01 Νοεμβρίου 2012

Ο Germa Capdevila στους balacticos, για την Barcelona


O Germa Capdevila, μας έκανε την τιμή να αρθρογραφήσει στους balacticos για το FC Barcelona. Ας διαβάσουμε λοιπόν την γνώμη ενός ανθρώπου που ζει στην Καταλονία, για την Καταλονία.

Γιατί οι Καταλανοί είναι τόσο παθιασμένοι με το FC Barcelona; Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται απλά για αθλητισμό, έτσι δεν είναι; Ωστόσο οι άνθρωποι στην Καταλονία θεωρούν την Barcelona κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. «Mes que un club», κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος, λέει το σύνθημα της και πραγματικά, έτσι είναι. 

Η Καταλονία, είναι μια μικρή χώρα, με μόνο 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά η Barca έχει περισσότερα μέλη, από οποιοδήποτε άλλο αθλητικό σύλλογο στον κόσμο. Υπάρχει μια απλή εξήγηση: Από την στιγμή που στην Καταλονία δεν επιτρέπεται να συμμετέχει επίσημα με την δική της εθνική ομάδα, σε αθλητικές διοργανώσεις, οι Καταλανοί έχουν απονείμει αυτόν τον ρόλο στην Barcelona, μετατρέποντας την στην εθνική ομάδα της Καταλονίας, de facto. Ο σύλλογος το γνωρίζει και γι’ αυτό υπάρχει μια τόσο ξεχωριστή προσέγγιση του αθλητισμού, στο FC Barcelona.

Ενώ είναι ανάμεσα στα κορυφαία club, συνεχίζει να εμπιστεύεται νεαρούς παίκτες, που επιμορφώνωνται στην Masia, την ακαδημία ποδοσφαίρου, που είναι το διαμάντι του συλλόγου. Γι’ αυτό η Barca, μπορεί να κερδίσει κάθε πρόκληση, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό, σε παίκτες που προέρχονται από την Masia. Το club έχει επίγνωση ότι εκπροσωπεί τις αξίες και τα συναισθήματα μιας ολόκληρης χώρας. Δεν μπορεί να ενεργεί σαν μια πολυεθνική αθλητική εταιρεία, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους κορυφαίους συλλόγους, σήμερα.

Η Barca έχει μια συμβιωτική σχέση με την Καταλονία και την θέληση του καταλανικού λαού. Γι’ αυτό ο πρόεδρος Rosell, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα σταθεί στο πλευρό του κόσμου, αν αυτός αποφασίσει, δημοκρατικά, ότι θέλει να γίνει μια νέα πολιτεία στην Ευρώπη. Η Καταλονία έχασε την ανεξαρτησία της, το 1714, όταν κατακτήθηκε και αφομοιώθηκε από την Ισπανία. Γι’ αυτό 100.000 φωνές, σε κάθε αγώνα στο Camp Nou, φωνάζουν «ανεξαρτησία», όταν το ρολόι δείχνει 17 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε, ότι αν η Καταλονία επιτύχει την ανεξαρτητοποίηση της, η Barca δεν θα είναι πια, η de facto εθνική ομάδα, επειδή η χώρα θα γίνει κανονικό μέλος της FIFA. Ωστόσο, η αγάπη μεταξύ της Barca και των ανθρώπων, που έχει χτιστεί για πάνω από έναν αιώνα, θα διαρκέσει για πάντα. 
Germa Capdevila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου