05 Φεβρουαρίου 2013

Ο πιλότος και οι συμπτώσεις


27 Ιανουαρίου 1991. Η Βαρκελώνη σοκάρεται, καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ, προπονητής και ζωντανός μύθος του FC Barcelona, εισάγεται εσπευσμένα στο χειρουργείο για επέμβαση στην καρδιά (bypass). Η Μπάρσα που με τον Ιπτάμενο Ολλανδό στην άκρη του πάγκου, διεκδικεί εκείνη την χρονιά το πρωτάθλημα, έχει ήδη χτυπηθεί και από άλλες ατυχίες. Ο Ρόναλντ Κούμαν μένει εκτός αγωνιστικής δράσης για μήνες λόγω τραυματισμού, ενώ ο Χρίστο Στόιτσκοφ χάνει και αυτός δύο μήνες, λόγω τιμωρίας του, μετά από επίθεση σε διαιτητή, στο super cup εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα προβλημάτων, τα ηνία της ομάδας αναλαμβάνει ο μέχρι τότε, βοηθός του Κρόιφ, Κάρλες Ρέσακ.

Πρόκειται για προσωρινή λύση, με την προσδοκία ο Κρόιφ να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και να επιστρέψει στα καθήκοντα του. Επειδή όμως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, ο Ρέσακ τελικά ολοκληρώνει την αγωνιστική περίοδο ως πρώτος προπονητής και η Μπάρσα κατακτά το πρωτάθλημα, που αποτέλεσε, μετά και την επιστροφή του Κρόιφ το ίδιο καλοκαίρι, την αφετηρία μιας δοξασμένης διαδρομής, για μια ομάδα που έμεινε στην ιστορία ως “dream team”.

Τον Δεκέμβρη του 2012, η Βαρκελώνη βιώνει άλλη μια ψυχρολουσία. Σαν μια ιστορία που επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα και πάλι ένας προπονητής της Μπάρσα, αυτή την φορά ο Τίτο Βιλανόβα, περνάει και αυτός την πόρτα του χειρουργείου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα ένα πρόβλημα, μπροστά στο οποίο η παλιά περιπέτεια του Κρόιφ, ωχριά. Τα ηνία της ομάδας αναλαμβάνει και πάλι ένας βοηθός προπονητή, όχι με το όνομα και τις περγαμηνές του Ρέσακ, αλλά της απολύτου εμπιστοσύνης του Τίτο, ο Ζόρντι Ρόουρα. Ο Ρόουρα, που αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Κρόιφ στην Μπάρσα (1988), ο Ρόουρα που διετέλεσε βοηθός ΚΑΙ του Ρέσακ (την δεκαετία του 90 στην Ιαπωνία)!

Σε αυτόν τον σύλλογο, η ιστορία του η ίδια, είναι ένας τεράστιος υπεραιωνόβιος κρίκος, που συνδέεται διαχρονικά, μέσω προσώπων και παρόμοιων σκληρών αλλά και επικών στιγμών, για να καταλήξει να είναι τόσο συμπαγής, που τίποτα δεν μπορεί να τον διασπάσει. Κύριο χαρακτηριστικό του, που υπηρετείται (με κάποιες εξαιρέσεις) πιστά, είναι η ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ για το FC Barcelona. Πρόκειται για μια οικογένεια που διαφυλάσσει με πάθος τα γενεσιουργά της συστατικά και που όποτε έχει εμπιστευτεί τα δικά της παιδιά, βγήκε σχεδόν πάντα κερδισμένη.

Με τις ευχές όλων μας λοιπόν, να δούμε το συντομότερο δυνατό τον Τίτο Βιλανόβα ΝΙΚΗΤΗ στην προσωπική του μάχη και υγιή και περνώντας στα πολύ πιο μικρά και ασήμαντα, δηλαδή τα καθαυτού αγωνιστικά, ο λόγος περνάει στον Ζόρντι Ρόουρα. Αυτός είναι στην άκρη του πάγκου αυτή την στιγμή, αυτός οσμίζεται την αδρεναλίνη και την τεστοστερόνη των παικτών κατά την διάρκεια των αγώνων και στα δικά του χέρια είναι το πηδάλιο. Ακόμη και στα αεροπλάνα, ο αυτόματος πιλότος μπορεί να πετάξει το αεροσκάφος, αλλά κατά την απογείωση και την προσγείωση, ο κυβερνήτης είναι αυτός που έχει τον έλεγχο. Σε περίπτωση δε αδυναμίας του, υπάρχει πάντα και ο συγκυβερνήτης. Που οφείλει να είναι έτοιμος για όλα. Ζόρντι Ρόουρα, το πηδάλιο μέχρι νεωτέρας, βρίσκεται στα χέρια σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου