17 Μαρτίου 2012

Derbi Barceloni


Το πιο παλιό τοπικό ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, είναι αυτό μεταξύ της Espanyol και της Barça. Δυο ομάδες από την ίδια πόλη, που βρίσκονται όμως πολύ μακριά τόσο αγωνιστικά, καθώς οι «παπαγάλοι» βρίσκονται μονίμως στην σκιά των blaugrana, όσο και ιδεολογικά.


Το 1900, έναν χρόνο μετά την ίδρυση τoυ FC Barcelona, ο Angel Rodriguez ιδρύει στην Βαρκελώνη έναν σύλλογο αποτελούμενο από φοιτητές του πανεπιστημίου της πόλης. Το όνομα της ομάδας (Sociedad Espanola) υποδήλωνε την επιθυμία των ιδρυτών της να κλείσει την πόρτα σε ποδοσφαιριστές που δεν καταγόταν από την Ισπανία.

Συμπλοκή μεταξύ παικτών των δύο ομάδων, την δεκαετία του 1920.
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων έλαβε χώρα στις 23 Δεκεμβρίου 1900 στο Hotel Casanovas, τότε έδρα της Barça. Το παιχνίδι τελείωσε χωρίς γκολ και οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν υποδειγματικοί. Κανείς δεν μπορούσε τότε να υποψιαστεί την μεγάλη αντιπαλότητα που θα ανέκυπτε και τα άσχημα περιστατικά που θα συνόδευαν τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο μέλλον.

Τον Μάρτιο του 1912 Espanyol και Barça βρέθηκαν αντιμέτωπες σε διπλές αναμετρήσεις για το κύπελλο. Οι “φοιτητές” επικράτησαν (0-1 και 4-0) ωστόσο οι αγώνες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο και στις κερκίδες, τα οποία προκάλεσαν την επέμβαση της αστυνομίας. Στον επαναληπτικό αγώνα ο τερματοφύλακας των blaugrana, ονόματι Renye, τραυματίστηκε σοβαρά και αντικαταστάθηκε από τον επίσης τραυματία, μέσο Lambe. 

Μετά από αυτές τις αναμετρήσεις, οι δύο ομάδες αποφάσισαν να διακόψουν κάθε μεταξύ τους επαφή. Ήταν η χρονιά που η Espanyol πέρασε υπό βασιλική κηδεμονία και πρόσθεσε την βασιλική κορώνα και το πρόθεμα “Real” στην ονομασία της. 

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο επεισοδιακή. Τον Δεκέμβριο του 1952 σε έναν αγώνα πρωταθλήματος στο Les Corts (έδρα τότε της Barça) και εν μέσω τεταμένης ατμόσφαιρας, οι παίκτες της Espanyol βρήκαν καμένες τις πετσέτες με τις οποίες θα έκαναν ντους στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα. 

Εν τω μεταξύ κατά την διάρκεια του αγώνα μετά από ένα γκολ της Espanyol στο 18' οι οπαδοί της Barça ξεσηκώθηκαν προκαλώντας την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας κατά την οποία σκοτώθηκε ένας φίλαθλος. Ως αποτέλεσμα αυτού του τραγικού περιστατικού, την θέση της αστυνομίας στο γήπεδο πήρε τα επόμενα χρόνια προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού.
Εισβολή φιλάθλων, στην δεκαετία του 1950

Για την πλειοψηφία των Καταλανών η συμπεριφορά της αστυνομίας εκείνο το βράδυ θύμιζε δυνάμεις κατοχής, με σκοπό την προστασία της βασιλικής, φιλικής προς το καθεστώς Espanyol, η οποία θα καθιερωνόταν στη συνείδηση τους ως η αριστοκρατική, ολιγομελής μειοψηφία της Βαρκελώνης με έδρα μέχρι και τις αρχές του 2000 το αριστοκρατικό προάστιο Saria, μια από τις πλούσιες συνοικίες της πόλης. 

Η Barcelona θα αντιπροσώπευε για τους περισσότερους, το πνεύμα ανεξαρτησίας και αντίστασης απέναντι στην κεντρική εξουσία της Μαδρίτης, κάτι που διέπει το σύνολο του πληθυσμού που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας. 

Αγωνιστικά, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση σύγκρισης, καθώς στην υπερ-αιωνόβια ιστορία των δύο ομάδων μόλις 3 φορές κατάφερε η Espanyol να τερματίσει πάνω από τους blaugrana στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Τα τελευταία χρόνια η αντιπαλότητα αμβλύνθηκε αισθητά εξαιτίας κυρίως δύο γεγονότων. Το πρώτο αφορά την απόφαση της Espanyol να αλλάξει το όνομα και τον ύμνο του συλλόγου, από τα ισπανικά στα καταλανικά και το δεύτερο συνέβη στον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής πριν δύο χρόνια. 

Εκεί, όταν ο Andres Iniesta σκόραρε το νικητήριο για τους Ισπανούς γκολ, σήκωσε την φανέλα του και άφησε να φανεί ένα μήνυμα - αφιέρωση προς τον αδικοχαμένο αρχηγό της Espanyol, Dani Jarque, που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς λίγους μήνες νωρίτερα.

Η αφιέρωση του Iniesta, που εκτιμήθηκε..






















Αυτό εκτιμήθηκε από τους οπαδούς της Espanyol, οι οποίοι χειροκρότησαν όρθιοι τον Iniesta, όταν το φθινόπωρο του 2010 η Barça επισκέφθηκε το Cornilla el Prat. Ήταν η πρώτη φορά που οι Pericos επευφημούσαν παίκτη της Barça τα τελευταία 100 χρόνια.

1 σχόλιο:

  1. .λογω μεγεθυνσης δεν εβλεπα τις κατηγοριες στα πλαγια.μια χαρα κατηγοριοποιηση εχει η σελιδα.δεν αργησα καθολου να το βρω και οι βασικες μου αποριες λυθηκαν.σευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή