21 Φεβρουαρίου 2012

Goikoetxea Ο Χασάπης του Bilbao


Τα τελευταία δύο χρόνια, στις αναμετρήσεις μεταξύ της Barcelona και της Μαδρίτης είναι αλήθεια ότι πέφτει πολύ ξύλο. Πρωταγωνιστής τις περισσότερες φορές και σημαιοφόρος του, κατά την εκτίμηση μου, σκληρού τρόπου που έχει επιλέξει σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Mourinho να αντιμετωπίσει τους blaugrana, είναι ο Πορτογάλος Pepe για τη βαναυσότητα του οποίου μιλά πολύς κόσμος, ίσως επειδή δεν έζησε (όπως κι εμείς) τα κατορθώματα πολλά χρόνια πριν, ενός άλλου αμυντικού, Βάσκου στην καταγωγή, του Andoni Goikoetxea, γνωστού και ως “ο Χασάπης του Μπιλμπάο.”

Ο Goikoetxea, γεννημένος το 1956 στο Alonsotegi της χώρας των Βάσκων, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή. Αγωνίστηκε στην Athletic Bilbao με μεγάλη επιτυχία  από το 1975 μέχρι και το 1987, αποτελώντας μάλιστα σημαντικό στέλεχος της ομάδας που υπό τις οδηγίες του Javie Clemente, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (1982-83, 1983-84).


Με σχεδόν 300 συμμετοχές και 30 γκολ (καθόλου άσχημα για αμυντικό) στην 14χρονη καριέρα του στο Μπιλμπάο, χρίστηκε και διεθνής σχεδόν με όλα τα κλιμάκια της εθνικής Ισπανίας, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του με τους Furias Rojas στο παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού το 1986, όπου μάλιστα πέτυχε και ένα γκολ. Έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του το 1990 (μετά από ένα μάλλον αποτυχημένο πέρασμα από την Ατλέτικο Μαδρίτης) θα μπορούσε να έχει μείνει στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, ως ένας από τους σημαντικούς κεντρικούς αμυντικούς που ανέδειξε η χώρα των Βάσκων.
Η επίμαχη φάση
Ωστόσο με προσωπική του ευθύνη, επέλεξε να μείνει στην ιστορία περισσότερο ως ο άνθρωπος που με τις τάπες των παπουτσιών του, παραλίγο να βάλει τέλος στην καριέρα, ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Του Diego Armando Maradona. 

Ήταν Σεπτέμβριος του 1983. Η Athletic αγωνιζόταν στη Βαρκελώνη, απέναντι στην Barcelona του Maradona. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και ενώ οι Καταλανοί ολοκλήρωναν έναν μεγάλο θρίαμβο (καθώς προηγούνταν με 4-0) το Camp Nou πάγωσε. Την ώρα που ο αργεντινός υποδεχόταν μία πάσα, το αριστερό πόδι του Βάσκου καρφώθηκε σαν μαχαίρι στο αριστερό πόδι του αγαπημένου παιδιού της Αργεντινής, διαλύοντας κυριολεκτικά τον αστράγαλο του.

Ο Maradona κατάφερε να επιστρέψει στα γήπεδα και να μεγαλουργήσει, όχι βέβαια με τη blaugrana φανέλα. Ο Goikoetxea όμως είχε μείνει πλέον στην ιστορία ως “ο χασάπης του Μπιλμπάο” και μάλλον όχι άδικα, αφού δύο χρόνια πριν περιποιηθεί τον Maradona, είχε φροντίσει να βγάλει νοκ-άουτ άλλον έναν μεγάλο σταρ της εποχής και συμπτωματικά πάλι παίκτη των Καταλανών, τον δυτικο-Γερμανό Bernd Schuster.

Εικάζεται ότι μετά το συμβάν με τον Maradona, ο Goiko εμφανιζόταν σε διάφορες εκδηλώσεις επιδεικνύοντας το παπούτσι με το οποίο κατάφερε (ή έτσι τουλάχιστον νόμισε) να καταστρέψει το μαγικό αριστερό πόδι του Diego. Φυσικά είναι αδύνατον σήμερα να γνωρίζουμε αν αυτή η φήμη υπήρξε πράγματι αληθινή, όμως σε κάθε περίπτωση συνετέλεσε και αυτή στον μύθο του “χασάπη” από τον οποίο δεν κατάφερε να απαλλαγεί ποτέ ο, 55χρονος σήμερα Goikoetxea.
Ο Pepe επί το έργον..
Σύγκριση του Pepe με τον παλαίμαχο Βάσκο ο οποίος αγωνίστηκε σε μια εποχή πολύ διαφορετική από την σημερινή, όταν τα σκληρά μαρκαρίσματα αποτελούσαν ρουτίνα και επιδοκιμάζονταν σε πολλές περιπτώσεις από φιλάθλους, δεν μπορεί να γίνει.

Το αν όμως ο Πορτογάλος θα καταφέρει να τον ξεπεράσει σε φήμη και να γίνει “χασάπης στη θέση του χασάπη” μένει να αποδειχτεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου