27 Δεκεμβρίου 2013

2013 Blaugrana Στιγμές Που Ξεχώρισαν


Άλλη μια χρονιά μας αφήνει ή καλύτερα την αφήνουμε πίσω και είναι η ώρα για μια αναδρομή των όσων ζήσαμε το 2013, σε σχέση με την Barça. Δεν πρόκειται για ένα αγωνιστικό χρονολόγιο, αλλά για μια περισσότερο ανθρώπινη εστίαση σε πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου.


Αποχαιρετώντας το 2013, ο σύλλογος από την Καταλονία είναι πρωτοπόρος στην La Liga, πέρασε πρώτος από τον όμιλο στους 16 του Champions League και διατηρεί τον τίτλο του εγχώριου πρωταθλητή από τον περασμένο Ιούνιο, όταν συγκέντρωσε 100 βαθμούς για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφήνοντας πολύ πίσω την Real Madrid του Mourinho, παρά τα πολλά και αντικειμενικά προβλήματα. Εδώ όμως μιλάμε για την Βarça, όπου τα αμιγώς αγωνιστικά ζητήματα δεν είναι πάντα πρωτεύοντα.

ΤΟ ΑΝΤΡΙΚΙΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ VICTOR VALDES

Τον Γενάρη του 2013 ενώ όλοι προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της  ασθένειας του Vilanova, ο Valdes αιφνιδιάζει ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του, που λήγει το 2014. Ακολουθεί ακατάσχετη φημολογία που τον θέλει να αποχωρεί πρόωρα (το καλοκαίρι του 2013) και όλοι φοβούνται ότι η ομάδα θα αποσταθεροποιηθεί.

Τελικά ο VV δεν αποχώρησε και τιμά τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την ομάδα που πέρασε παραπάνω από την μισή ζωή του, πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην Βαρκελώνη και υποσκελίζοντας μέχρι και τον Casillas στην εθνική ομάδα.

Αρχές του 2013 δήλωνε ότι θέλει το αντίο του να συνοδευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο λυκαυγές της ίδιας χρονιάς, αποδεικνύεται απόλυτα συνεπής στα λεγόμενα του. Η φιγούρα του καλύτερου τερματοφύλακα της Βarça διαχρονικά, θα λείψει από όλους, είναι βέβαιο. Ακόμη και από τους μόνιμους αμφισβητίες του.


Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ CARLES PUYOL ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Στις 23 Γενάρη του 2013 ο Carles Puyol υπογράφει την ανανέωση του συμβολαίου του για ακόμη 3 χρόνια με την  Βarça. Η υπογραφή του συμβολαίου μου είναι σημαντικό γεγονός, αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταφέρω να το ολοκληρώσω. Η ιδέα μου είναι να συνεχίσω εδώ για όσα χρόνια ακόμη μπορώ, λέει ο εμβληματικός αρχηγός των καταλανών, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τα χρόνια προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι καθοριστικό για το τι μέλει γενέσθαι με το αγωνιστικό του μέλλον. Αν δεν καταφέρει να βοηθήσει με τον τρόπο που εκείνος θέλει την ομάδα, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να παραδώσει μετά από 10 χρόνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να αναλάβει ένα άλλο πόστο στον σύλλογο με τον οποίο ταυτίστηκε και τον οποίο εκφράζει με την στάση ζωής του, όσο κανένας άλλος. Το 2013 ίσως ήταν η χρονιά που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε οριστικά, ότι ο Puyol δεν θα βρίσκεται αιωνίως στην εμπροσθοφυλακή της blaugrana άμυνας.  

JORDI ROURA - ΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΗΡΩΑΣ

Με τον Tito Vilanova να πηγαινοέρχεται στην Νέα Υόρκη για θεραπείες, τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο βοηθός του, Jordi Roura. Αθυρόστομος μέχρι παρεξηγήσεως κατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά πιστός φίλος του Tito που λειτούργησε προστατευτικά για τους παίκτες (παρόλο που κατά την άτυπη θητεία του τα αποδυτήρια θύμιζαν παιδική χαρά). Η συνεισφορά του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο, είναι αδιαμφισβήτητη. Η εικόνα δε του ιδίου, να αφήνει πάντα κενή την θέση του πάγκου που ανήκε στον φίλο του, είναι σίγουρα από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της χρονιάς. 

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΑ ΧΕΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ!
Ναι, για τον Dani Alves ο λόγος. Μπορεί αγωνιστικά να μην είχε την καλύτερη χρονιά, ωστόσο παρέμεινε απολαυστικός, τόσο όταν αποφάσιζε να μιλήσει, εξαιτίας της ευθύτητας του χαρακτήρα του, όσο και όταν έκανε πλάκα, όπως στα επινίκια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όταν κατάφερε να αποσπάσει το μπερέ από έναν αστυνομικό και τον φόρεσε ως άλλο τρόπαιο, πάνω στο λεωφορείο της ομάδας! Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι απαρνήθηκε το νούμερο 2, επιλέγοντας το 22 μόνο και μόνο προς τιμήν του αποχωρήσαντα Eric Abidal. Μεγαλείο ψυχής. 

Ο ΛΑΒΩΜΕΝΟΣ MESSI

Μετά από δυο χρόνια συνεχούς κατάρριψης ρεκόρ και σχεδόν εξωπραγματικών εμφανίσεων, το 2013 ήταν μια σκληρή χρονιά για τον Messi. Έχοντας τραυματιστεί από τις αρχές του έτους, επέστρεψε βεβιασμένα για να συμμετάσχει στην επική ανατροπή εναντίον της Milan στα προημιτελικά του CL. Ήταν φανερό ότι ήταν ανέτοιμος όμως και έτσι η παρουσία του στον 1ο ημιτελικό απέναντι στην Bayern, στις 23 του περασμένου Απρίλη, εξελίχθηκε σε μια θλιβερή βραδιά τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι την απόφαση (του ίδιου και της ομάδας) να αγωνιστεί εκείνη την βραδιά στο Μόναχο, την πληρώνει ακόμη, αφού ουσιαστικά από τότε δεν κατάφερε να βρει ξανά αγωνιστικό ρυθμό. Είναι βέβαιο ότι το 2013 δεν θα λείψει καθόλου στον Leo, που μέσα σε όλα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ποταπής προπαγάνδας που στοχεύει και σε αγαπημένα του πρόσωπα, με απώτερο σκοπό να αποδομήσει τον ίδιο. Το οπαδικό μίσος αγνοεί όμως, ότι τον καλό Messi δεν τον έχει ανάγκη μόνο η Βarça αλλά και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ PEP

Ξεκίνησε από μια επιεικώς άστοχη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Βarça και συνεχίστηκε δυστυχώς τόσο από τον Guardiola όσο και από τον Vilanova. Δυο παλιοί φίλοι, οι δημιουργοί μιας από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, βρέθηκαν στην δίνη μιας κατάστασης που αν μη τι άλλο, δεν τους άξιζε. Όλα ξεκίνησαν από μια χαζομάρα του Toni Freixa που μιλώντας δημόσια, είπε ότι ο Tito έχει ξεπεράσει τον προκάτοχο του σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς τόσο ο Pep όσο και o Tito δεν κατάφεραν να μείνουν έξω από αυτό το γαϊτανάκι, ανταλλάσοντας δηλώσεις πικρίας που στεναχώρησαν όλους τους blaugrana. Ωστόσο η αυγή του 2014 θα τους βρει ξανά αγαπημένους, αφού μια απλή συνάντηση τους, έδωσε τέλος στις όποιες παρεξηγήσεις.

ΤΙΤΟ VILANOVA ERIC ABIDAL - ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αποδέχθηκε να αναλάβει μια αποστολή, σχεδόν αυτοκτονίας. Την διαδοχή του Pep Guardiola. Ήταν ο ίδιος κομμάτι της ομάδας που έμεινε στην ιστορία ως Pep team και είχε όνειρο να την εξελίξει. Μπαινόβγαινε για χημειοθεραπείες στα νοσοκομεία κι όμως, είχε το σθένος να επιστρέψει και την όρεξη να συνεχίσει και την φετινή χρονιά, αφού πέρυσι δεν το χάρηκε όπως του άξιζε. Η ζωή είχε όμως άλλα σχέδια και έτσι ο Tito Vilanova αποχώρησε οριστικά από τον πάγκο της Βarça, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Κανένας όμως δεν θα τον ξεχάσει. Ποτέ.

Μαζί με τον Tito έφυγε και ο Eric Abidal. Η δική του αποχώρηση δεν έγινε για λόγους υγείας αλλά για «τεχνικούς λόγους» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Sandro Rosell. Η πικρία του ίδιου, την ημέρα που ανακοίνωνε το αντίο του, έμεινε βαθιά χαραγμένη στην καρδιά όλων. Είναι πραγματικά κρίμα για την  Βarça που τον στήριξε τόσο, καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειας του, ο τρόπος που επέλεξε να τον αποχαιρετήσει. Ο Eric ήταν πατρική φιγούρα στα αποδυτήρια, υπόδειγμα επαγγελματία και όπως αποδείχθηκε μετέπειτα, ακόμη ικανός ποδοσφαιριστής.

Η εικόνα του, να σηκώνει μαζί με τον Tito το τρόπαιο του πρωταθλητή στον ουρανό του Camp Nou τον περασμένο Ιούνιο, θα μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο νίκης της ανθρώπινης ψυχής απέναντι σε εκείνα που μοιάζουν ανυπέρβλητα.

ΤATA MARTINO RULES

Νέος προπονητής, χωρίς βιογραφικό στην Ευρώπη (με όνομα όμως στην Λατινική Αμερική) ανέλαβε την ομάδα την ύστατη στιγμή, ουσιαστικά χωρίς τον Messi και με τα ΜΜΕ να τον περιμένουν στη γωνία. Ωστόσο ο Tata θα μεταφέρει τους blaugrana στο 2014 από θέση οδηγού. Ήταν η επιλογή της διοίκησης για την μετά Pep-Tito ημέρα και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει θαυμάσια. Πραγματιστής αλλά και με πλάνο και όραμα, φιλοδοξεί να αφήσει το δικό του στίγμα στην Βαρκελώνη.

NEYMAR IN

Η απόκτηση του Neymar δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου. Η επιτυχία όμως του γάμου, ξεπερνά τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων (ο υπογράφων δεν ανήκε καν σε αυτή την κατηγορία). Προσγειωμένος και με μια ταπεινότητα που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, ήρθε, προσαρμόστηκε και προσφέρει χωρίς να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία από τον Messi παρά μόνο την δική του θέση, την οποία δικαιωματικά φαίνεται να κερδίζει. Πανάκριβη μεταγραφή, αλλά σίγουρα επιτυχημένη.

THIAGO OUT

Η αποχώρηση του Thiago δεν ήταν καλό νέο για την Βarça, όσο κι αν ήταν λεφτά στο ταμείο σύμφωνα με την οπτική του Rosell. Ένας παίκτης που διαμορφώθηκε ποδοσφαιρικά στην Βαρκελώνη, αποχώρησε την ώρα που έμοιαζε πιο χρήσιμος από ποτέ, με προορισμό την Βαυαρία και την Bayern, άμεση ανταγωνίστρια των καταλανών.  

VILLA OUT


Η αποχώρηση του David Villa ήταν αντιστρόφως ανάλογη της προ ετών άφιξης του. Έφυγε σχεδόν αθόρυβα, με ελάχιστα οικονομικά ανταλλάγματα, κάτι όμως που ήταν μοιραίο να συμβεί, αφού η αγωνιστική του πτώση μετά τον τραυματισμό του τον Δεκέμβρη του 2011, ήταν φανερή και δεν καλυπτόταν ούτε από την αγάπη και την ενθάρρυνση του κόσμου. Ο Villa θα μείνει στην μνήμη των φίλων της Βarça ως ένας απόλυτος επαγγελματίας με προσφορά κυρίως την πρώτη του σεζόν και ένα πανέμορφο γκολ στον τελικό του Wembley. Έως εκεί.

Η SENYERA ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ QATAR

Το 2013 έμελλε να είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου, που τα χρώματα της καταλανικής σημαίας θα κοσμούσαν εξ ολοκλήρου την φανέλα του. Ο ενθουσιασμός του κόσμου ωστόσο μετριάζεται από την δυναμική πλέον είσοδο του Qatar, μέσω της Qatar Airways, στην πραγματικότητα της Βarça. Διαφημίσεις, πέταλα στα γήπεδο και πολλά άλλα που έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι οι ρομαντικές ημέρες στην Βαρκελώνη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου