09 Φεβρουαρίου 2024

Συγνώμη Frenkie

 


Σε μια βιομηχανία, όπως αυτή που κατέληξε να είναι το ποδόσφαιρο ανδρών, οι αμοιβές των αθλητών αποτελούν (όχι με δική τους ευθύνη) σχεδόν κοινωνική πρόκληση. Όχι άδικα, αλλά όλα είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Πουλάει, οπότε κοστίζει. Όσο κι αν ενοχλεί. 
Φυσικά κανείς δεν θα μας μιλήσει ποτέ για το ύψος των ποσών που εισπράττουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το σύστημα. Μεσάζοντες/παράγοντες/ομοσπονδίες, και κάθε καρυδιάς καρύδι που επωφελείται από το λαοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως. Σε πρώτο πλάνο είναι σταθερά και μόνο οι αθλητές, που ok, δεν θα τους λυπηθούμε κιόλας, αλλά εξυπηρετούν το προαναφερθέν σύστημα. 

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίζω τη θέση μου και προλαβαίνω με αυτή την εισαγωγή, σχόλια που μπορεί να προέκυπταν, να πω δυο λόγια για τον Frenkie de Jong. 

Ο 26χρονος Ολλανδός είναι ο ποιοτικότερος μέσος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της Barça. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος εκεί έξω που μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. 

Το αν έχει ταιριάξει, αν έχει προσφέρει τα προσδοκώμενα ή αν παίρνει 20€Μ ετησίως, είναι όλα ερωτήματα στα οποία δεν απαντά απαραίτητα ο ίδιος, αλλά η κατάσταση του συλλόγου που την τελευταία πενταετία είναι για γέλια και για κλάματα. 

Το αν πάλι ο σύλλογος κρίνει πως θέλει να τον πουλήσει το καλοκαίρι για να «βγάλει» την επόμενη σεζόν, είναι μια απόφαση που έχει το δικαίωμα να πάρει. Είπαμε, βιομηχανία είναι αυτή… 

Αυτό όμως που δεν αντέχεται, είναι η δημιουργία κλίματος κατά του FdJ ή του οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: Την στοχοποίηση που θα κάνει την όποια απόφαση λιγότερο επώδυνη. 

Πόσο τρομερές πηγές μπορεί να έχει ένα Μέσο για να βγάζει στη φόρα το συμβόλαιο ενός αθλητή, θαρρείς και ήταν εκεί όταν έπεφταν οι υπογραφές? Τι νόημα έχει να γίνεται αυτό, ένα απόγευμα του Φλεβάρη, μεσούσης της σεζόν, και λίγο αφότου «κάποιος από το περιβάλλον του FdJ είπε πως ο Ολλανδός πλέον το σκέφτεται να φύγει και είναι απογοητευμένος». 

Το είπε ένα παιδί… Και οπότε ok, ας το πιστέψουμε και ας βγάλουμε στη φόρα και το συμβόλαιο…

Αυτή η γκεμπελίστικη τακτική μου ήταν πάντα απεχθής, είτε προέκυπτε από πλευράς των συλλόγων είτε από εκείνη των αθλητών. 

Αν η Barça θέλει να διασώσει κάτι από την (δικαίως και αδίκως) πληγωμένη αξιοπρέπεια της, καλά θα κάνει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον αστείο τρόπο και να ανακοινώνει τις αποφάσεις της, όταν τις παίρνει. Όχι να εμφανίζεται ως εξιλαστήριο θύμα αυτών. 

Καλό απόγευμα και να μη ξεχνάτε πως (όλη μαζί) η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου του συλλόγου αυτή την περίοδο, η Barça femeni, δεν αμοίβεται ούτε με όσα παίρνει σε μια βδομάδα ο FdJ. Τόση ισότητα έχει ο κόσμος που ζούμε. Αλλά είπαμε, βιομηχανία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου