04 Απριλίου 2014

Δεν θα καταρρεύσει η Barcelona από την τιμωρία της FIFA


Μετά την είδηση ότι η FIFA αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Barcelona, ξεκίνησε ένας τρελός χορός εικασιών, εκτιμήσεων και προβλέψεων. Η αμηχανία των ΜΜΕ, ακόμη και εκείνων που είναι πολύ κοντά στον σύλλογο, ήταν εμφανής καθώς οι δαιδαλώδεις κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας ευνοούν την εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων. Νομικοί εμφανίστηκαν να υϊοθετούν διαφορετικές απόψεις, μεγάλα αθλητικά portals ανέβαζαν άρθρα και λίγες ώρες αργότερα ανασκεύαζαν, με λίγα λόγια χάθηκε η μπάλα!

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τα δεδομένα όσο πιο προσεκτικά γινόταν, παρουσιάζοντας ολόκληρο το κατηγορητήριο της FIFA και επιδιώξαμε να απαντήσουμε σε μερικά βασικά ζητήματα που σας απασχόλησαν και για τα οποία μας υποβάλατε πολλές ερωτήσεις μέσω των socials. Ακολούθησε χθες η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του συλλόγου, Josep Maria Bartomeu, που κινήθηκε στην ίδια γραμμή με την ανακοίνωση που προηγήθηκε.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το αγωνιστικό μέλλον της Barcelona, σε περίπτωση που τελικά ισχύσει η τιμωρία. Καταλαβαίνω ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία στον κόσμο της ομάδας, κάποιοι φτάνουν σε ακραία αρνητικές προβλέψεις, ωστόσο η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και αυτό ακριβώς θα εξηγήσω παρακάτω.

Όμως πριν περάσουμε στην ουσία του σημερινού μας άρθρου, να αναφέρουμε μερικές τελευταίες πληροφορίες από την καρδιά της Καταλονίας, όπως μου τις μετέφερε ο καλός μου φίλος Δήμος Κιημέτογλου, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, γιατρός, αρθρογράφος και πιστός ακόλουθος της Barca.

Σήμερα λοιπόν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βαρκελώνης, έγινε πολύς λόγος για το κατά πόσο στέκουν νομικά οι κατηγορίες. Εκφράστηκε (από αρκετούς ειδικούς σε νομικά θέματα) η εκτίμηση ότι η προσφυγή της Barcelona θα οδηγήσει σε ακύρωση της τιμωρίας. Η άποψη αυτή αιτιολογήθηκε ως εξής: Η FIFA όπως και το FC Barcelona, είναι εταιρείες και ως τέτοιες, υπάγονται στο νομικό καθεστώς των χωρών στις οποίες εδρεύουν. Η FIFA λοιπόν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με το καταστατικό της, ΔΕΝ μπορεί όμως να υπερβαίνει το σύνταγμα οποιασδήποτε χώρας. Στην περίπτωση μας φαίνεται ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει τουλάχιστον δύο άρθρα του ισπανικού συντάγματος. Το ένα άρθρο αναφέρεται στην ελεύθερη αγορά και στην ελευθερία κάθε εταιρείας να πράττει ανάλογα με τα συμφέροντα της και το άλλο στην ελευθερία κάθε εργαζόμενου και το δικαίωμα στην ελεύθερη εργασία.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, ισχύουν μέσες άκρες αυτά που αναφέραμε στο προχθεσινό μας άρθρο, με την υποσημείωση ότι η Barca πριν προσφύγει στο CAS θα κάνει μια απλή ένσταση στη FIFA (θεωρείται τυπική διαδικασία).

Πάμε τώρα να δούμε, γιατί ακόμη κι αν η τιμωρία ισχύσει, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου για την Barcelona. Διαβάζω λοιπόν και ακούω παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις που φτάνουν σε βαθμό παραλογισμού: Με ποιόν τερματοφύλακα θα παίζει η ομάδα του χρόνου? Θα μείνουν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές ή θα θελήσουν να φύγουν? Τι θα γίνει με το θέμα του προπονητή? Ας εξηγήσουμε λοιπόν τα εξής:

Αρχικά και ειδικότερα στο ζήτημα του τερματοφύλακα, είναι πολύ νωρίς για παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις. Όπως είπαμε και προχθές, η περίπτωση του ter Stegen ακόμη και αν χθες βράδυ ο Bartomeu αρνήθηκε (και πολύ λογικά) να τον ονοματίσει, φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις για να μάθουμε αν τελικά θα γίνει κάτοικος Βαρκελώνης. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό όμως, υπάρχoυν πάντα ο Oier και ο Massip (μικρότερος, αλλά πιο ταλαντούχος) που θα κληθούν να δώσουν λύσεις. Πριν οργιστείτε, θυμηθείτε ότι η μετάβαση στην μετά- Valdes εποχή θα είναι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο στοίχημα, που κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα λυνόταν άμεσα, με την απόκτηση του ter Stegen.

Την ανασφάλεια δε, ότι κάποιοι παίκτες μπορεί να θελήσουν να φύγουν, ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Από που προκύπτει αυτό? Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δεσμεύονται με συμβόλαια, όλοι πληρώνονται κανονικά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την καριέρα τους (η ομάδα θα συμμετάσχει κανονικά σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA) και εξακολουθούν να βρίσκονται σε έναν τεράστιο σύλλογο. Και βέβαια δεν μιλάμε για τυχαίους παίκτες. Messi, iniesta και η υπόλοιπη παρέα, θα είναι πάλι παρόντες. Υπάρχει κανείς που πρόκειται να τους αγνοήσει?

Όσο για το θέμα του κεντρικού αμυντικού, παρά την αποχώρηση του Puyol, ο Bartra ανανέωσε και οι Pique και Mascherano έχουν συμβόλαιο. Αν οι μεταγραφές απαγορευτούν, πολύ απλά η Barca θα συνεχίσει να υστερεί στην ίδια θέση που πάσχει έτσι κι αλλιώς την τελευταία τριετία, κάτι όμως που δεν την εμπόδισε στο ίδιο διάστημα και να κάνει πρωταθλητισμό και να κερδίσει τίτλους. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα παιδιά της δεύτερης ομάδας, καθώς τόσο ο καμερουνέζος Bagnack (που πήρε συμμετοχές στα καλοκαιρινά φιλικά) όσο και ο Sergi Gomez, περιμένουν την δική τους ευκαιρία.

Στο κέντρο, η επιστροφή του Rafinha από την Celta μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, υπάρχει ο Sergi Roberto που φέτος ήταν μόνιμο μέλος της πρώτης ομάδας, ενώ και η επίθεση μπορεί να ενισχυθεί με την επιστροφή του Deulofeu (οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ακόμη κι αν ο σύλλογος τιμωρηθεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις περιπτώσεις τους).  

Τέλος, στο ζήτημα του προπονητή ο Gerardo Martino έχει υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια το καλοκαίρι του 2013, ακόμη όμως κι αν ο σύλλογος επιθυμεί να τον αντικαταστήσει, θα έχει το δικαίωμα, καθώς η απαγόρευση μεταγραφών ΔΕΝ ισχύει και για την αλλαγή προπονητή.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι η Barcelona δεν πρόκειται ούτε να αποψιλωθεί σε έμψυχο δυναμικό, ούτε να χάσει την δυναμική της. Σίγουρα δεν θα μπορέσει να διορθώσει αγωνιστικές ανορθογραφίες που έχουν ήδη επισημανθεί από το τεχνικό επιτελείο, δεν θα ξεκινήσει με τους ίδιους όρους σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της, αλλά αυτό απέχει πολύ από την απόλυτη καταστροφή, δεν νομίζετε και εσείς?

Υπάρχουν φυσικά άλλα ζητήματα, πολύ πιο σοβαρά, όπως είναι η στοχοποίηση της Masia, ο ρόλος της FIFA και η (επιεικώς αμήχανη) αντίδραση (αλλά και πρότερη δράση) της διοίκησης του συλλόγου, αλλά αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικών άρθρων. Για την ώρα, να είστε βέβαιοι ότι η Barca τιμωρημένη ή όχι, θα είναι και του χρόνου παρούσα και συνεπής στα μεγάλα της ραντεβού. Οι προκλήσεις ήταν πάντα ευπρόσδεκτες στη Βαρκελώνη, για να μην πω ότι τις περισσότερες, τις έθετε παραδοσιακά ο ίδιος σύλλογος. Καλό σας βράδυ!


Υ.Γ. Οι δηλώσεις του Wenger που τάχθηκε υπέρ της απόφασης της FIFA, προκαλούν απορία στους σκεπτικούς παρατηρητές και οργή στους φίλους της Barça. Ας απαντήσει πρώτα ο Αλσατός, σε τι ηλικία απέκτησε τον (γεννηθείς το 1987) Cesc Fabregas από τις ακαδημίες των καταλανών το 2003 και μετά ας κάνει μαθήματα ηθικής. Και η υποκρισία έχει τα όρια της.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου