστε εδώ τόσα χρόνια και δεν λαμβάνουμε αναλογικά τη δημοσιότητα που μας αξίζει» λένε αρκετοί φίλοι αλλά και στελέχη της. Ταυτόχρονα η Barcelona που μεγάλωσε, κέρδισε τίτλους και τις 3 από τις 4 τελευταίες χρονικά χρυσές μπάλες (Alexia - Aitana) αλλά έχει βρει τον μπελά της όποτε παίζει με την Lyon.

2/2 χαμένοι τελικοί (2019 και 2022) 4/4 ήττες συνολικά όποτε την αντιμετώπισε στον θεσμό. Είναι αυτή η αναμέτρηση, η επικράτηση επί αυτού του αντιπάλου, που θα δώσει στο καμάρι της Καταλωνίας το status της undisputed. Το ξέρουν όλες και όλοι στη Βαρκελώνη. Το θέλουν όσο τίποτα, ακόμη κι αν αποφεύγουν να το πουν δημόσια, ευθέως.

Σήμερα το απόγευμα στη χώρα των Βάσκων, στο Μπιλμπάο, στο πανέμορφο San Mames μπροστά σε 53.000 θεατές, θα έχουν την ευκαιρία τους. Μία ακόμη ευκαιρία. Ένας ακόμη τελικός του Champions League.

Ο 5ος την τελευταία εξαετία για την Barcelona που μπορεί να κατέχει αυτή τη στιγμή τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, όμως ξέρει πως αν τον διατηρήσει για 2η σερί σεζόν και τρίτη συνολικά στην ιστορία της, απέναντι στη Lyon, η γεύση θα είναι απείρως πιο γλυκιά.  

Τα προγνωστικά είναι σχεδόν απαγορευτικά. Σπάνια θυμάμαι δύο ομάδες να είναι τόσο ισοδύναμες. Με εντελώς διαφορετικά αλλά εξίσου ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με τεράστιες προσωπικότητες εντός του αγωνιστικού χώρου επίσης. 4/5 Ballon dOr που έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες ποδοσφαιρίστριες θα βρίσκονται σήμερα το απόγευμα στο San Mames. Ada Hegeberg, Alexia Putellas (2), Aitana Bonmati. Από το σύνολο των rosters των δύο μονομάχων, τουλάχιστον μία ακόμη ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τιμηθεί με το ίδιο λαμπερό βραβείο.

Στα ημιτελικά της φετινής διοργάνωσης και οι δύο έδειξαν το μέταλλο τους. Η Barcelona προκρίθηκε στον τελικό με ανατροπή του 1-0 που είχε χάσει στη Βαρκελώνη, κερδίζοντας στον επαναληπτικό την πρωταθλήτρια Αγγλίας Chelsea στο κατάμεστο Stamford Bridge με 2-0. Η Lyon έχανε από την PSG στον δικό της (πρώτο) ημιτελικό με 2-0 μέχρι το 80’ για να κερδίσει τελικά με 3-2. Τέρατα και οι δύο…

Η Lyon έχει στο roster της την 1η σκόρερ του φετινού Champions League (Diani) και την 1η σκόρερ στην ιστορία του θεσμού, την Ada Hegeberg. H Νορβηγίδα έχει σκοράρει 4 φορές απέναντι στην Barcelona σε 2 διαφορετικούς τελικούς - στον έναν μάλιστα πέτυχε hat trick.

H Barcelona κρατάει τις 3 πρώτες θέσεις στη λίστα με τις περισσότερες assists (Aitana 6. Hansen 5, Bronze 4).

Aitana και Alexia που έχουν μαζί 3 Ballon dOr και είναι οι πρώτες σκόρερ των blaugranas στην Ευρώπη διαχρονικά (από 21 γκολ) έχουν αγωνιστεί και στους 2 χαμένους για την ομάδα τους, τελικούς απέναντι στη Lyon.

Όλα τα γκολ της Lyon σε αυτούς τους 2 τελικούς επιτεύχθηκαν στο πρώτο μισάωρο των αγώνων.

Στην άκρη των πάγκων, ο Giraldez της Barcelona ετοιμάζει αποσκευές για τις ΗΠΑ και η Bompastor για Αγγλία. Κανείς εκ των δύο δεν θα βρίσκονται από τη νέα σεζόν σε Βαρκελώνη και Λυών αντίστοιχα. Είναι η τελευταία τους παράσταση και οι δικές τους επιλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε όσα θα δούμε στον αγωνιστικό χώρο απόψε.

Θα επιλέξει η Lyon να πιέσει ψηλά από την αρχή, για να επαναλάβει ό,τι κατάφερε τις 2 προηγούμενες φορές που αντιμετώπισε τη Barcelona, ή θα παίξει με βάθος περιμένοντας να σκοτώσει την αντίπαλο της με τις τρομακτικές αντεπιθέσεις της; Πως θα σταματήσει το κέντρο της Barcelona;

Θα καταφέρει η Barcelona να επιβάλει το ρυθμό της και να τον μετουσιώσει σε ευκαιρίες και γκολ; Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αν βρεθεί νωρίς πίσω στο σκορ όπως συνέβη στους προηγούμενους τελικούς; Το έκανε πέρυσι όταν ανέτρεψε διαφορά 2 γκολ στον τελικό με τη Wolfsburg, κερδίζοντας με 3-2, αλλά τώρα, εδώ, απέναντι της είναι η Lyon.

Θα αμυνθεί αποτελεσματικά στο θανατηφόρο ψηλό παιχνίδι της Lyon (9 γκολ με κεφαλιές φέτος) και θα ανταπεξέλθει στο παιχνίδι επαφής που αγαπά να παίζει η παρέα της Ada; Είναι έτοιμη να δώσει μέτρα στο γήπεδο για να παίξει και αυτή στους κενούς χώρους, ένα στοιχείο που έβαλε φέτος στο παιχνίδι της, ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον αγώνα;

Ποιες θα είναι οι αρχικές επιλογές του Giraldez; Θα θυσιάσει κάποια εκ των Mariona/Salma ή θα «τολμήσει» να αφήσει εκτός ενδεκάδας την Ona Batlle ή την Rolfo; Θα έχει ρόλο η Alexia στον αγώνα, ερχόμενη από τον πάγκο; Θα «χωρέσει» η Engen στα παπούτσια της (ανέτοιμης)  Mapi Leon, παίζοντας απέναντι σε Ada, Cascarino, Dumornay;

Ποια παίκτρια της Lyon θα καταφέρει να περιορίσει την Aitana; Και ποια της Barcelona την Dumornay; Η Bacha θα μπορέσει να σταματήσει την ασταμάτητη φέτος Hansen; H MVP του περσινού τελικού Patri ή η αρχηγός των ΗΠΑ Horran θα έχουν σημαντικότερο ρόλο στην αναμέτρηση; Η Keira Walsh θα συνεχίσει να πασάρει με ποσοστό πάνω του 90% και στον τελικό, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα στο τουρνουά;

Τα ερωτήματα είναι αμέτρητα και ο μόνος τρόπος να απαντηθούν, είναι παρακολουθώντας την αναμέτρηση των δύο κορυφαίων ομάδων στον κόσμο, απόψε αργά το απόγευμα. Ο μόνος σίγουρος νικητής, θα είναι το ίδιο το άθλημα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου