20 Μαρτίου 2012

Parma FC Μια μεγάλη ομάδα


Σκληρές άμυνες και τακτική υπεροχή, υπήρξαν ανέκαθεν χαρακτηριστικά ποτισμένα στο γενετικό υλικό των Ιταλών. Το επιθετικό και γεμάτο φαντασία ποδόσφαιρο που έπαιζε η άσημη Parma, προερχόμενη από το βόρειο - ανατολικό τμήμα της χώρας, ήταν κάτι διαφορετικό.


Η Parma, ήταν η ομάδα η οποία ουσιαστικά βοήθησε τον Arrigo Sacchi να αναδειχθεί, αναλαμβάνοντας αργότερα την τεχνική ηγεσία της Milan, αφού πρώτα πέρασε για δύο χρόνια από τον πάγκο της (1985-87). Η άνοδος της Parma στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, ήρθε δυο χρόνια μετά τη φυγή του μεγάλου Ιταλού τεχνικού, στην είσοδο μιας δεκαετίας που έμελλε να γίνει η πιο λαμπρή στην μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου, αφού θα την έβρισκε να κατακτά 2 κύπελλα UEFA, 1 ευρωπαϊκό Super Cup, 1 κύπελλο κυπελλούχων, αλλά και 3 κύπελλα Ιταλίας και ένα ιταλικό Super Cup. 

Ήδη από την πρώτη χρονιά της ανόδου και υπό τις οδηγίες του Nevio Scala, η Πάρμα τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στο κύπελλο UEFA κερδίζοντας και τη μεγάλη Napoli του Diego Maradona. Την αμέσως επόμενη σεζόν  κατέκτησε το κύπελλο Ιταλίας ενώ το 1993 ήρθε και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος (το κύπελλο κυπελλούχων). Την ίδια χρονιά κέρδισε και την σπουδαία Milan στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup. Το 1995 κέρδισε και την Juventus, κατακτώντας το κύπελλο UEFA, έχοντας στην σύνθεση της παίκτες όπως οι: Zola, Aspilla, Dino Baggio, Sensini και άλλους.
Η Parma ήταν πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Το 1996 τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας ανέλαβε ο Carlo Ancelotti. Η αποπομπή του Zola φάνηκε αρχικά να δημιουργεί προβλήματα, ωστόσο η ομάδα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια ήταν πραγματικά ονειρική, αποτελούμενη από παίκτες σύμβολα όπως οι: Buffon - Canavaro - Thuram - Sensini - Bogoshian - Baggio - Enrico Chiesa - Juan Veron και Hernan Crespo.  Μια ενδεκάδα αποτελούμενη από 6 Ιταλούς, 3 Αργεντινούς και 2 Γάλλους. Όλοι μαζί, πάνω από 700 φορές διεθνείς, ενώ 4 από αυτούς στη συνέχεια στέφθηκαν και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Η σπουδαία εκείνη ομάδα αποθεώθηκε για το όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο που παρουσίασε, κατέκτησε άλλο ένα κύπελλο UEFA καθώς και εγχώριους τίτλους (όχι όμως το πρωτάθλημα) υπό της οδηγίες του Alberto Malezani. Αποδομήθηκε όμως σταδιακά  με καταληκτική χρονιά το 2004, όταν δηλαδή είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας το σκάνδαλο της  Parmalat, της γαλακτοβιομηχανίας η οποία ήταν χορηγός και στην οποία ουσιαστικά ανήκε η ομάδα. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας και πρόεδρος της Parmalat, Calisto Tanzi, καταδικάστηκε σε δεκαετή  φυλάκιση, σε ένα σκάνδαλο που χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη περίπτωση χρεοκοπίας στην ιστορία της Ευρώπης.

Η κατάρρευση της Parmalat δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Parma, στην οποία πάντως συνέχιζαν να αγωνίζονται κατά καιρούς σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Ρουμάνος Mutu, ο Βραζιλιάνος Adriano, ο Γάλλος Frey, ο Ιταλός Gillardino και άλλοι. Η Parma κατάφερε να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία, οι μέρες δόξας όμως αποτελούσαν πλέον μακρινή ανάμνηση. Τον Ιούνιο του 2004 ουσιαστικά επανιδρύθηκε με όρους στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και η μελλοντική πώληση παικτών, για να ξεπληρωθούν οι δανειστές του συλλόγου.

Το 2008, μετά από 18 χρόνια σταθερής παρουσίας στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, η Parma υποβιβάστηκε. Κατάφερε βέβαια να επανέλθει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια, ωστόσο σήμερα η ομάδα δεν θυμίζει σε τίποτα, εκείνην που όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θαύμασε, στα 90's.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου