02 Απριλίου 2014

Το ζήτημα της τιμωρίας του FC Barcelona


Το FCBarcelona και η RFEF (ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) υπέστησαν κυρώσεις για διεθνείς μεταγραφές ανηλίκων. Αυτός είναι ο ακριβής τίτλος της ανακοίνωσης Τύπου, που αναρτήθηκε στο επίσημο site της FIFA σήμερα το μεσημέρι και προκάλεσε αναστάτωση στους φίλους των blaugrana και έκπληξη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Θα εξηγήσουμε λοιπόν τι συνέβη και στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση - ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα από την καθηγήτρια αγγλικής, Ζωή Περπερίδου (την οποία και ευχαριστώ) ώστε να είμαστε απόλυτα ακριβείς και να μπορέσει να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με απόφαση της, η FIFA απαγορεύει στο FCBarcelona να αποκτήσει οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή (είτε ελεύθερο, είτε δεσμευμένο με άλλο σύλλογο) για τις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους. Αυτές είναι το καλοκαίρι του 2014 και ο Γενάρης του 2015. Δηλαδή η αγωνιστική περίοδος 2014-15. Από το καλοκαίρι του 2015, η τιμωρία παύει να ισχύει. Ταυτόχρονα, στην RFEF επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων. Αυτές είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Επειδή έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, διευκρινίζουμε ότι η απαγόρευση αφορά ΜΟΝΟ σε μεταγραφές και συγκεκριμένα σε ΑΠΟΚΤΗΣΗ ποδοσφαιριστών από τον σύλλογο και ΟΧΙ σε ΠΩΛΗΣΕΙΣ από το υπάρχων ρόστερ, οι οποίες θα επιτρέπονται. Ο σύλλογος διατηρεί κατά τα άλλα το δικαίωμα, να προωθήσει στο διάστημα της τιμωρίας του στην πρώτη ομάδα παίκτες από την Barca B, αλλά και να ενσωματώσει το προσεχές καλοκαίρι εκείνους που αγωνίζονται φέτος (περίοδος 2013-14) με την μορφή δανεισμού σε άλλα σωματεία (Deulofeou στην Everton, Rafinha στην Celta και Bojan στον Ajax).

Η ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ?
Όχι. Ο σύλλογος ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) όπως δικαιούται, ώστε να υποβάλει έφεση κατά της ποινής. Αυτό θα πρέπει να συμβεί εντός ενενήντα ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης, δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.    

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗTHΡΙΟ
Η FIFA κατηγορεί το FCBarcelona ότι προχώρησε στην απόκτηση τουλάχιστον 10 ανήλικων ποδοσφαιριστών στο διάστημα 2009-2013, κατά παράβαση των κανονισμών και συγκεκριμένα του άρθρου 19 της σχετικής διάταξης της FIFA, που απαγορεύει τις διεθνείς μεταγραφές, εφόσον οι αθλητές είναι κάτω των 18 ετών. Το συγκεκριμένο άρθρο βέβαια περιλαμβάνει τρεις εξαιρέσεις (μετακόμιση γονέων μαζί με τον αθλητή - απόσταση 50 χλμ του τόπου καταγωγής του αθλητή από τα σύνορα της χώρας στην οποία θα μετακομίσει - να είναι πολίτης της ευρωπαϊκής ένωσης και  τουλάχιστον 16 ετών) οι οποίες εγκρίνονται όμως, μόνο από την σχετική επιτροπή της FIFA.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αναφέρεται στην περίοδο 2009-2013, την ώρα που οι ισχύουσες διατάξεις της, τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2010, κάτι που αναφέρει η ίδια στην σημερινή ανακοίνωση! Η RFEF δε, κατηγορείται για συνενοχή. Τα ονόματα των αθλητών που εμπλέκονται είναι στην διάθεση μας, αλλά για λόγους αρχής δεν τα δημοσιεύουμε.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ?
Ναι υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση, όχι όμως ακριβώς ίδια. Πρόκειται για την υπόθεση του Γάλλου Kakuta, για τον οποίο η FIFA είχε τιμωρήσει το 2010 την αγγλική Chelsea με απαγόρευση μεταγραφών για έναν χρόνο. Το σκεπτικό της FIFA είχε βασιστεί στο ίδιο άρθρο με το οποίο τιμωρείται τώρα η Barca, όμως οι κατηγορίες ήταν διαφορετικές, καθώς ο σύλλογος του Λονδίνου είχε κατηγορηθεί ότι εξανάγκασε τον ποδοσφαιριστή να σπάσει το συμβόλαιο του με την προηγούμενη ομάδα του. Η πρώην ομάδα του (Lens) μήνυσε τον αθλητή για μη τήρηση συμβολαίου, ωστόσο η Chelsea προσέφυγε στο CAS όπου η ποινή της κατέπεσε, αφού αποδείχθηκε ότι ο παίκτης δεν είχε συμβόλαιο εν ισχύ, όταν υπέγραψε με την αγγλική ομάδα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΗΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
Εδώ μιλάμε για τις περιπτώσεις δύο τουλάχιστον ποδοσφαιριστών. Του Γερμανού τερματοφύλακα ter Stegen και του Κροάτη Halilovic. Και οι δύο μεταγραφές φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο συμφωνίας (του Κροάτη είναι βέβαιο) αλλά μέχρι και την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον όσο ο σύλλογος θα προσπαθεί να τις ολοκληρώσει.

Η προσφυγή στο CAS, είναι πιθανό να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο τεχνικό επιτελείο, ώστε να προχωρήσει όχι μόνο τις προαναφερόμενες, αλλά και μερικές ακόμη κινήσεις, μόνο όμως ΕΦΟΣΟΝ ΑΙΤΗΘΕΙ ο σύλλογος να παγώσει η εκτέλεση της ποινής μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της έφεσης.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ VALDES ΚΑΙ PUYOL
Απαντώντας σε ερωτήσεις φίλων στο twitter, να πούμε ότι το FCBarcelona έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει άμεσα τους δυο ποδοσφαιριστές της, επικαλούμενη μακροχρόνιους τραυματισμούς τους. Υπάρχουν όμως δεσμεύσεις οι οποίες περιορίζουν τους πιθανούς στόχους - αντικαταστάτες, σε παίκτες που στην ουσία είναι ανενεργοί ή μη ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Η περίπτωση αυτή λοιπόν συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες και θα μου επιτρέψετε να πω κάτι τέτοιο θα ήταν και ανήθικο.

ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΜΩΡΙΑΣ?
Δύσκολη ερώτηση, που σε καμία πιθανή απάντηση δεν απαλλάσσει την διοίκηση από τις τρομακτικές  της ευθύνες. Ο Bartomeu (σήμερα πρόεδρος της Barça) είχε εκφράσει τις ανησυχίες του τον περασμένο Δεκέμβρη σε ένα φόρουμ στο Μαρακές, σε σχέση με αυτόν τον κανονισμό της FIFA, καθώς θεωρούσε ότι ακαδημίες όπως αυτή του FCBarcelona, που προσφέρουν μόρφωση και συνολική εκπαίδευση σε παιδιά και όχι μόνο αθλητική κατάρτιση, θα έπρεπε να εξαιρούνται της συγκεκριμένης διάταξης.

Η τότε τοποθέτηση του λοιπόν, συνεπάγεται αυτόματα και επίγνωση από μεριάς του, του κινδύνου που διέτρεχε ο σύλλογος. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι (προσωπικά την βρίσκω αστεία) με την επίμαχη διάταξη, είναι εμφανές ότι η διοίκηση απέτυχε να αποτρέψει ένα ακόμη φιάσκο, κατά την διάρκεια της θητείας της. Υπάρχει ακόμη και η άποψη ότι αυτό έγινε εσκεμμένα, ώστε να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής του γηπέδου, χωρίς περαιτέρω μεταγραφικές αιμορραγίες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η διοίκηση έδωσε στην δημοσιότητα περίπου στις 22:00 το βράδυ, την ανακοίνωση της για το σχετικό ζήτημα. Αναρτήθηκε στην ισπανική έκδοση του επίσημου site και αναφέρεται με κριτική διάθεση στο πνεύμα του κανονισμού της FIFA, προτάσσοντας τις αξίες του συλλόγου και αποφεύγοντας (ηθελημένα ή όχι, θα φανεί στο προσεχές μέλλον) να μπει στην ουσία. Το σημαντικότερο σημείο της, είναι αυτό το οποίο και αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή η απόφαση να προσφύγει ο σύλλογος στο CAS.

Μένοντας στο περιεχόμενο της τοποθέτησης της Barça, να πούμε ότι το να αναφέρεσαι στον, δεδομένα σπουδαίο και απαράμιλλο τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στους νεαρούς της ακαδημίας σου, όταν απέναντι σου έχεις τους τεχνοκράτες της FIFA, είναι σα να πολεμάς δράκους με σπαθιά από πάγο. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης κρίθηκε από έμπειρους αναλυτές, επιεικώς μέτριο και όλοι ελπίζουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο σύλλογος στο CAS, να μην είναι οι χρυσές μπάλες του Messi (ναι, γίνεται και γι' αυτές αναφορά στο κείμενο).

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ?
Εδώ θα μου επιτρέψετε να καταθέσω την προσωπική μου άποψη και να πω ότι οι κατηγορίες στην ουσία τους (και όχι στους τύπους) είναι τουλάχιστον υποκριτικές, για να μην πω ύποπτες. Γιατί υποκρισία είναι να έρχονται ξένοι σύλλογοι και να σου αρπάζουν παιδιά από την ακαδημία προσφέροντας τους (προσέξτε την λέξη) επαγγελματικά  συμβόλαια στα 16 τους, όταν εσύ δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, βάσει των νόμων που ισχύουν στην Ισπανία και να κατηγορείσαι έπειτα, επειδή απλά υπογράφεις με ανηλίκους για να τους εντάξεις στην ακαδημία σου, δηλαδή σε προγράμματα επιμόρφωσης!

Η Barça δεν έκανε κανένα απολύτως έγκλημα.  Ούτε κακομεταχειρίστηκε παιδιά, ούτε υπέγραψε συμφωνίες εκβιάζοντας κανέναν. Στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που έπραττε διαχρονικά. Να ψάχνει δηλαδή και να δίνει στη συνέχεια ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, σε νέα παιδιά από όλο τον κόσμο.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τους τροποποιημένους κανονισμούς της FIFA,  της άθλιας τεχνοκρατική επιχείρησης με έδρα την Ελβετία, η οποία κίνησε τις διαδικασίες μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες η προέλευση των οποίων, σχεδόν έχει εξακριβωθεί, κινδυνεύει πλέον να γίνει κολάσιμο.

Τα παραπάνω φυσικά δεν απαλλάσσουν των ευθυνών της, την διοίκηση του FCBarcelona. Ανεξαρτήτως της κατάληξης της υπόθεσης, η διοίκηση Bartomeu επέτρεψε να δεχθεί ο σύλλογος ένα, τουλάχιστον άδικο, πλήγμα στο κύρος του. Ένα ακόμη.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ FIFA ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ FCBARCELONA

Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA επέβαλε κυρώσεις για την RFEF  και στη ισπανική ομάδα FCBarcelona για παραβάσεις που αφορούν τη διεθνή μεταγραφή και εγγραφή των ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών .
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω ερευνών, οι οποίες αρχικά διεξήχθησαν από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιβεβαίωσης Μεταγραφής (FIFA TMS) κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και κατά συνέπεια και από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, ως μέρος της πειθαρχικής διαδικασίας. Η RFEF και το FCBarcelona βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει πολλές διατάξεις που αφορούν στη διεθνή μετεγγραφή και πρώτη εγγραφή των ανηλίκων μη - ισπανικής καταγωγής, με τον σύλλογο, καθώς και άλλους σχετικούς κανονισμούς σχετικά με την εγγραφή και τη συμμετοχή ορισμένων παικτών σε διεθνείς αγώνες. Οι έρευνες αφορούσαν αρκετούς ανήλικους παίκτες που είχαν καταχωρηθεί και συμμετείχαν σε αγώνες με τον σύλλογο σε διάφορες περιόδους μεταξύ του 2009 και του 2013 .
Επί του παρόντος, η κύρια διάταξη σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο των διεθνών μεταφορών είναι το αρθ.19 του Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με το άρθ.19, διεθνείς μετεγγραφές ποδοσφαιριστών επιτρέπονται μόνον εφόσον ο ποδοσφαιριστής είναι ηλικίας άνω των 18 ετών. Ωστόσο, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι οι διεθνείς μετεγγραφές των ανήλικων παικτών επιτρέπονται κάτω από τρεις περιορισμένες συνθήκες και τέτοιου είδους εξαιρέσεις, μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από αξιολόγηση της υποεπιτροπής της Επιτροπής Κατάστασης Ποδοσφαιριστών .
Από την άποψη αυτή, η Πειθαρχική Επιτροπή τόνισε ότι η προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο των διεθνών μεταφορών αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και νομικό ζήτημα που αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του ποδόσφαιρου. Πάνω απ 'όλα, η επιτροπή τόνισε ότι ενώ οι διεθνείς μετεγγραφες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για την αθλητική καριέρα ενός νεαρού παίκτη, είναι πολύ πιθανό όμως να είναι αντίθετη προς το συμφέρον του ανηλίκου. Με βάση την ανάλυση αυτή, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "το συμφέρον της προστασίας της κατάλληλης και υγιούς ανάπτυξης του ανηλίκου ως σύνολο, πρέπει να υπερισχύσει ενός αμιγώς αθλητικού συμφέροντος".
Η Πειθαρχική Επιτροπή τόνισε ότι η FIFA παίρνει πολύ σοβαρά την προστασία των ανηλίκων στο ποδόσφαιρο η όποια είναι μία από τις βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία στην όποια κατέληξαν η FIFA, η UEFA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001. Η Πειθαρχική Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και κακοποίηση σε μια ξένη χώρα, χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο. Το συγκεκριμένο γεγονός αυτό καθιστά την προστασία των ανηλίκων στο ποδόσφαιρο από τους αρμόδιους φορείς του αθλήματος, ειδικά από τη FIFA, ακόμη πιο σημαντική.
Όσον αφορά στην εν λόγω υπόθεση, το FCBarcelona βρέθηκε να είναι σε παραβίαση του αρθ19 των Κανονισμών στις περιπτώσεις δέκα ανηλίκων παικτών καθώς και να έχει διαπράξει αρκετές άλλες ταυτόχρονες παραβάσεις στο πλαίσιο άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένων του υπό Παράρτημα 2 του Κανονισμού.
Η Πειθαρχική Επιτροπή θεώρησε τις παραβάσεις ως σοβαρές και αποφάσισε να τιμωρήσει την ομάδα με την απαγόρευση των μεταγραφών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για δύο πλήρεις και συνεχείς περιόδους μετεγγραφών, μαζί με ένα πρόστιμο 450.000 ελβετικών φράγκων. Επιπλέον, ο σύλλογος χορηγήθηκε προθεσμία 90 ημερών για να τακτοποιήσει την κατάσταση όλων των ενδιαφερομένων ανηλίκων παικτών.
Σχετικά με την RFEF, η Πειθαρχική Επιτροπή καθόρισε ότι η ένωση είχε παραβιάσει και το αρθ.19 των κανονισμών και άλλων διατάξεων στο πλαίσιο της μεταβίβασης και της πρώτης εγγραφής ορισμένων ανηλίκων παικτών. Συνεπώς, η RFEF τιμωρήθηκε με πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων και χορηγήθηκε προθεσμία ενός έτους για να τακτοποιήσει το κανονιστικό τους πλαίσιο και το υφιστάμενο σύστημα για τη διεθνή μεταγραφή των ανηλίκων στο ποδόσφαιρο.
Επιπλέον, υπήρξε επίπληξη κατά της RFEF και του συλλόγου σύμφωνα με το αρθ.14 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιβεβαίωσης Μεταγραφής(TMS) κατέστη υποχρεωτικό για όλες τις διεθνείς μεταγραφές των επαγγελματιών παικτών ανδρών του ποδοσφαίρου από τον Οκτώβριο του 2010. Ήδη από το 2009, η χρήση του TMS ήταν υποχρεωτική σε όλες τις αιτήσεις για πρώτη εγγραφή του ανηλίκου ή μιας διεθνή μεταγραφής που αφορούσε ανήλικο, σύμφωνα με το αρθ.19 των κανονισμών.
Η FIFA TMS, η οποία ιδρύθηκε ως θυγατρική της FIFA το 2007, θέσπισε ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης το 2010 για να εξασφαλίσει ότι όλες οι διεθνείς μετεγγραφές των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών θα πραγματοποιούνται μέσω TMS σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς και για τον έλεγχο της ακεραιότητας του συλλόγου, την συμπεριφορά του ομίλου και τα δεδομένα της TMS. Περιπτώσεις που αφορούν παραβιάσεις των κανονισμών, ιδίως των παραρτημάτων 2 και 3, αναγνωρίζονται και διερευνώνται καi ενδεχομένως, στη συνέχεια να διαβιβαστούν στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA για την αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων. Η FIFA TMS παρακολουθεί τις μεταγραφικές κινήσεις χρησιμοποιώντας, την αναπτυγμένη νοημοσύνη της αγοράς, εξωτερικές πηγές και πληροφορίες που λαμβάνονται από Κατάσταση Ποδοσφαιριστών και Διακυβέρνηση, Πειθαρχία & Διακυβερνητικά τμήματα της FIFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου