23 Οκτωβρίου 2012

Τελεία στην σπέκουλα του Perez


Στις 13 Μαρτίου του 2011, στην εκπομπή El Partido De Las 12, του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena Cope, ο δημοσιογράφος Χουάν Αντόνιο Αλκάλα, ισχυρίστηκε, επικαλούμενος πηγές, μέσα από την διοίκηση των Μερένχες, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, επρόκειτο να ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους από την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όσον αφορά το θέμα του ντόπινγκ. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η Μπάρσα και η Βαλένθια, συνεργάζονται με γιατρούς αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Το ρεπορτάζ αυτό, που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν παντελώς αβάσιμο, προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης της Μπαρσελόνα, που την επομένη της εν λόγω εκπομπής, εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο εξέφρασε την αγανάκτηση της και επιφυλάχθηκε για την χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος της, για την προάσπιση της υστεροφημίας του συλλόγου. Λίγες ώρες νωρίτερα, η διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού, είχε προβεί σε ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε, ότι δεν ήθελε να προσβάλει την αξιοπιστία των δύο συλλόγων, αλλά έκρινε ότι ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει, τις προθέσεις της διοίκησης, της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές. Δύο μόλις ημέρες μετά το συμβάν, κλιμάκιο των γιατρών της UEFA, μετέβη στις προπονητικές εγκαταστάσεις των Καταλανών, για να προβεί σε «τυπικό» έλεγχο αντιντόπινγκ. Ήταν η 2η φορά, μέσα στην ίδια χρονιά, που κάτι τέτοιο συνέβαινε και η 5η συνολικά, μέσα σε διάστημα ενάμισι έτους! Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ της Μαδρίτης, (πάντα πρόθυμα να προκαλέσουν προβλήματα στην Μπάρσα) αφιέρωναν καθημερινά άρθρα για το υποτιθέμενο ζήτημα. Το τηλεφώνημα – απολογία του προέδρου της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, στον Σάντρο Ροσέλ, όπου του ξεκαθάρισε, ότι η ομάδα του δεν είχε καμία πρόθεση να προχωρήσει στις ενέργειες, που ο Cadena Cope της καταλόγιζε, αλλά και η τοποθέτηση του Χόρχε Βαλντάνο, έγιναν αποδεκτές από τον πρόεδρο της Μπάρσα και η προσοχή στράφηκε, στο μέσο που μετέδωσε την «πληροφορία».

Έτσι η διοίκηση των Καταλανών, έναν μήνα μετά,  παρουσιάστηκε στα δικαστήρια της Βαρκελώνης, όπου και κατέθεσε μήνυση κατά του ραδιοφωνικού σταθμού, για προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας του συλλόγου, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 6.000.000 ευρώ.  Ο δεξιών φρονημάτων, Cadena Cope, που ανήκει στην ισπανική καθολική εκκλησία και ενώ η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης βρισκόταν εν εξελίξει, εξέδωσε νέα ανακοίνωση – απολογία, όπου παραδεχόταν ότι η πληροφορία που μετέδωσε ήταν αναληθής και προερχόταν από μη διασταυρωμένη πηγή. Δήλωσε δε, έτοιμος να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ στην Μπάρσα, ως «ηθική αποζημίωση»…

Η σπέκουλα των ΜΜΕ της Μαδρίτης, με σκοπό να προκληθεί ζημιά στην δημόσια εικόνα, αλλά και στο εσωτερικό της Μπάρσα, είναι μια ιστορία πολύ παλιά, που δυστυχώς, δεν έχει τελειωμό. Φέτος, ήταν η σειρά του Telemadrid, το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο, μετέδωσε άλλο έναν λίβελο, σύμφωνα με τον οποίο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, έθετε βέτο στην διοίκηση, να προχωρήσει στην πώληση του Πικέ, ώστε να παραμείνει ο ίδιος στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, κάτι που επίσης καταρρίφθηκε, μόνο όμως, μετά την αντίδραση της διοίκησης της Μπάρσα.

Χθες λοιπόν, στις 22 Οκτωβρίου 2012, ήρθε άλλο ένα χτύπημα «κάτω από τη ζώνη», με το άθλιο δημοσίευμα της μαδριλένικης ιστοσελίδας Defensa Central, η οποία ασχολείται με θεματολογία για την Ρεάλ Μαδρίτης και το οποίο συνέδεε και πάλι την Μπάρσα με σκιές ντόπινγκ, έχοντας μάλιστα την φαιδρή θρασύτητα, να παρουσιάσει φωτομοντάζ, με τον Λίο Μέσι να αγκαλιάζει μια σύριγγα! Το εν λόγω «άρθρο» αποσύρθηκε λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του, με τον Νταβίντ Χορχέρα, διευθυντή έκδοσης του site, να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία επιχείρησε να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι ο εκδότης υπηρεσίας της ιστοσελίδας, ελλείψει ειδήσεων, δημοσίευσε την θέση, ενός μέλους του Defensa Central, χαρακτηρίζοντας την, ως «αυτογκόλ» και ζητώντας συγνώμη και από τον Μέσι.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι στην Μαδρίτη υπάρχει μια περίεργη αντίληψη περί της αίσθησης του δικαίου. Και το λέω αυτό, διότι η ανακοίνωση δεν περιοριζόταν στο mea culpa, αλλά είχε και άλλο σκέλος, στο οποίο ο κ. Χορχέρα, φωτογράφιζε ως υπεύθυνους για την έκταση που πήρε το ζήτημα, τους Καταλανούς συναδέλφους του, που φρόντισαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, να διαδώσουν το εν λόγω δημοσίευμα, μέσω κοινωνικών διαδικτύων! Μάλιστα.. Ποιος φταίει λοιπόν πάλι? Οι «υπερευαίσθητοι» Καταλανοί? Λυπάμαι, αλλά σε ότι με αφορά, δεν θα… πάρω.


Τιμητής καταστάσεων δεν υπήρξα ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνω. Μακριά από μένα τέτοια πράγματα. Ούτε θεωρώ, ότι ο καταλανικός τύπος είναι «αμόλυντος». Ωστόσο έχω άποψη και βάσει αυτής, εκτιμώ ότι αυτή την φορά, η αντίδραση του συλλόγου, θα πρέπει να είναι αμείλικτη και ξεκάθαρη προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, η διαρκής διασπορά φαιδρών φημών και εκτιμήσεων, που εντελώς ερασιτεχνικά, (κάποιοι θα έλεγαν και ύπουλα) επιχειρούν να αμαυρώσουν τις επιτυχίες και την ηθική ακεραιότητα, όλων όσων υπηρετούν το FC Barcelona. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν τα ΜΜΕ της Μαδρίτης, με τον εμφατικότερο τρόπο. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν έχει καμία σχέση με την προσβολή θεσμών και ανθρώπων. Κάποιοι μπορεί να επιχειρηματολογήσουν, μιλώντας για εξιλαστήρια θύματα. Τον «πόλεμο σπέκουλας» όμως, δεν τον ξεκίνησε η Μπαρσελόνα. Αντίθετα, έχει υποστεί, σε επίπεδο παραφιλολογίας, τις συνέπειες του. Οι παράπλευρες απώλειες, δεν μπορεί να αφορούν όμως, μόνο τους Καταλανούς. Οι πράξεις, έχουν και συνέπειες, οι οποίες θα πρέπει να καταλογιστούν. Ο λόγος περνάει πλέον στην διοίκηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου